Oi tas svaiginantis pavasaris… Su žydinčių alyvų kvapais, su geltonuojančiais laukais, švelnia žaluma, paukščių čiulbesiu ir…. skaniausiais pasaulyje šparagais! Dar kartą įsitikinu, kad niekur taip, kaip gyvenant Lietuvoje, nuoširdžiai nesidžiaugiu nauju derliumi kaip čia. Po ilgos žiemos su viena kita plastmasine daržove pavasario gėrybės atrodo tarsi atkeliavę tiesiai iš rojaus… 🙂
Šparagus aš galėčiau valgyti visomis formomis, visais pavidalais, ir visios dienos visiems valgiams:) Nežinau ar yra gardesnė daržovė. Ir dar ta, kuriai nieko nereikia – vien trumpai apvirti ir daugų daugiausiai apkepti šaukšte sviesto… Arba patiekti su virtu naminiu kiaušiniu bei tirštu olandišku padažu..
Šįkart truputį kitoks patiekalas – trinta šparagų sriuba. Naudojau baltuosius šparagus, tačiau ne mažiau tinkami ir žalieji. Specialiai šiai sriubai išviriau sultinį – iš didelės morkos, svogūno, gabalėlio poro, gabalėlio saliero ir dviejų česnako skiltelių. Tačiau galite išvirti ir vištienos sultinį – sriuba bus kiek sotesnė. Beje, į sultinį sudėjau ir kietąsias šparagų dalis, kurios netinkamos maistui, o trinamos virsta kietais nesukramtomais siūlais.
Beje, ar žinote, kad sužinoti kur baigiasi kietoji šparago dalis (ir kuri arba nėra valgoma arba ją būtina nuskusti daržovių skustuku, nes turi labai kietą odelę) labai paprasta: tereikia nulaužti šparago gabalą, o tas šparagas luš būtent toje vietoje, kurioje jis tampa tinkamas valgymui. Tokiu atveju jums liks 2-3cm ilgio koteliai, kuriuos sumeskite virdami sultinį, tačiau išvirus išmeskite.
- 2 šaukštai sviesto
- 1 svogūnas, smulkiai supjaustytas
- 2-3 didelės bulvės, nuskustos ir supjaustytos gabaliukais
- 1 litras daržovių (arba vištienos) sultinio
- Didelis pundas baltųjų šparagų su pašalintomis kietomis kotelių dalimis
- 100ml 10% grietinėlės (arba riebesnės, jei neskaičiuojate kalorijų:))
- Druskos, pipirų, tarkuoto muškato riešuto
- Žalumynų papuošimui, traškios baltos duonos patiekimui
- Puode ištirpinkite sviestą ir jame apkepinkite svogūnus, tada suberkite bulves. Pakepinkite dar kelias minutes, maišydami. Supilkite karštą sultinį ir virkite uždengę tol, kol bulvės taps minkštos.
- Sudėkite šparagus (galite juos pasmulkinti, supjaustyti į 3-4 dalis), ir toliau virkite apie 2-3 minutes, kol šparagai suminkštės.
- Pabaigoje viską sutrinkite elektriniu trintuvu, įpilkite grietinėlę, paragaukite ar netrūksta druskos, pipirų.
- Patiekiant papuoškite žalumynais ir pabarstykite muškato riešutu.
Taip ir turi būt, Dovile:) Visi komplimentai priklauso tik šeimininkei! Labai džiaugiuosi, kad valgytojams patiko:)
Me sirgi labai šparaginamės. Penktadienį viriau šią striubą. Su vištiena. Labai skanu buvo ir visi labai gyrė. Aišku, mane gyrė, ne recepto autorę 😉
Moshe, jei tik toje saloje bus maisto produktų – būtinai sugalvosiu:)
Tikiu , kad papuolusi i kokia negyvenama , tik akmenine sala Jus vistiek sugalvosite koki nors patiekala.:)
Rūta – ačiū:)
Žana – WOW!!! Koks fainas receptas – būtiniausiai išmėginsiu!! Ačiū labai, tikiu, kad ir kitiems skaitytojams pravers patarimai.
Skani ir greitai pagaminama sriuba. Skaitau ir sutapimas toks, kad kaip tik vakar irgi viriau šparagų sriubą. Pavarčiau CHEFKOCH Vegetarisch numerį ir nusprendžiau, kad šparagams būt sriubos pavidale. Tai komentaras toks, kad sultinį viriau dar papraščiau, jei kas norės greičiau – pakepinau miltus su sviestu (30 g. / 30 g.) Paviriau ~ 5 min vandenyje šparagus (valgomas dalis+ druska, cukrus, 1 a.š. sviesto) ir tą gautą sultinį panaudojau sriubai – užpyliau ant pakepinto sviesto, paviriau dar 5 min, įmaišiau su trupučiu sultinio (atvėsusio) išplaktą trynį, sudėjau šparagus, jei dar trūksta – pipirų, druskos, ir sublenderiavau. Valgėme su orkaitėje pakepta su česnakine/rozmarino itališka duona, pranc. batonu. Visiems tiko.
Kaip grazuuuuuuuu!!!!!!