Ach kaip man patinka patiekalai, kuriuos pagaminus ir suvalgius (beveik) nelieka nešvarių indų! Kalbu apie popierinius paketėlius, juose ne tik patogu kepti, bet ir pagamintas maistas būna ypač gardus ir sultingas. O kur dar kiekvieno valgytojo džiaugsmas, kai vakarienei gauna jam asmeniškai supakuotą kvapnų „siuntinuką” 🙂
Dažniausiai individualiuose paketėliuose (en papillote) aš vasarą gaminu žuvį, toks jos ruošimo būdas ypač populiarus Viduržemio jūros regione ir Izraelyje. Sudedi plonai supjaustytų cukinijų, sunokusių pomidorų, riekę pankolio, kelias alyvuoges, ant žuvies filė šliūkšteli balto vyno, užberi prieskonių, pašauni į karštą orkaitę ar grilių, ir gali dengti stalą, mat vakarienei namiškius galima bus kviesti po 10-15 minučių.
Tačiau popieriniai paketėliai žuviai ruošti tinka ir šaltuoju metų sezonu! Štai kad ir ši Tailando virtuvės prieskoniais prigardinta lipni lašiša ant kokosinių ryžių patalo – tai ne tik soti vakarienė kiekvienam asmeniniame paketėlyje, bet ir būdas sunaudoti iš vakaro likusius virtų ryžių likučius!
Pasiruošimas | 5 min |
Laikas | 35 min |
Porcijos |
porc
|
- 4 stiklinės virtų ryžių (geriausia - Jasmine)
- 180 ml kokosų grietinėlės
- 1 šaukštas augalinio aliejaus
- 6 laimo lapai smulkiai supjaustyti (praleiskite, jei neturite)
- 1 citrinžolės stiebas (smulkiai supjaustytas arba sutarkuotas - tik baltoji dalis)
- 1 raudonasis čili pipiras (arba pagal skonį), be sėklų, supjaustytas, plius dar patiekimui
- svogūno laiškai supjaustyti, patiekimui
- kalendrų lapelių patiekimui
- 1,5 šaukšto sutarkuotos imbiero šaknies
- 60 ml laimo sulčių
- 1,5 šaukšto žuvų padažo
- 60 g rudojo cukraus
- 4x150 g lašišos filė (be odos)
Ingredientai
Kokosiniams ryžiams
Lašišai
|
|
- Įkaitinkite orkaitę iki 220C. Iškirpkite 4 lakštus kepimo popieriaus po 45cm. Pradėdami palei ilgesnę kraštinę užlenkite 3cm popieriaus, tada apverskite lakštą kita puse ir užlenkite kitus 3cm (tarsi darytumėt "armonikėlę" ar "vėduoklę"). Taip sulankstykite visą popieriaus lakštą, abu kraštus smarkiai užsukite, o ertmę praplėskite, padarykite tarsi maišelius, į kuriuos dėsis ingredientai. Paruoštus popierinius paketėlius sudėkite į kepimo skardą.
- Dubenėlyje sumaišykite ryžius, kokosų grietinėlę, aliejų, laimų lapus, citrinžolę ir čili. Paskirstykite ryžius po lygiai į kiekvieną paketėlį ir paskleiskite plačiau. Pašaukite kepti apie 30 min., arba kol ryžiai gražiai apskrus kraštuose.
- Kol ryžiai kepa, mažame puode sumaišykite sutarkuotą imbierą, laimo sultis, žuvų padažą ir cukrų. Užkaiskite ir maišydami kaitinkite, kol cukrus ištirps ir padažas šiek tiek sutirštės. Pusę šio padažo nupilkite ir atidėkite patiekimui. Kitą padažą supilkite į dubenėlį. Sudėkite lašišos filė į dubenėlį su padažu ir iš visų pusių apvilgykite.
- Padažu padengtus lašišos gabalėlius sudėkite į kiekvieno paketėlio su ryžiais vidurį ir pašaukite į orkaitę kepti dar apie 5-6 min, arba taip, kaip mėgstate. Patiekite pabarstę svogūno laiškais ir kalendromis bei čili pipirais.
Receptas - Donna Hay
Lile, jei ryžiai buvo virti su druska, tai daugiau dėti nereikia (na nebent jausit pagal skonį, kad trūksta, tuomet užsibarstysit). Lašišai sūrumo pakaks iš žuvies padažo (fish sauce). Papildomai druskos turėtų nepritrūkti
Ačiū, Nida, už puikų receptą. Ar kokosų grietinelė tapatu kremui ir recepte neradau nei žiupsnelio druskos?