Šis pyragas buvo dovana mano Mamai. Jau seniai turėjau jį pasižymėjusi, ir laukiau progos iškepti. Švelnus kavos, Amaretto ir grietinėlės skonių derinys paprastai lemia, kad abejingų tiramisu desertams nelieka:) Ar tai būtų Tiramisu ledai, ar šventinis puošnus Tiramisu tortas, ar tradicinis Tiramisu desertas, kurį net neabejoju, kad visi mokate gaminti, patiektas indivudualiose porcijose. Tuo tarpu Tiramisu sūrio pyragas buvo mano naujas bandymas iš kitokių produktų išgauti itališko klasikinio gardėsio skonius ir aromatus.
Kaip pyragą papuošiu sugalvojau tada, kai pabudau anksčiau nei man būdinga, šventinio sekmadienio rytą: „ogi nueisiu į mišką ir priskinsiu šviežių žibuoklių, kol jos dar nenužydėjo” – gimė mintis:) Kadangi pyragas turėjo iš Vilniaus saugiai nukeliauti į Druskininkus, vežiau jį torto formoje, o žibutes sumerkiau į sandariai užsidarantį indelį su šaltu vandeniu, tad atkeliavo visos ne tik nenuvytę, bet net išgražėję ir pastandėję:) Beliko tik nusausinti vandenį ir išdėliojus ant pyrago įteikti Mamai jos šventės proga.
Ir nors negalėjau nufotografuoti prapjauto pyrago gabalėlio, užtikrinu, kad jo skonis net pralenkė mano lūkesčius! Laukiu progos, kada ir vėl jį kepsiu. Ir puošiu, žinoma, tomis lauko gėlėmis, kurios tuo metu žydės už mano lango…:)
- 65 g tamsaus šokolado
- 2 šaukšteliai tirpios kavos miltelių
- 1 šaukštas Amaretto likerio
- 65 g minkšto sviesto
- 50 g cukraus
- 1 kiaušinis
- 40 g miltų
- 10-12 pailgų itališkų sausainių "Damų piršteliai"
- 2 šaukšteliai želatinos miltelių
- 50 ml vandens
- 2 šaukštai tirpios kavos miltelių
- 2 šaukštai Amaretto likerio
- 750 g tris kartus sumaltos varškės (naudojau "President")
- 250 g mascarpone sūrio
- 1 ir 1/2 stiklinės cukraus
- 3 šaukštai krakmolo
- 5 kiaušiniai
- 1/2 stiklinės 36% riebumo grietinėlės
- 2 šaukšteliai vanilės ekstrakto
- 2 šaukštai Amaretto likerio
- 300 g tirštos 30% riebumo grietinės
- 3 šaukštai cukraus
- 2 šaukšteliai tirpios kavos miltelių
- 2 šaukštai Amaretto likerio
- Torto formą 24 cm su nusegamais kraštais ištepkite trupučiu sviesto ir pagrindą išklokite pergamentiniu popieriumi. Orkaitę įkaitinkite iki 175 C.
- Šokoladą sulaužykite gabalėliais, ištirpinkite garų vonelėje ir atvėsinkite (jis turi būti truputį šiltas). Kavą ištirpinkite karštame Amaretto likeryje, atvėsinkite.
- Minkštą sviestą sukite su cukrumi 7 minutes, kol masė taps labai puri. Kitame inde 7 minutes plakite kiaušinį, kol jis taps putomis. Sumažinę mikserio apsukas supilkite į sviesto ir cukraus masę tirpintą šokoladą, tada įmaišykite persijotus miltus, pabaigoje sudėkite plaktą kiaušinį ir supilkite kavos masę. Gautą šokoladinę masę išliekite į paruoštą torto formą, sulyginkite paviršių ir įsprauskite sausainius maždaug iki pusės (Kaip parodyta nuotraukoje po šiuo receptu).
- Pašaukite į orkaitę ir kepkite apie 8 minutes, kol pyrago apačia sutvirtės.
- Želatinos miltelius užpilkite 1 šauštu šalto vandens ir palikite pastovėti 5 minutes. Mažame puode užvirkite vandenį (50 ml) ir ištirpinkite jame kavą, nuimkite nuo ugnies, sudėkite išbrinkusią želatiną ir maišykite, kol visa želatina ištirps. Sumaišykite su likreiu ir atvėsinkite, palaukite apie 15 minučių, kol masė pradės šiek tiek stingti (galite padėti šaltai - bus greičiau, arba tuo laiku paruošti sūrio masę). Želatinos mišiniu sulaistykite apkepto pyrago pagrindo sausainius (dėl želatinos šis skystis nesusigers, tik padarys "plėvelę").
- Orkaitę įkaitinkite iki 175 C.
- Į elektrinio maišytuvo indą sudėkite sumaltą varškę kartu su mascarpone ir krakmolu. Maišykite ant vidutinių apsukų masę apie 2 - 3 minutes, kol ji taps vienalytė. Dalimis pilkite cukrų ir toliau pamažu maišykite (nedidinkite apsisukimų, antraip kepdamas sūrio pyragas kils ir trūkinės). Įmuškite po vieną kiaušinį, visąlaik maišydami, maždaug kas 30 sekundžių. Pabaigoje supilkite grietinėlę, vanilę ir Amaretto.
