Ar niekad nesusimąstėte kas tose picose yra TOKIO, kad mes visi tarsi gimstame jas mėgdami?:) Raskite jūs man picoms abejingą vaiką, arba suaugusį, kuris, jei ne kokios kalorijų baimės, atsisakytų gabalėlio dar karštos, iš krosnies ištrauktos picos?
Į picas panašius kepinius turi nemažai tautų, tiesa žodis „pica” pasidaręs toks bendrinis, kad bet kurs krosnyje užkeptas paplotėlis lyg ir tinkamas taip vadinti:) Net karšti sumuštiniai ant batono riekės kai kuriuose namuose vadinami „picomis” ir visiems viskas labai aišku ir priimtina:)
Turkai yra viena tų tautų, kurie be proto didžiuojasi savo duonos gaminiais, o ir turi tų gaminių nesuskaičiuojamus kiekius. Ar pamenat, Stambulo oro uoste, keičiant skrydžius ir sukinėjantis tarp maisto kioskelių ir restoranėlių, kokio didumo šviežutėlių duonos gaminių kalnai stūgso? O Stambulo gatvėse ir skersgatviuose, kvapnūs, sezamais negailint pribarstyti riestainiai, užkeptos bandos su įdarais, bandelės ir papločiai… Na tiesiog neįmanoma pro šalį praeiti, nesusigundyti paragauti, kol dar viskas šilta…
Turi turkai ir savo „picas” – lahmacun. Plonytis tešlos pagrindas, saikingai paskanintas maltos mėsos arba daržovių įdaru, yra tas neatsisipriamas užkandis net tada, kai visai nesi išalkęs:) Turkiškų picų tešla labiau sofistikuota, nei itališkų – ji paskaninama tirštu natūraliu jogurtu ir alyvuogių aliejumi, tad yra elastinga minkant, bet maloniai traški iškepusi.
Visiškai nesunku pasigaminti, o ir paprasta orkaitė kepimui tiks taip pat, kaip tiktų koks nors kamado tipo krosnis! Jei turite picos akmenį, būtinai jį panaudokite – įkaitinkite orkaitėje dar prieš klojant ant jo paplotį.
Na o patiekite picas su tradiciniu turkišku pagardu haydari – žolelėmis ir česnakais priskanintu jogurto ir fetos padažu. Jis toks unviersalus, kad tiks ir su mėsos, ir su vegetariškais patiekalais, ir net pagaliukais supjaustytų daržovių padažymui nepiktai užkandžiaujant kokį gerą serialą žiūrint:)
Pasiruošimas | 40 min |
Laikas | 8 min |
Pasyvus laikas | 2 val |
Porcijos |
vnt
|
- 1 pakelis sausų mielių (7g)
- ½ šaukštelio cukraus
- 1 šaukštas šilto vandens (plius dar šiek tiek tešlai)
- 75 g graikiško jogurto
- 30 ml Alyvuogių aliejaus
- 155 g miltų
- ¼ šaukštelio druskos
- Alyvuogių aliejaus patepti kepant
- 100 g maltos mėsos (pvz., ėrienos)
- ½ svogūno mažo, susmulkinto
- 1 skiltelė česnako susmulkinta
- 1 šaukštas pomidorų pastos arba granatų sirupo
- 2 šaukštai petražolių susmulkintų
- ¼ šaukštelio rūkytos paprikos
- žiupsnelis cinamono
- čili pagal skonį
- druskos, pipirų
- 225 g špinatų (gali būti šaldyti)
- ½ svogūno susmulkinto
- 1 česnako skitelė susmulkinta
- 1 šaukštelis nutarkuotos citrinos žievelės
- ½ šaukštelio džiovintų mėtų (arba raudonėlių)
- 75 g haloumi sūrrio sutarkuoto (galima pakeisti feta)
- 2 šaukštai grietinės
- druskos, pipirų
Ingredientai
Picų tešlai
Maltos mėsos įdarui
Špinatų ir haloumi sūrio įdarui
|
|
- Mažame dubenėlyje sumaišykite mieles su cukrumi ir vandeniu, palikite šiltoje vietoje apie 10 min, kad suputotų. Kitame nedideliame dubenėlyje ar puodelyje sumaišykite jogurtą su alyvuogių aliejumi.
- Miltus sumaišykite su druska, padarykite viduryje duobelę, supilkite mielių mišinį ir jogurto mišinį. Suminkykite kol gausite elastingą minkštą tešlą (jei minkot kombainu, naudokite kablį tešlai minkyti, minkykite nedideliais apsisukimais apie 10-15 min). Jei reikia, įpilkite vandens (pilkite po šaukštą, kad nepadaugintumėt - tešla turi būti labai minkšta ir elastinga). Suformuokite iš tešlos rutulį ir uždengę virtuviniu rankšluosčiu palikite pakilti apie 2 val, arba kol tešlos tūris padvigubės.
- Įkaitinkite orkaitę iki 220C. Padalinkite tešlą į 5 dalis, kiekvieną iškočiokite į ploną maždaug 14cm diametro apskritimą. Patepkite aliejumi ir padenkite pasirinktu įdaru. Kepkite apie 6-8 min, arba kol apskrus. Patiekite karštą.
- Jei gaminate su mėsos įdaru: Visus ingredientus sumaišykite tarpusavy, kol gausite kuo vientisesnę masę (jei ji pernelyg biri, įpilkite alyvuogių aliejaus). Turkai šią masę kapoja aštriu peiliu, kad gautųsi tarsi pasta. Šia pasta ištepkite kiekvieną picos paplotėlį ir pašaukite kepti.
- Jei gaminate picas su špinatų įdaru: Špinatus nuspauskite, kad pasišalintų kuo daugiau skysčio. Tada sudėkite ant pjaustymo lentos kartu su svogūnais, česnakais, citrinos žievele, prieskoniais ir peiliu kapokite kol masė taps panaši į vientisą košę. Pabaigoje įmaišykite sūrį ir grietinę, pagardinkite druska ir pipirais.
Porcijos |
porc
|
- 1,5 stiklinės graikiško jogurto
- 50 g feta sūrio
- 1 česnako skiltelė
- ½ šaukštelio rupios druskos
- 1 žalias čili pipiras
- 2 šaukštai krapų (gali būti šaldyti)
- 1 šaukštas šviežių mėtų lapų
- Alyvuogių aliejaus
Ingredientai
|
|
- Fetą sutrinkite šakute ir sumaišykite su jogurtu. Česnaką sutrinkite kartu su druska, kol gausite košelę, sudėkite į jogurto masę. Išimkite čili pipiro sėklas ir membranas, susmulkinkite, suberkite į jogurto masę. Sudėkite krapus ir mėtas, viską gerai išmaišykite. Sudėkite užkandį į dubenėlį, apšlakstykite aliejumi ir patiekite su paskrudinta duona, arba šiaudeliais supjaustytom daržovėm
Lina, labai džiugu! Taip, Artimuosiuose Rytuose ir Turkijoj mėsa labai dažnai cinamonu gardinama, labai specifinis tiems kraštams skonis išgaunamas…
Skanu ir sotu. Nustebino ir patiko mėsos derinys su cinamonu.
Kornelija, šviežių mielių reikės 3 kartus daugiau – kiekvienam gramui sausų mielių imkit 3g šviežių. Sėkmės:)
Sveiki, suviliojo šis Jūsų receptas! Mėginsim!
Tik klausimas, ar galima būtų sausas mieles pakeisti šviežiomis mielėmis? Ir jei taip, tai kiek tuomet šviežių mielių atitiktų 1g sausų?