„Ką gaminsite iš moliūgo?” – klausia nepažįstamoji, stovinti šalia elėje ūkininkų turgelyje, matydama kaip kruopščiai renkuosi paties geltoniausio milžino gabalėlį. „Dar nežinau,- atsakau. – Grįžusi kažką sugalvosiu. O greičiausiai iškepsiu, ir tada jau tikrai kažką sugalvosiu”.
Šėlioti virtuvėje, kuomet moliūgų sezonas pačiame įkarštyje – vienas malonumas! Turiu daugiau minčių, planų ir idėjų, nei bus tikriausiai laiko joms visoms realizuoti… Taip šiemet, beje, atsitiko ir su cukinijomis. Kai jos prasidėjo, tik giliai įkvėpiau ir neskubėdama ėmiau ruošti vieną patiekalą po kito, tiesą sakant, galvodama, jog tuoj cukinijos visiems nusibos, ir visi vieni kitiems siūlys darže užaugintus gėrius. Tačiau tos cukinijos greičiau pačios pasibaigė, nei aš išsisėmiau su cukinijų patiekalais… O dar iškeliavau porai savaičių, tad grįžusi cukinijų jau ir neradau… Bijodama, kad to paties nenutiktų su mano moliūgų sezonu, nutariau elgtis atsakingai – vartoti moliūgus iki soties. Juolab girdėjau, kad ne koks šiemet ir moliūgų sezonas…
Trintos moliūgų sriubos yra pati tikriausia klasika, ši daržovė bene tinkamiausia gražios spalvos sočiam patiekalui. Ir kaskart panaudojus vis kitokius prieskonius, galima mėgautis vis kitokia sriuba. Šios dienos moliūgų sriuba – su vienu ne visai įprastu ingredientu: riešutų sviestu. Tačiau sriubai tikrai netiks riešutų sviestas su cukrumi, kurį paprastai dievina vaikai. Čia jums reikės žemės riešutų sviesto be jokių priedų, be druskos ir be cukraus. Patariu tokio sviesto ieškoti Assorti parduotuvėse (o gal ir dar kokiose kitose, man dar nežinomose vietose?).
Trinta moliūgų sriuba su riešutų sviestu
4 porc.
- 1,2 kg moliūgo, su oda, supjaustyto riekelėmis
- 2 šaukštai aliejaus
- 1 didelis svogūnas, supjaustytas gabalėliais
- 2 didelės skiltelės česnako, susmulkintos
- 1 šaukštas sutarkuotos imbiero šaknies
- 1/2 šaukštelio raudonosios curry pastos (arba tiek pat curry prieskonių mišinio)
- 1 litras daržovių sultinio
- 2 kaupini šaukštai natūralaus žemės riešutų sviesto (be cukraus ir be druskos)
- 80 ml kokosų pieno arba grietinėlės (plius patiekimui)
Prieskoniai ir patiekimui:
- 1 šaukštelis ciberžolės (kurkuma)
- 1/2 šaukšteliomaltos saldžiosios paprikos
- 1/3 šaukštelio cinamono,
- 1/4 šaukštelio čili pipirų dribsnių (arba mažiau, jei nemėgstate aštriai)
- Druskos, pipirų
- pasmulkintų kepintų žemės riešutų (patiekimui)
- šviežių kalendrų (patiekimui)
Įkaitinkite orkaitę iki 180C. Moliūgo juosteles suguldykite į kepimo skardą, truputį pašlakstykite aliejumi ir kepkite apie 35min., kol suminkštės. Šiek tiek atvėsinkite ir nulupkite odelę, pasmulkinkite.
Puode storu dugnu įkaitinkite aliejų ir apkepinkite jame svogūnus, kol šie suminkštės, taps skaidrūs. Bebaigiant kepinti suberkite česnakus ir tarkuotą imbierą. Sudėkite curry pastą (arba suberkite curry prieskonius), suberkite visus likusius prieskonius, sudėkite apkepintą moliūgą ir maišydami pakepinkite kelias minutes. Supilkite sultinį ir viską virkite apie 15 minučių, kol daržovės taps visiškai minkštos. Supilkite sriubą į elektrinį smulkintuvą (blenderį), sudėkite riešutų sviestą, supilkite grietinėlę, ir sutrinkite iki vientisos glotnios masės. Pagardinkite druska ir pipirais.
Patiekite pabarstę trupintais kepintais žemės riešutais (galite trupučiu čili), ir šviežių kalendrų lapeliais, taip pat trupučiu kokosų pieno arba grietinėlės.
Šaltinis – Kwestia Smaku.
Į sveikatą, Aurelija!!:)
Nida, ačiū labai už receptą 🙂 po pirmo bandymo teko iškart ruošti ir antrą puodą 😀 labai skanu ir visi prašo ddaarr 🙂 Puiki sriuba rudeniui 🙂
Andrej – kaip visada, jūs teisus visiškai. Su čili juokauti gali tik labai pratę prie aštrumų:))
Pirmą kartą įrašas atsirado vėliau, negu ją paragavau. 😀 Kwestia Smaku iš tikro yra neaprėpiamas lobynas !!! O sriuba gera, tik nepersistenkite su čili, nes teks stipriai skiesti su kokosų pienu.