Kai prasideda švenčių maratonas, gyvenimas pasidaro sotus ir laimingas:) Toks sotus, kad nedaug kas dar gali žmogų nudžiuginti:) Laimės, žinoma, perdaug nebūna, bet kai pagalvoju, kiek reikės dirbti, kad ištirptų visi nereikalingi kilogramai, tai ta laimė truputį sumažėja… Ar ir jūs šitaip neturit stabdžių, kaip aš??
Mūsų Kalėdos šiemet buvo perstumtos link Naujųjų, tad galima sakyti, jog triukšmingai (ir sočiai!!:)) atšventėm iškart abi šventes:) Mūsų vakaro pagrindinis akcentas buvo milžiniškas kalakutas, svėręs net dešimt kilogramų! Tą žvėrį aš vos partempiau iš mašinos iki lifto:) Į kepimo skardą net nepajėgiau pati užkelti, nes reikėjo ypatingai laviruoti, patrumpinti vargšelio kaklą ir surišti aukštai kojas, kad sutilptų į orkaitę:) Kadangi kalakutas gavosi PUIKIAI, o tokio svorio paukštį kepant reikia žinoti vieną kitą paslaptį, parengsiu išsamų reportažą apie kalakuto ruošimo ypatumus kiek vėliau.
O šienien, savotiškai „uždarydama” senuosius metus, dalinuosi su jumis dar vienu „high light”, labai papuošusiu mano šventinį stalą, puikiai įvertintu svečių, ir tikrai nesunkų pagaminimui – torto „Pina Colada” receptu, kurį nusižiūrėjau iš lenkiškojo Kwestia Smaku blogo. Nesunkiai paruošiamas tortas gali būti pagamintas kelias dienas prieš šventę, užtenka jį „surinkti” prieš kelias valandas ir laikyti šaldytuve, kol ateis laikas pateikti ant stalo. Labai įspūdingai atrodo, ir nėra sunkus, nes pagrindą sudaro orinis baltymų morengas. O kadangi kiaušinių baltymus plakant nėra baimės, kad juos perplaksit, tai ir šansas, kad tortas nesigaus – minimalus. Svarbiausia, atsiminti, kad plakant baltymus negali į masę patekti nė milimentro trynio, o indas, kuriame plakate (geriausia – mikseriu, nes net geriausiai treniruota ranka neatlaikys 10 minučių rankinio plakimo pratimo:)) turi būti idealiai švarus ir be jokių riebalų. Visa kitka – paprasta ir greita.
Tortas Pina Colada
Baltyminiams morengams:
• 8 kiaušinių baltymai
• 440 g cukraus
• 2 plokšti šaukšteliai krakmolo
• 1 šaukštelis balto vyno acto
Ananaso musui:
• 1 ananasas
• 2 šaukštai rudojo cukraus
• 1 citrinos sultys
• 5 šaukštai kokoso drožlių
- 3 šaukštai romo (nebūtina, bet labai pagyvina skonį)
Kokoso kremas:
• 200 ml kokosų pieno (konservuoto)
• 2 šaukštai baltojo cukraus
• 500 g mascarpone sūrio
- 3 šaukštai kokosinio likerio (nebūtina, ypač jei tortą ragaus vaikai
Pasigaminame morenginius pagrindus:
- Įkaitiname orkaitę iki 120C (be apipūtimo funkcijos). Pasiruošiame kepimo skardą: išklojame pergamentu ir pieštuku nupiešiame apvalius du apskritimus (22-24cm diametro). Jei telpa, apskritimus nusipiešiame priešinguose skardos kampuose. Jei ne – pasiruošiame dvi atskiras skardas.
- Į mikserio puodą supilame baltymus (tik atsargiai atskirkite baltymus nuo trynių, kad nepatektų nei lašelis trynio). Plakame kol pasidaro standžios putos. Tada pamažu dedame po šaukštą- du cukraus ir visą laiką ilgai plakame (ne mažiau minutės po kiekvienos porcijos cukraus įdėjimo – cukrus turi pilnai ištirpti prieš įdedant kitą porciją cukraus). Cukraus kiekio neptarartina sumažinti, nes gali nesigauti morengai. Kai suplakam visą cukrų su baltymais (užtruksite ne trumpiau nei 10 Minučių), pabaigoje supilame actą ir krakmolą ir dar plakame mažiausiai minutę. Gausis labai standžios baltos blizgančios putos.
- Dideliu šaukštu masę sudedam į nupieštus apskritimus. Vieną baltymų pagrindą sulyginam, padarom plokščią. Kitą apskritimą padarom viršuj banguotą, keldami šaukštu formuodami „bokštelius” (bet nebūtina, gražu bus, jei bus ir paprastas, nebanguotas). Baltymų masę pasistengiam sudėti keliais greitais judesiais, ilgai nežaidžiant. Iškart dedame į įkaitintą orkaitę ir kepam 30 minučių 120C. Tada sumažinam temperatūrą iki 100C ir kepam (džiovinam) morengą 2.5 valandas. Morengas bus traškus iš išorės ir drėgna viduje. Morengus galima iškepti prieš 1-2 dienas ir laikyti sausai, kepimo skardoje.
