Valio!! Jau prasidėjo rabarbarų sezonas!! Taip kaip kasmet rudenį visi namai kvepia obuolių pyragais, taip pavasaris neįsivaizduojamas be kepinių su rabarbarais! Kaip ir obuoliniai, pyragai su rabarbarais dažniausia yra paprasti, greitai iškepami, bet lygiai taip pat greitai ir suvalgomi:)
Rūgščiais rabarbarais įdaryti pyragai visada yra gaivaus skonio. Juos patiekti verta su ledais, arba kokiu sirupu, arba tiesiog pabarsčius cukraus pudra. Tačiau būtent dėl to tie rūgštūs pyragai ir žavi, kad to gaivaus skonio niekaip neišeina pasisotinti:) Beje, visus rabarbarų pyragus atėjus rudeniui galima kepti ir su obuoliais, o vasarą – ir su braškėmis ar kitomis uogomis. Tad jei patiko kuris nors receptas su rabarbarais, būtinai išmėginkite jį ir su kitais vaisiais ar uogomis.
Beje, šis pyragas geras tuo, kad jį kepant yra proga sunaudoti mažiau mėgstamas, lentynoje užsigulėjusias uogienes ir džemus:) Mūsų namuose kažkodėl niekas nenori valgyti braškių džemo, tad jį ir sunaudojau pyragui:) Nuostabiai tiko!
Trapus rabarbarų ir braškių džemo pyragas
- 250 g miltų (naudojau speltų)
- 50 g miltų be glitimo (pvz., grikių, arba avižų, arba ryžių, arba kukurūzų), arba viso grūdo kvietinių miltų
- 1 šaukštelis kepimo miltelių
- 80 g rudojo cukraus
- 200 g sviesto (labai šalto)
-
1 kiaušinio trynys
- 500 g rabarbarų
- 2 šaukštai krakmolo (bulvių arba kukurūzų)
- 5 šaukštai braškių džemo (arba kokio kito, kokio turite)
- cukraus pudros patiekimui
Miltus ir miltus be glitimo (arba viso grūdo miltus) sumaišykite su kepimo milteliais ir cukrumi. Į šią masę įdėkite gabaliukais supjaustytą sviestą, ir pirštų galiukais arba elektriniu maišytuvu trinkite, kol gausis riebūs trupiniai. Atidėkite pusę šių trupinių ir padėkite juos į šaldytuvą. Į likusią masę įmuškite kiaušinio trynį ir toliau sukite, kol ingredientai susijungs į vientisą masę (gali prireikti 1-2 šaukštų labai šalto vandens, jei tešla vis dar biri, nesulimpa). Subormuokite iš tešlos pailgą „dešrą” ir įsukite ją į maistinę plėvelę. Padėkite maždaug pusvalandžiui į šaldytuvą, kad sukietėtų.
Pasiruoškite 20x30cm kepimo skardą: jos dugną išklokite pergamentiniu popieriumi. Išimkite sušalusią tešlą iš šaldytuvo, ir ją supjaustykite plonomis riekelėmis. Tas riekeles išdėliokite ant paruoštos kepimo skardos dugno, ir pirštais plonindami sulipdykite taip, kad visas dugnas pasidengtų maždaug vienodu sluoksniu tešlos. Subadykite šį tešlos pagrindą šakute ir padėkite į šaldytuvą, kol įkais orkaitė.
Įkaitinkite orkaitę iki 180C. Įdėkite skardą su pyrago pagrindu ir kepkite 15 min.
Kol pagrindas kepa, nuplaukite rabarbarus ir juos supjaustykite plonais griežinėliais. Apibarstykite krakmolu, išmaišykite. Sudėkite braškių džemą (ar kokį kitą džemą, kokį naudosite kepimui), ir gerai išmaišykite.
Išimkite apkeptą pyrago pagrindą iš orkaitės, ir ant jo sudėkite rabarbarus. Tada visą viršų užbarstykite trupiniais, kuriuos atidėjote. Pašaukite atgal į orkaitę ir kepkite dar 45-50 min., kol viršus gražiai apskrus.
Atvėsinkite ir supjaustykite, pabarstykite cukraus pudra.
Recepto šaltinis – Kwestia smaku
Asta, mano braškių džemas buvo labiau uogienė… Skysta net labai, beje. Ir tiko puikiai. Tad manau, kad dėkit uogienę ir nebijokit, kepdama ji karamelizuosis ir taps džemu:)
Tiktų tik džemai? Uogienės per skystos šiam pyragui?
Ir mūsų…. Dar vienas neataušęs, aš jau žinau kokį kitą kepsiu:)
Nida, matau, šeima tikrai nebadauja 😀 Pyragas po pyrago!