Jei jūs mano vyro paklaustumėt, koks pyragas jam labiausiai patinka, jis atsakytų „trapus su uogiene” 🙂 Matyt čia nostalgiški prisiminimai iš tų laikų, kai mūsų mamos ir močiutės tokius kepdavo… Aš net nežinau, ar per tuos beveik 20 metų, kol esame kartu, esu tokį jam kada nors kepusi, todėl šiandien nutariau šią spragą ištaisyti!
Kiek pamenu, sovietiniais laikais geras pyragas buvo visų pirma SALDUS pyragas… Niekas tada neskaičiavo nei cukraus, (nei druskos), gal ir kalorijas anuomet mažai kas skaičiavo (aš buvau pernelyg jauna, kad prisiminčiau, tačiau ir mamos nepamenu besilaikančios kokių nors dietų…). Saldutėlių uogienių kiekvienam sandėliuke būdavo į valias, nespėdavom tiek suvalgyti, kiek mama ir močiutė jų priruošdavo. Vienos būdavo labiau mėgstamos, jos išgaruodavo pirmiausia, kitas leisdavo valgyti tik jei kas nors sunegaluodavo, o štai kitos užsistovėdavo lentynose ko ne iki naujo uogų sezono, todėl tie pyragai su uogiene matyt visų pirma ir buvo skirti nesuvalgytoms uogienėms gelbėti nuo išmetimo.
Mano šios dienos pyragas – nostalgiškas savo prigimtimi, bet sumodernintas savo ingredientais: čia didžiąją dalį pyrago tešlos traškumo sudaro avižiniai dribsniai ir viso grūdo speltų miltai. Cukraus kiekį pamažinau, lyginant su originaliu receptu, tačiau man būtų buvę ok ir dar kokia 20-25 gramais mažiau. Rabarbarų įdarui sunaudojau šaldytas avietes (patingėjau nueiti nusipirkti šviežių braškių), ganėtinai rūgštus įdaras labai gražiai surezonavo su trapiu pyrago pagrindu ir viršuje užkeptais trapios tešlos trupiniais. Patariu leisti pyragui pilnai atvėsti prieš pjaustant, palaukti, kol pagrindas sukietės – tik tada atsiskleis tešlos traškumas ir dviejų priešingų kepinio konsistencijų kontrastas.
Turiu pasakyti, kad užsidirbau didelį pliusą ir kalną pagyrų iš savo vyro 🙂 Pagaliau patenkinau jo nostalgišką skonių ilgesį, o jums į kolekciją surašiau dar vieną rabarbarų pyrago receptą!
Pasiruošimas | 10 min |
Laikas | 45 min |
Porcijos |
porc
|
- 190 g miltų (naudojau viso grūdo speltų)
- žiupsnis druskos
- 140 g rudojo cukraus (originaliame recepte 180g)
- 120 g avižinių dribsnių
- ½ šaukštelio valgomosios sodos (nugesintos trupučiu acto arba citrinų sulčių)
- 170 g sviesto (ištirpinto ir atvėsinto)
- 2 šaukšteliai vanilės pastos
Ingredientai
Trapiai tešlai
|
|
- Įkaitinkite orkaitę iki 175C. Nedidelę skardą (23x23 cm) išklokite kepimo popieriumi.
- Visus pyrago pagrindui skirtus ingredientus sumaišykite šaukštu. ⅔ šios masės sudėkite į paruoštą skardą ir tolygiai išklokite ja visą paviršių, paspausdami prie dugno šaukšto nugarėle arba pirštais. Pašaukite į orkaitę ir apkepinkite 10 min.
- Kol pyrago pagrindas kepa, dubenyje sumaišykite visus įdarui skirtus ingredientus. Išimkite skardą su apkepintu pyrago pagrindu iš orkaitės, išdėliokite rabarbarų įdarą, ant viršaus pabarstykite likusia trapia tešla, patrupindami ją pirštais tolygiai ant rabarbarų. Pašaukite atgal į orkaitę ir kepkite apie 35 min., arba kol gražiai apskrus.