Ant Kalėdinio stalo negali pritrūkti pačių įvairiausių garnyrų ir pagardų, kuriuos patieksite su savo Šventinio Stalo Karaliais. Ar kepsite kalakutą, ar gaminsite antį, o gal imsitės kiaulienos mentės projekto, jums tikrai reikės pasirūpinti ne tik labai skaniais, bet ir gražiai lėkštėje atrodančiais priedų prie mėsos patiekalais.
Be bulvių jūs kažin ar išsiversite, ir tą sakau iš patirties:) Kad ir kiek tų bulvių žmogus paskaičiuotum kiekvienam valgytojui, dažniausiai jų arba pritrūksta, arba išlaižoma viskas iki paskutinio kąsnelio (o visai praverstų rytojaus dieną koks likutis sočiam omletui ar fritatai su bulvėmis:)). Tačiau tradiciniai bulvių kepimo būdai gali būti šiek tiek pabodę, todėl siūlau šįkart išmėginti šį mažiau tradicinį, tačiau labai traukiantį akį savo neįprastu minimalistiniu pateikimu ir nepriekaištingo skonio bulvių patiekalą. Jam prireiks lydyto sviesto (ghee) ir trumų aliejaus. Trumų aliejaus tikrai rasite dpecializuotose ypatingo maisto parduotuvėse (pvz., italų), o nusipirkus nedidelį buteliuką to aliejaus užteks labai ilgam. Jį vėliau panaudosite gardindami sriubas, pastos patiekalus, risoto, omletus ir kitokius gardėsius.
Traškios keptos bulvės su trumų aliejumi
4-6 asm.
- 1,5kg bulvių nuskustų ir labai plonai supjaustytų mandolina
- 1 šaukštas lydyto sviesto (ghee)
- 2 šaukštai trumų aliejaus
- Druskos ir juodųjų pipirų
Įkaitinkite orkaitę iki 200C. Plonai supjaustytas bulves išdėliokite spirale apvaliame 18cm skersmens kepimo inde, pradėdami nuo indo kraštų. Pašlakstykite lydytu sviestu ir trumų aliejumi, pabarstykite druska ir pipirais. Kepkite orkaitėje apie 1 valandą, arba kol bulvės taps auksinės, traškios ir iškepę.
Pingback: Kalakuto krūtinėlė, įdaryta spanguolėmis ir pistacijomis – Nidos receptai
Pingback: Bulvių ir svogūnų apkepas su ančių taukais garnyrui – Nidos receptai
Puiku, Diana!!! Džiaugiuosi, kad patiko.
Gaminau ne kartą- ne tik puikiai atrodo ant stalo, bet ir labai skanu! Ačiū už receptą!
Truffle oil. Tai yra aliejus prisodrintas (infused) trumų (truffle) aromatu… Brand’ų yra tikrai nemažai, juolab užsienyje… Ir neišskirčiau kažkurio, kad jis ir ne kitas geriausias…
Dar prašymas- gal galima butu to trumo aliejaus pavadinimą originalo kalba parašyt ar angliškai, mėginu googlint kas tai per daiktas -man duoda Trump’ą 🙂 Ne Lietuvoj aš, nepažiūrėsiu lentynose.. Ačiū
Pingback: Jorkšyro pudingai su pastarnokais ir saldžiomis bulvėmis – Nidos receptai
Vilyte – į sveikatą:) Ačiū, kad skaitote:)
Asta, žinoma, jei yra tokio pobūdžio techninės problemos, tai kaip ir nėra kitos išeities, nei gaminti kitokius garnyrus.
Aciu, Nida, labai ikvepiat gaminti 🙂
Problema issikepti Kaledom.. Orkaite viena ir joje keps ilgai ilgai kalakutas.. tai negi bulves reikes virti?..
Pingback: Spanguolių ir imbiero pagardas – Nidos receptai
Na va taip jos ir iškepė, neuždengtos, visai nesudžiūvę! Traškios krašteliuose, ir labai minkštos sultingos gilumoje…
Ar taip kepamos bulvės neapdžius, jų nereikia uždengti nors kuriam laikui ?
Atrodo labai skaniai
Alina, čia tas atvejis, kai trumų aliejų galima pakeisti tik trumų aliejumi:) Žinoma, jei naudosite paprastą aliejų (alyvuogių), bus paprastos bulvės, be trumų, ir tiek…
O ką būtų galima keisti vietoj triumų aliejaus? Skonis nesikeis? Nekantrauju isbandyti ☺️
Kristina, tų aliejų daug tikrai nėra (o jau ypač Lietuvoje). Šį savaitgalį išdegustavau keletą aliejų su trumais rūšių Londono Borough Markete, tai svarbiausia, ką turite apsispręsti – ar jums skaniau su baltais, ar su juodais trumais. Asmeniškai man skanesnis baltų trumų aliejus.
o kokį, aliejų su triumais, rekomenduotumėte