Kai pamačiau šią elegantišką tartą Michel Roux knygoje „Pastry”, vien dėl jos nusipirkau tą knygą:) Joje, tiesa, radau ir kitų gardėsių, kuriuos jau gaminau arba būtinai kada nors pagaminsiu. Tačiau ši tarta man pasirodė tiesiog tobula.

Specialiai dėl jos nusipirkau pailgą stačiakampę tartos formą su išimamu dugnu. Kaip sakant, grožis turėjo atitikti visus standartus:)

Kepiau tartą jau du kartus, ir abu kartus tai buvo didžiulė sėkmė. Tikra stalo puošmena, o kartu puikus, subalansuotas skonis.

Darbo su šiuo kepiniu nemažai, bet verta pasistengti. Teks paplušėti keliais etapais, bet neišsigąskite – procesas visai nesudėtingas, anei reikalaujantis kokių specialių produktų bei įgūdžių.  Skaniausia ji, kai pateikiama šilta, tačiau ne iškart ištraukta iš orkaitės.

Pirmiausia pradedam nuo semi-confit pipirų paruošimo. Šio kiekio užtenka dviem tartom, tačiau taip paruoštus pipirus galima panaudoti ir salotoms bei valgyti su paskrudinta duona.

500g raudonųjų (arba kitokios spalvos, arba įvairių) saldžiųjų paprikų

500ml alyvų aliejaus

2 čiobrelio šakelės

1 lauro lapas

1 rozmarino šakelė

1 česnako skiltelė (nenulupta)

1 šaukštelis baltųjų pipirų, lengvai pagrūstų

Pirštais ištepame lengvai paprikas ir dedame jas ant griliaus (taip išgausite patį geriausią skonį. tačiau jei neturite galimybės apskrudinti ant ugnies, dėkite į įkaitusią orkaitę ir skrudinkite, kol odelė patamsės). Ištraukus įmerkiame staigiai į šaltą vandenį ir tuoj pat ištraukiame. Taip lengviau paprikos nusilups.

Įpjaunam paprikas, išvalom sėklas ir membranas, nulupame odelę. Nusausiname ant popierinio rankšluosčio. Paliekam jas nepjaustytas.

Puode įkaitinam aliejų, sumetam skaldytus pipirus, čiobrelius, rozmarinus, lauro lapą, česnaką, ir galiausiai pipirus. Verdam ant mažos ugnies pusvalandį.

Atvėsiname, ir sudedame į stiklinį gerai užsidengiamą indą ir laikom šaltai, kol prireiks.

Pate Brise tešla, skirta tartos pagrindui

250g miltų

150g sviesto, supjaustyto į mažus gabalėlius, šiek tiek suminkštėjusio

1 šaukštelis smulkios druskos

1 šaukštelis cukraus

1 kiaušinis

1 šaukštas šalto pieno

Ant stalo pavirčiaus suberiame kalnelį miltų, viduje padarydami šulinį. Į vidų sudedame sviestą, druską, cukrų ir įmušame kiaušinį. Pirštais triname šiuos ingredientus tarpusavy, vėliau su miltais. Išminkome tešlą, kad ji būtų vienalytė ir elastinga, bet neliptų prie rankų. Gausis apie 450g tešlos. Visos jos tartai neprireiks, tačiau likusią tešlą galite laikyti šaldytuve įsuktą į maistinę plėvelę keletą dienų, arba užšaldytą 3 mėnesius.

Tarta su šparagais ir raudonosiomis paprikomis

340g Pate Brise

Sauja šviežių šparagų

Druska ir šviežiai malti pipirai

5 semi-confit raudonieji pipirai

1 kiaušinis

2 tryniai

200g grietinėlės

Žiupsnelis šviežiai tarkuoto muškato

Šviežių krapų dekoracijai

Iškočiojame tešlą maždaug 3ml storiu. Naudodamiesi kočėlu, perkeliam ją ant kepimo formos, išklodami visą paviršių, ir šonus. Padedame į šaldytuvą apie 20 minučių.

Įkaitinam orkaitę iki 190C. Tešlą subadom šakute, uždengiam pergamentiniu popieriumi, ant viršaus užberiam pupų ir kepame 20 min. Sumažinam karštį iki 170C, nuimam pupas ir popierių, ir kepame dar 10 Minučių. Ištraukiame iš orkaitės ir leidžiame atvėsti, kol pasigaminame įdarą.

Šparagus išverdame pasūdytame vandenyje, kol suminkštėja (4-5 minutes). Perpilame skubiai šaltu vandeniu, kad nustotų virę ir neprarastų spalvos. Supjaustome šparagus į gabaliukus tokio dydžio, kokio pločio yra kepimo skarda.

Išimame pipirus iš aliejaus, supjaustome juos mažais gabalėliais, nusausiname ant popierinio rankšluosčio. Išklojame pipirais tartos apačią.

Sumiksuojame kiaušinį, trynius, grietinėlę, įberiame druskos, muškato, pipirų. Ketvirtį šios masės užpilam ant išklotų pipirų. Ant viršaus guldome šparagus, lygiuodami juos skirtingomis kryptimis (kaip nuotraukoje) per visą kepimo indo ilgį.

Atsargiai šaukštu užpilame likusią kaiušinių ir grietinėlės masės dalį ant šparagų ir nedelsiant kišame į orkaitę. Kepame 30 min., tada išimame ir paliekame pastovėti apie 20 min.

Naudodami ilgą platų peilį atsargiai išimame tartą iš kepimo formos. Papuošiame krapais.

 

 

Komentarų apie "Tarta su šparagais ir raudonaisiais pipirais": 2

  1. Nida:

    Jurga, labai sia forma dziaugiuosi. Tik pirkdama forma pasirupink ilga lekste, kurioje serviruosi:) Man buvo problemos, kai reikejo pateikti ant stalo.
    O tarta isties skani ir be galo puosni. Rekomenduoju isbandyti:)

  2. Jurga:

    Paprika, šparagai… Jau įtariu, kaip tai skanu 🙂

    Ir formos tokios noriu jau seniai, seniai.

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *