Aš jau ilgiuosi to ramaus meto po švenčių, kai staiga savaitgaliai lieka pačiam sau. Ne pirkiniams, namų puošimui ar tvarkymui, ne meniu galvojimui, ne svečių susodinimas, silkių sūdymas, bet tiesiog ramus savaitgalis, kai gali vakare pažiūrėti filmą, ar (neįsivaizduoju, kad taip gali nutikti) paskaityti knygą… Ir net kai gali atsisėsti ir ramiai parašyti blog’o įrašą… Žinoma, prieš tai kažką skanaus pasigaminus:)
Kol rašiau šią pirmą pastraipą, turėjau net 3 kartus nutraukti rašymą, bėgti daryti tai šį tai tą… Kad ir vėl niekas neblaškytų, gal geriausia tiesiog pasidalinti receptu? Šįkart ir vėl pusryčiai. Savaitgaliniai ir saldūs (o kaip kitaip?:).
Ryžių pudingas – toks nostalgiškas, bet kartu ir truputį primirštas patiekalas… Kartais tokį pudingą ruošdavo darželyje. Paskui labai dažnai valgydavau jį Lenkijoje, nes ryžių pudingas te vis dar populiarus:) O dar viena atnaujinta pažintis su ryžių pudingu buvo rašant Izraelio skonius, nes pasirodo, kad tai vienas populiariausių litvakiškų pusrytinių pasilepinimų…
Šios dienos ryžių pudingą viriau su kokosų pienu, o jis dar ir užkeptas kartu su apkepintais obuoliais, pagardintais cinamonu. Toks patiekalas – tai desertas ir maistingi pusryčiai viename. Man pats skaniausias – atvėsęs iki kambario temperatūros. Galite patiekti su graikišku jogurtu arba grietine, jei norite ją šiek tiek pasaldinkite. O mano vyrui skaniausia buvo su klevų sirupu.
- 200 g (1 stiklinė) ryžių
- 500 ml pieno (karvės arba kokosų arba kitokio augalinio)
- 6 šaukštai cukraus
- 4 šaukštai sviesto + šiek tiek patepti kepimo formai
- 1 pak vanilinio cukraus
- 1 kg obuolių
- 3 šaukšteliai cinamono
- 1 šaukštas citrinos
- Ryžius nuplaukite, suberkite į puodą, supilkite pieną, įberkite 3 šaukštus cukraus, žiupsnį druskos, 2 šaukštus sviesto ir vanilinį cukrų. Užvirkite, tada sumažinkite ugnį ir virkite apie 15-20 min., kol ryžiai taps minkšti. Eigoje vieną du kartus pamaišykite. Jei pernelyg sausa gaunasi masė, įpilkite dar šiek tiek pieno arba vandens.
- Kol ryžiai verda paruoškite obuolius: nulupkite ir sutarkuokite stambia tarka. Gilioje keptuvėje įkaitinkite 1 šaukštą sviesto, suberkite 3 šaukštus cukraus, trumpai pakepinkite, tada suverskite obuolius, suberkite cinamoną, supilkite citrinos sultis, ir kepinkite maišydami apie 10 minučių, kol suminkštės, neliks skysčio. Pabaigoje
- Įkaitinkite orkaitę iki 180C.
- Kepimo indą arba atskiras kepimo formeles patepkite sviestu. Sudėkite pusę ryžių masės, tada visus obuolius. Ant viršaus dėkite likusią ryžių masę. Indą uždenkite aliuminio folija ir pašaukite į orkaitę. Kepkite 25min. Patiekite pabarstę cinamonu, su jogurtu, pasaldinta girietine arba sirupu.
Cha cha cha, Gineta, čia tai juokingiausias komentaras:) Ačiū:))
Čia tai gėris. Valgau triskart per dieną. Bijau perlenkti lazdą, paskui negalėsiu tris metus į ryžius žiūrėti:)
Sutinku, Andrej. Nieko labai mandro, bet vis kitaip:) Man patiko, kad dariau su kokosų pienu, ir gavosi toks visai fainas pusrytinis desertas be laktozės:) Nors aš ją ir toleruoju, bet paįvairinti gyvenimą visai verta:)
Neįpratas bet labai skanus savaitgalio saldumynas. Vertinant tai, kad iš esmės čia obuoliai su ryžiais, tai dailijų formų išsaugojimo prasme labai tinkamas pakaitalas parduotuvių gaminiams 🙂
Lina, irgi taip galvojau, bet mano ryžiai buvo birūs, tad kažin ar būtų pabaigę minkštėti per 25 minutes orkaitėje be skysčio… Bet žinoma, kažkiek jie suminkštės kepant. Bet kuriuo atveju, aš išviriau pilnai, o iš orkaitės ištraukiau toli gražu nepatežusius ar kokius pernelyg minkštus…
Dar pagalvojau, ar būtina tuos ryžius pilnai iki minkštumo išvirti, jei gaminys paskui vis tiek dar orkaitėje keps 25 minutes?
Sutinku, Lina!! Apvalūs ryžiai daug geriau. Aš čia naudojau jasmine, bet tikrai su aplvaliai skaniau, ir toks labiau kreminis patiekalas gaunasi. Tiesiog pamiršau, kad turėjau tokių užsislėpusi spintelėje:)
Aš naudojau apvalius ryžius, nes labiausiai tinka tokiems desertams, ir viriau ryžių piene, kuris pats turi tokio saldumo..
Jau išbandyta šiandienos rytui! Super!