Pradėsiu nuo kito galo, nei paprastai pradedu. Čia D po vakarienės, sukirtęs dvi ėrienos blauzdas (trečią kaulą aš įdėjau dėl stipresnio įspūdžio :)), net užsimerkęs iš laimės, kokia skani buvo vakarienė, ir kaip gaila, kad ji jau pilve 🙂 Mano vyras tikrai dažnai mane lepina komplimentais, bet šis patiekalas be konkurencijos sulaukė daugiausia ditirambų per pastaruosius ketverius metus!

Apie australišką ėrieną galiu pasakoti be pabaigos… Rašydama savo knygą „Australijos skoniai”, paėmiau interviu iš mūsų mėsininko, jis jau trečios kartos atstovas, kuris verčiasi mėsininkystės amatu. Tai jis man papasakojo, kad Australijoje nuo seno ėriena buvo ir pigiausia, ir mėgiamiausia mėsa. Kur jau ne, ėriukų ūkiai neaprėpiamo didumo, Australijoje net orų prognozėse specialūs pranešimai skirti ėriukų augintojams. Pavyzdžiui, jei ateina šaltesnio oro banga, ūkininkai įspėjami, kad dėl šalčio gali išsilakstyti jų augintiniai. Ėriukai Australijoje ir N. Zelandijoje auginami laisvai, kadangi čia nėra plėšrių gyvūnų, jiems nėra jokios grėsmės. Ėriukų niekas neuždaro į tvartus nei pašiūres, visas jų maistas – sodrios žolės plotai. Būtent dėl to australišką ėrieną dievina visas pasaulis, patys australai ėrienos suvartoja daugiau nei kitų rūšių mėsos. Tad ir pas mano mėsininką bent du trečdaliai prekystalio skirti ėrienai (beje, mažiausia vietos – vištienai, nes vištiena yra viena brangesnių mėsų! Kalakutienos, antienos Australijoje apskritai beveik nebūna).

Tai štai ateinu aš vieną dieną pas savo mėsininkus savaitės pirkiniams, ir matau gražiai sustatytas ėriukų blauzdas (lamb shanks) su nuvalytais kaulais, jos tiesiog spokso į mane, pačios prašosi nuperkamos. Tai aš ir paklausiau širdies, paėmiau keturias. Ir pasirodo, kad tai buvo pati skaniausia per pastaruosius metus vakarienė!

Receptas, pagal kurį gaminau, iš galvos, surašiau daugmaž naudotų ingredientų kiekius, tačiau žiūrėkite į šį receptą kūrybingai. Skaniausios ėrienos blauzdos su bulvių koše, gausiai palaistytos padažu. Gamindama padažą aš nukošiau daržoves, su kuriomis lėtai troškinau mėsą, ir gerai jas nuspaudžiau, kad kuo daugiau gėrio nuvarvėtų. Tada skystį įdėjau į šaldytuvą, kad sukietėtų paviršiuje esantys riebalai. Tuos riebalus šaukštu nuėmiau ir išmečiau, liko tik koncentruotas padažas, kuriame – vynas, sultinys ir kalno daržovių nuoviras. Tačiau jūs galite nesiterlioti ir patiekti ėrieną taip, kaip ji troškinosi – su visomis daržovėmis, kurios yra labai labai skanios!

Ir dar žodis apie blauzdikaulius. Jei mėsą pjaustysite patys (gal situacija Lietuvoje pasikeitė ir nereikia pirkti po pusę ėriuko (ar po visą)?…), blauzdikaulius teks patiems nuvalyti (už mane tą padaro mėsininkas, perku jau paruoštas kepti blauzdas), geriausia tą daryti aštriu peiliu kaulą nuskutant. Tačiau toks kaulo nuskutimas reikalingas tik prezentacijai, kad mėsa atrodytų lėkštėje gražiau. Galite negaišti laiko ir kaulų nevalyti 🙂

Ėrienos blauzdos
Ėrienos blauzdos – bene gardžiausia mėsa, tinkama lėtam troškinimui
Lamb shanks
Po trijų valandų orkaitėje…
Ėrienos blauzdos
Ėrienos blauzdas išėmiau iš skysčio, kuriame troškinosi, ir paruošiau padažą
Ėrienos blauzdos su padažu
Mėsa tiesiog krenta nuo kaulo
Lamb shanks and potato mash
Skaniausia – su bulvių koše ir šviežiais agurkais
Print
clock clock iconcutlery cutlery iconflag flag iconfolder folder iconinstagram instagram iconpinterest pinterest iconfacebook facebook iconprint print iconsquares squares iconheart heart iconheart solid heart solid icon
Troškintos ėrienos blauzdos su padažu

Troškintos ėrienos blauzdos


5 Stars 4 Stars 3 Stars 2 Stars 1 Star

5 from 1 review

  • Author: Nida Degutienė
  • Total Time: 3 val

Aprašymas

Sotus patiekalas, karališka vakarienė. Skaniausia – su bulvių koše ir šviežiais agurkais.


Ingredientai

 
  • 4 ėrienos blauzdos
  • Druskos, pipirų
  • Šlakelis aliejaus
  • 1 svogūnas, smulkiai supjaustytas
  • 2 morkos, smulkiai supjaustytos
  • 2 saliero stiebai, smulkiai supjaustyti
  • 1 šaukštas pomidorų pastos
  • 1,5 stiklinės raudonojo vyno
  • 1,5-2 stiklinės vištienos arba jautienos sultinio (arba vandens)
  • Čiobrelių ryšulėlis, lauro lapas

Patiekti – bulvių košės, daržovių


Instrukcijos

Ėrienos blauzdas pabarstykite druska ir pipirais.

Sunkiame troškintuve (geriausia – ketaus) įkaitinkite šlakelį aliejaus ir iš visų pusių apkepinkite ėrienos blauzdas (turbūt prireiks tą daryti dalimis), išimkite ir atidėkite į šalį.

Į puodą suberkite supjaustytas daržoves, įberkite gerą žiupsnį druskos ir pipirų ir kepinkite maišydami, kol daržovės karamelizuosis. Įdėkite pomidorų pastą ir viską išmaišykite. Supilkite vyną ir palaukite, kol nugaruos alkoholis. Supilkite sultinį, sudėkite čiobrelius, lauro lapą ir sudėkite atgal ėrienos blauzdas. Užvirinkite skystį.

Įkaitinkite orkaitę iki 160C. Įdėkite troškintuvą į orkaitę ir palikite troškintis 2,5 valandos, arba kol mėsa bus tokia minkšta, kad kris nuo kaulo.

Išimkite blauzdas iš troškintuvo ir atidėkite į šalį. Per sietelį nukoškite padažą, virtas daržoves gerai nuspauskite šaukšto nugarėle daržoves, kad kuo daugiau skysčio nuvarvėtų. Padėkite padažą į šaldytuvą, kad sustingtų viršutinis riebalų sluoksnis. Jį nuimite šaukštu, o padažą pašildykite kartu su atidėtomis blauzdomis.

Patiekite su bulvių koše ir daržovėmis.

  • Prep Time: 30 min
  • Cook Time: 2,5 val
  • Category: Pagrindinis
  • Method: Orkaitė
  • Cuisine: Australijos

Komentarų apie "Troškintos ėrienos blauzdos": 2

  1. Aistė:

    Kaip visada, gaminant pagal jusu receptus, galima tik aikcioti kaip skanu 🙂 kaip rasete, tikrai buvo karaliska vakariene. Atrodo paprastas receptas, bet nepaprastas skonis!

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *

Recipe rating 5 Stars 4 Stars 3 Stars 2 Stars 1 Star