Tik prieš porą savaičių pasidalinau grilyje kepto tuno steiko receptu, bet nieko nelaukdama jau siūlau jums ir kitą tuno gardėsį – burgerius. Tokius jau paruoštus burgerius Lietuvos rinkoje, atrodo, siūlo vieninteliai FishWish. Gerai tai, kad šie pusgaminiai parduotami šaldyti, tad galima jų visuomet turėti šaldiklyje ir išsitraukti kada tik panorėjus, o ir porcijų būtent tiek, kiek reikia! Nepaprastas patogumas vasarą, ypač dar kai ir užsakytas prekes patogiai mobiliame šaldiklyje atveža tiesiai į namus!
Burgeriai – tai ne kas kitka, tik šviežios žuvies (ar mėsos) paplotėliai! Mūsų mamos ir močiutės greičiausiai tokius pavadintų kotletais, ir jos greičiausiai būtų iš dalies teisios 🙂 Kodėl tik iš dalies? Visų pirma todėl, kad mamų ir močiučių laikais apie šviežią tuną apskritai Lietuvoje nedaug kas buvo girdėjęs! Visų geidžiamas tunas – karališka žuvis, kuriai nereikia ypatingos progos, bet jei jau ta proga gyvenime ateina, niekada neprašausit, pasirinkę būtent šią žuvies rūšį.
Šaldytuose FishWish burgeriuose (skirtingai nuo „kotletų”) nėra jokių jokutėlių priedų, vien tik kokybiška sašimi klasės kapota žuvis!! Todėl sultingumas tokių tuno kepsnių – neišpasakytas! Kepti juos labai paprasta – panašiai kaip tuno kepsniams, jiems reikės super gerai įkaitintos (geriausia ketaus) keptuvės ar kepimo plokštės. Nepagailėkite riebalų (aš visada naudoju alyvuogių aliejų), ir tuos riebalus pilkite tik tada, kai kepimo paviršius bus labai stipriai įkaitęs. Dėkite (atitirpintą ir pasiekusį kambario temperatūrą) tuno burgerį viena puse ir palikite ramiai kepti minutę minutę. Nesibaiminkite, kad burgeris prikibs prie keptuvės paviršiaus – taip tikrai nenutiks, jei nemėginsite jo krapštyti pernelyg anksti. Būkit kantrūs: po maždaug 1,5 minutės jūsų burgeris bus ir gražiai apskrudęs, ir pilnai pasiruošęs verstis ant kito šono. Paplotėlį apvertę kita puse dar pakepkite apie 1-1,5 minutės ir traukite iš grilio nasrų.
Burgerius įprasta patiekti tarp perpjautos ir trumpai paskrudintos bandelės puselių (tik neužsižiopsokite skrudindami bandelę – teprireiks keliasdešimt sekundžių! Tos bandelės tikrai turi savybę labai greitai apdegti). Abi apkepintas bandelės puseles būtinai patepkite majonezu (jei majonezą sumaišysite su Sriracha padažu arba kokiu nors mėgstamu aitresniu čili padažu, gausite dar geresnį skonį!!), o tada jau klokite priedus, kokių tik turite: avokadus, pomidorų riekeles, raudonojo svogūno žiedus, traškios salotos lapą ar saują rukolų… Kaip tą tuno burgerį sumeistrauti žiūrėkite video mano IG paskyroje.
Tuno burgerius, beje, galite patiekti ir madingiau – pavyzdžiui, vietoje bandelės apjuosę traškiu salotos lapu! Nepamirškite pridėti kalną priedų ir padažų, juk vasarą daržoves reikia valgyti pilna burna!
Neabejoju, kad tiems, kurie dar nėra išmėginę tuno kepsnių, tai bus geriausias šios vasaros atradimas!

