Praeitą savaitę pasiraitojusi rankoves ruošiausi pietų rezidencijoje priėmimui. Mintis, jog pietų priėmimas yra geriau, nei vakarienė (dėl to, kad pietums keliami šiek tiek mažesni lūkesčiai, nes žmonės tiesiog nori užkąsti kartu dar ir aptardami darbinius reikalus), yra labai apgaulinga. Nes jei vakarienės metu maisto patiekimui galima užtrukti ilgiau, o svečiai mielai belaukdami mėgaujasi taure vyno, tai per pietus viskas vyksta tarsi pagreitintame filme: trijų patiekalų pagaminimas, patiekimas ir suvalgymas turi sutilpti į 50 minučių…

Kad streso būtų mažiau renginio dieną, net kelias paras prieš tai tenka dirbti išsijuosus ir viską suplanuoti iki smulkmenų. Kiek įmanoma daugiau dalykų reikia pasidaryti iš anksto.
Vienas tų dalykų, ką pasidariau likus net 4 dienom iki renginio, buvo štai šie ploni trapūs sausainiai (angliškai – shortbread). Tai paprasti paprastučiai kepiniai, kuriuos papuošus kokiu nors elegantišku elementu (tam naudoju specialias formeles, kurias naudoja baristos, dailindami kapučino gėrimus, ir cukraus pudrą) galima sulaukti daug daugiau pagyrų, nei esi įdėjęs pastangų 🙂
Šiuos sausainius aš patiekiau su troškintų rabarbarų, šviežių braškių ir ožkų pieno varškės panakota. O kiek liko, su malonumu ant rytojaus suvalgėm prie puodelio kavos 🙂



Trapūs sviestiniai sausainiai
- Užtruks: 30 min
- Kiekis: 20 vnt 1x
Aprašymas
Sausainiai, kurie trapumo nepraranda keletą dienų. Labai paranku tokių turėti po ranka, prie puodelio kavos ar arbatos
Ingredientai
- 180g sviesto, minkšto, kambario temperatūros
- 90g cukraus
- Žiupsnis druskos
- 1 šaukštelis vanilės ekstrakto
- 270g miltų, persijotų
Instrukcijos
Virtuviniu kombainu (mentelės įrankiu) gerai išsukite sviestą kartu su cukrumi, druska ir vanile, kol taps balkšvas ir purus. Sumažinkite kombaino apsisukimus ir suberkite pusę kiekio miltų. Kai miltai pilnai įsimaišys, suberkite likusius ir gerai išmaišykite, kad visi ingredientai susijungtų.
Iškrėskite tešlą ant darbastalio, suformuokite apie 5cm skersmens „dešrą”, įsukite į maistinę plėvelę ir palikite šaldytuve sustingti (gali taip tešla stovėti iki 1 savaitės)
Kai būsite pasiruošę kepti, įkaitinkite orkaitę iki 170C (su apipūtimo funkcija). Išimkite tešlą iš šaldytuvo ir aštriu peiliu supjaustykite maždaug 0,5cm diskais, juos sudėkite į kepimo popieriumi išklotą skardą. Kepkite apie 15 minučių, arba kol sausainiai gražiai apskrus. Atvėsinkite ant grotelių. Prieš patiekiant galite pabarstyti cukraus pudra.
- Paruošimo laikas: 15 min
- Gaminimo laikas: 15 min
- Kategorija: Skaniukai
- Metodas: Orkaitė
- Virtuvė: Austrijos
Puikus receptas, didelis dekui
Ramune, nebandžiau, bet spėju, kad galima (aš mėginčiau keisti ne daugiau nei 15-20% miltų kiekio). Juk glitimas šiame kepinyje nėra toks svarbus, kaip, pvz., duonoje. Pamėginkit!!
Sveiki! O ar bent dalį kvietinių miltų galima būtų keisti avižiniai, migdolų ar bambukų miltais? Ar „suskambėtų” panašus skonis?
Dėkoju!