- Masę supilkite ant paruošto pyrago pagrindo ir išlyginkite paviršių. Kepkite 15 minučių, tada sumažinkite temperatūrą iki 120 laipsnių ir kepkite toliau 90 minučių, kol sūrio masė sutvirtės.
- Grietinę sumaišykite su cukrumi. Kavą ištirpinkite karštame Amaretto likeryje ir atšaldykite. Atidėkite 2 šaukštelius kavos mišinio papuošimui, o likusį mišinį sumaišykite su grietine.
- Sūrio pyragą iškimkite iš orkaitės, ant viršaus lygiu sluoksniu užtepkite grietinės mišinį. Šaukšteliu užlašinkite keliose vietose kavos mišinio, ir dantų krapštuku arba mediniu pagaliuku pieškite ornamentus, darydami papuošimus.
- Pašaukite pyragą į orkaitę ir kepkite dar 15 minučių. Iškepusį išimkite iš orkaitės ir atvėsinkite. Tada įdėkite į šaldytuvą ir palikite sustingti per naktį.
- Prieš patiekdami atsargiai peiliu apipjaukite šalia formos kraštų, nuimkite kraštus, papuoškite gyvomis gėlėmis.
Siga, aš įdedu į blenderį ir sukapoju – po minutės ji tarsi šilkinė gaunasi. Per mėsmalę galima būtų, bet tą mėsmalę reikia turėti:) O per sietelį – teoriškai taip, bet praktiškai tai neįsivaizduoju kaip tą atlikti… Galų galiausia, nevarkite su malimais – išsukite šaukštu gerai, ir tebūnie ne tokia tolygi. Juk skonis nuo to nenukentės, o konsistencija… Man, pavyzdžiui, labai patinka, kai jaučiasi varškės gabalėliai.
O su kuo ta varske jus malat? kokiu prietaisu? Gal uztektu kazkaip per sieteli pertrinti?
Ramune, kepkite viršitinį sluoksnį toje pačioje temperatūroje, kurioje baigėte kepti pyragą – 120C.
Sveiki,gaminsiu si torta kita savaite dukros 20 gimtadienio proga ,bet turiu viena klausima .Rasote,kad virsutinis sluoksnis ,kur grietine dar reik pakept 15 min,o temperaturos nematau,ar ta pati t 175 laipsniai ,ar 120laipsniu ? Aciu uz atsakyma .Tikiuosi pavyks .
Ačiū tau, Rimut:) Labai džiaugiuosi, kad patiko. Iš tiesų tai visi, kas ragavo, neliko abejingi ir mūsų ratelyje!:)
Nidule, kepiau si torta…tai yra kazkas fantastisko!!! Pasaka!!! Genealu!!! Zodziu, aciu begalinis tau ir buckis i abu zandukus😙😙
Oi geruliai tiek briuselio kopūstai… Man jie ir gražūs, ir skanūs!:)
Ačiū už mesišką receptą 😉
bet dabar planuose briuselio kopustų risotto bei stir Fry pakartojimas.
p.s. niekada nemaniau kad iš tų kopustų galima skaniai ką nors pagaminti.
Pingback: Paukštienos patiekalas greitai vakarienei
Andrej – visų pirma ačiū už pastebėtas klaideles, receptas jau papildytas, grietinėlę reikėjo pabaigoje įmaišyti į sūrio masę (ką jūs ir teisingai padarėte). Ir labai smagu, kad pyragas buvo įvertintas namiškių teigiamai:) Geriausias rezultatas ir komplimentas šefui – tuščia lėkštė:)
Per pietus nuvažiavau namo paklausti namiškių kaip tortas? radau tik pusę belikusią 😀 per vieną kavos prisedimą išgaravo nejučiom.
Tad patvirtinu kad šis gaminis idealus išvaizdos ir turinio derinis.
Gamybos eigoje pasigedau aprašymo kada reikia grietinelę panaudoti. Bet supyliau į varškės masę, tikiuosi nesuklydau 😀
Šaldytuvė atrodo labai gražiai tik reikia vakaro sulaukti, kad skonį įvertint.
Teisinga pastaba, Andrejau:)) Mėsą, žinoma, gaminu, tik arba nieko labai mandro, arba receptai jau yra blog’e:) Reikia pasitempti vien jau dėl turinio įvairovės:)
Ačiū,
bet kada jau pradesit ką nors mesiško gaminti? 🙂 pyragai aišku gerai ir negaliu susilaikyti jų neišbandžius, bet artejant vasarai artimieji pradeda dėjoti dėl „tobulėjančių” formų 🙂
Andrej, geras klausimas, ptikslinsiu ir proceso aprašyme. Sausainius laistom kai jau pagrindą apkepam (po 8 minučių kepimo), ir tik po to supilam varškės masę ir kepam toliau.
Kuriuo momentu reikia sausainius laistyti? atskirai prieš idedant juos į kepimo formą ar po to kai pagrindas su sausainiais išsikeps?
Į sveikatą:) Ir aš jau ruošiuosi naujam kepimui:)
Ogo!!! Reiks savaitgali isbandyti sita grozi! 🙂