Kaip dera tikrai lietuvei, aš dievinu varškę!! Jei kokią savaitę neparagauju kokio nors patiekalo su varške, iškart pajaučiu, kad kažko man trūksta… Mano dukra, studijuodama Tailande, labiausiai kentėjo ne nuo karščio ar kultūros skirtumo, net ne dėl namų ilgesio, bet dėl to, kad…….. Tailande nebuvo varškės!! Atvažiavusi trumpoms atostogoms, kaskart prisipakuodavo 30kg sveriantį lagaminą: 15kg duonos ir 15kg varškės ir varškės sūrio:) Ten ji viską užsišaldydavo, ir po gabaliuką kasdien išsitraukdavo iš šaldiklio. Taip ištempdavo iki kitų mokyklinių atostogų ir sekančios maisto pakuotės:)
Man pasisekė, kad Izraelyje varškės yra. Na, toli gražu ne tokios, kaip Lietuvoj, bet skųstis negaliu. Mūsų savaitgaliai visada prasideda varškėtukais, lietiniais blyneliais su varške, keptais varškėčiais arba varškės apkepu!! Ir nors patį skaniausią varškės apkepą kepa mano pusseserė Daivutė (ji ant apkepo viršaus, prieš pašaudama į orkaitę, išdėlioja riekes konservuoto ananaso – atrodo puikiai, ir tikrai labai skanu!!), aš po ilgų ieškojimų „išdirbau” savo mėgiamiausio minkštučio varškės apkepo receptą. Dažniausiai jį gardinu džiovintais abrikosais, nutarkuotos citrinos žievele, vanile, razinomis… Svarbiausia, kad masės pagaminimo procesas toks paprastas ir trumpas, kad kol įkaista orkaitė, apkepas jau būna paruoštas ir net pašautas kepimui:)
Varškės apkepas
1 kg varškės
4 kiaušiniai
Žiupsnis druskos
150g cukraus (saldumo priduoda dar ir džiovinti vaisiai)
1/2 puodelio pieno
6 šaukštai manų kruopų
Vanilės, džiovintų vaisių, nutarkuotos citrinos žievelės, citrinos sulčių (pagal pageidavimą)
Trupučio sviesto kepimo indo patepimui ir džiūvėsių pabarstymui
Pateikimui: graikiškas jogurtas (arba grietinė), džemai, cukraus pudra
Orkaitę įkaitiname iki 170C (su pūtimo funkcija).
Kiaušinius (geriausia – virtuviniu kombainu) plakame su cukrumi ir druska iki purumo. Pieną užkaičiame nedideliame puodelyje, kai užverda – suberiame manus, iškart išmaišome. Manų masė iškart labai sukietės – neišsigąskite. Išbrinkusius manus dedame į kiaušinių masę, plakame toliau, kad neliktų gumuliukų. Sudedame varškę, nuplautus džiovintus vaisius (abrikosus susmulkiname), citrinos žievelę, įpilame šiek tiek citrinos sulčių (2-4 šaukštus), vanilę. Viską gerai išmaišome.
Kepimo indą patepame sviestu, pabarstome dugną ir kraštus džiūvėsiais. Sudedame varškės masę, išlyginame paviršių. Jei norite, ant viršaus galite uždėti kelis gabaliukus sviesto, kad jis išsilydęs gražiai leistu apkepti apkepo viršui. Pašauname į orkaitę, kepame apie 40-50 minučių, arba kol apkepas gražiai parunda, išsipučia.
Pateikiam su jogurtu arba grietine ir mėgstamu džemu (aš labiausiai mėgstu su trintomis braškėmis, nes prasidėjus šviežių braškių sezonui kažkodėl šaldymo kameroj būna užsilikusių trintų brašlių iš praeito sezono:)).