Perdengimas:
- Ananaso musas: Ananaso skūrelę apipjaustom storai, perpjaunam į 4 dalis, išpjauname kietą šerdį, o likusią dalį supjaustome nedideliais gabaliukais. Keletą gražesnių ananaso lapelių pasiliekame dekoracijai. Atidedam 1/3 ananaso gabaliukų. o kitus likusius virtuviniu kombainu sumiksuojame iki vientisos tyrelės. Supilam cukrų, supilam citrinos sultis ir romą ir užkaičiam puode. Verdame ant didelės ugnies, laikas nuo laiko pamaišant, apie 20 minučių (arba iki tol, kol muso konsistencija pasidaro tokia, kaip obuolių tyrelės). Įmaišome kokoso drožles ir visiškai atvėsinam. Kol prireiks laikom šaldytuve.
- Kokosų kremas: Suplakam kokoso pieno skardinę prieš atidarant, išpilam kokos pieną į puodą, įdedam cukraus ir kokosų likerio (jei naudojate) ir užverdame. Verdame apie 30 minučių pusiau uždengtame puode, kol pieno tūris sumažėja iki 1/3 stiklinės tiršto sirupo. Kol verda, laikas nuo laiko pamaišom masę, kad sukontroliuotumėm kokio jis tirštumo, ir kad neprisviltų prie dugno.
- Mascarpone sūrį sudedame į dubenį ir į masę supilam karštą sirupą ir iškart trumpai mikseriu suplakam. Mikseriu plakam vidutiniais apsisukimais ir ne ilgiau kaip 15 sekundžių, kad masė nuo per ilgo plakimo nepasidarytų per skysta. Pastatome į šaldytuvą ir laikome, kol reikės pertepti tortą.
- Atsargiai perkeliame pirmą morenginį pagrindą ant torto stovelio. Jį ištepame ananasų musu. Kraštelius pabarstome atidėtais šviežių ananasų gabalėliais. Tada ant viršaus tepame maskarponės masę. Atsargiai, kad nesulužtų, ant viršaus uždedame viršutinį morenginį pagrindą. Papuošiame ananaso lapeliais. Tortą iki pateikimo laikome šaldytuve. Pjauname aštriu pjūkliniu peiliu.
Smagios Naujametės nakties, sėkmingų ateinančių metų!!
Pingback: Skaniausios šiltos minkštos mielinės bandelės su mėlynių įdaru
Į sveikatą:)
Tikrai bandysiu. Ačiū jums 🙂
Monika, ačiū už šiltus žodžius ir palinkėjimus! Man šis tortas irgi mėgstamiausias, kaip ir visi lengvi morenginiai kepiniai:) Bet šis – tikrai išskirtinis dėl kokosų ir ananasų tobulo suderinamumo.
Džiaugsmingų šv. Velykų!!! Nesusilaikysiu, tortas buvo nuostabus, nors ir teko suktis iš padėties su konsevuotais ananasais, o ne šviežiais. Dieviu morenginius desertus, mažai darbo, maksimalus rezultatas. Tikrai kepsiu dar ne kartą, tik dabar jau būtinai su šviežiu ananasu. Ačiū už receptą!
Grita, sutinku, kad po Kalėdų kažin ar ką kokias nors valgomais stebuklais dar galima sužavėti:) Na, bet jei bus proga, labai rekomenduoju šį lengvą bet labai įspūdingą torčiuką kokiai nors šventei:)
Dovile, paguodei, kad aš ne vienintelė su „šavarma” šonuose ir ant pilvo:) Šaunuolės, kad išėjot į miestelį pasižvalgyti, nes mes ir vėl prie stalo laiką leidom:) Nuo ryt pradedu sportuoti:)
O tavo dukrelė – šaunuolė. Bus tikriausiai gera šeimininkė, jei nuo mažens tokius gražius filmukus žiūrės:) Faini personažai!
http://www.youtube.com/watch?v=x1fe8-Qli9E
Dukra rado fainą filmuką, skirtą azijietiškos virtuvės mėgėjoms (Nidai ir Odetai;-)))
Nida, po šių švenčių aš irgi apsivalgiusi ir nežinau jau ką ir bedaryti su tais kumpiais ant šonų. Ištempiau šiandien šeimą po Senamiestį pasivaiksčiot, nes pagaliau normalus oras Lietuvoje, tai tiek pagundų: tai karštas vynas kvepia, tai dukra picos tempiasi, tai kažkokie vestuvininkai saldainiais vaišina…
Tiesiog stebūklas ant naujamečio stalo,reikėtų pabandyti,bet vis dar dalinu kalėdinius stebūklus ir rankos dar nekyla…laukiu įkvėpimo.Kūribingų ir išradingų Naujūjų metų.