O kai apkepas atšąla, jis tampa puikiu užkandžiu su popietinės kavos puodeliu:)
Laima, tai aišku, kad galite! Varškės apkeptas apskritai toks labai dėkingas dalykas imporvizacijoms. Mano mana, pamenu, varškės apkepą kepdavo ir su virtais makaronais, ir su virtais ryžiais (mums tada atrodė, kad tai vis kitas receptas, bet greičiausiai ji tuos likučius taip sumaniai panaudodavo:)). O man kiekviena ta variacija būdavo viena už kitą skanesnė:) Taip kad drąsiai maišykite, tik jei kada užsigeisite to tikrojo varškės apkepo, tokio „pagal knygą”, tai įsigykite manų:) P.S. Puikiai suprantu, kad manų namuose dažnai nėra, mano namuose tame tarpe. Tenka tiek, kiek nesunaudoju štai tokiems apkepams, išmesti…:( O maisto mest nemėgstu labai.
Laba, taip uzsimane seimyna apkepo,bet namuose manu kruopu nelaikom… Gal galeciau pakeisti bolivinem balandom, gal net virtom , kai uzsilieka nuo pusryciu ? Aciuuuuu
Marija – iš birios!
Norėjau paklausti, ar šį apkepą kepėte iš birios varškės ar iš kreminės? 🙂
Ačiū tau, Vilma, kad pasidalinai patirtimi ir įspūdžiais:) Aš, beje, irgi neturiu laiko žaisti su pieno šildymu ir dažnai šaltu užpilu:) Orkaitėj kepant sušyla:)
Dariau pagreitintu būdu – manus užpylusi šaltu pienu gal 10 min. palaikiau, o po to viską sumaišiau. Gavosi neįtikėtinai purus ir skanus apkepas! Ačiū už receptą! 🙂
Sėkmės, Dovile! Jei varškė labai skysta, pridėk daugiau manų. Kiti receptai siūlo iki purumo plakti baltymus, bet maniškis ir šiaip labai purus gavosi, ir be atskiro plakimo. Laikau kumščius kad išeitų!:)
Būtinai pabandysiu šį receptuką savaitgalį pusryčiams. Nes kiek anksčiau bandžiau tai nepavykdavo man varškės apkepas, o taaaaip jį mėgstu.
Ačiū, Rennie:) Nieko čia labai mandro, bet tiesiog labaaaai skanu:)
Bet tai kaip skaniai atrodo 🙂 po visų tų šventinių patiekalų man irgi kažko paprasto norisi, būtinai išbandysiu šį varškės apkepo variantą.
Be varskes negaleciau ilgai tverti irgi 🙂 Tad puikiai suprantu Tavo dukra. As isvis be pieno produktu ne dienos negaliu. Sis atrodo super gerai! Kita karta bandysiu pagal Tavasias proporcijas.
Ačiū Neringa, Daiva, Rūta, Odeta! Man po švenčių, po persivalgymų irgi niekuomet nepamaišo skanūs lengvi varškės patiekalai. O kad Anglijoje varškės (normalios) nėra manęs jau nestebina. Stebina tik štai kas: ar ta gera varškė tik MUMS skani, ar tik MES ją mokam pagaminti, jei niekur kitur jos negamina ir nevertina?…
Oi, ačiū ačiū už pagyras:)
Pagaliau, Nidut, pagaminai kažką iš varškės! Tavasis apkepas iškart sukėlė apetitą, jau bėgu gamint ir skanaut! Nebegaliu kaip noriu paragaut:)
Bučkis į Tel Avivą!:)
Tiesa, ir Anglijoj normalios varskes nelabai yra… :[
KAIP NORIUUUUUU!!!! Mniam, super!!
Labai mėgstu varškės apkepus. O dar šiuo metu? Kai po silkių ir kitų didžiulių kiekių maisto, tiesiog norisi pilvui kažko paprasto, jaukaus ir minkšto?:) Kaip visada, Nida, Tavo receptukai laiku!
Atrodo fantastiškai skaniai : )