Kažkodėl kai tik pašviečia saulė, iškart imu ilgėtis egzotikos!:) Ypač tos egzotikos, kuri siejama su atostogomis, ryškiais saulės spinduliais, žydromis pakrantėmis ir aromatingu maistu. Tailandas – viena tokių „svajonių atostogų šalių”, kurios buvo ir bus geidžiamiausia kelionių kryptimi.
Tačiau tie, kurie vasarą (vis dar) leidžia Lietuvoje, Tailandą gali „atsigabenti” į savo namus, į savo virtuves, tiesiai ant savo stalo:) Tereiks tik užsukti į didesnį prekybos centrą, nusipirkti pakelį žaliojo tailandietiško kario pastos, pakelį kokosų pieno, ir dar vieną kitą produktą, jei kartais jų neturite savo šaldytuve.
Paprastai Tailando kariai gaminami su liesta vištiena, arba su jūros gėrybėmis, tačiau aš turėjau tik maltos vištienos, tad sugalvojau pasigaminti karį būtent su maltinukais. Vištieną pagardinau žuvies ir sojų padažais, trupučiu čili dribsnių ir šviežio imbiero šaknimi, kad maltinukai būtų minkštesni ir saldesni į juos įmaišiau smulkia tarka sutarkuotą morką, ir žinoma, gausiai paskaninau kapotomis kalendromis. Tokie maltinukai būtų skanūs ir vieni, tačiau visas efektas šiame patiekale – tai aitrus padažas su kokosų pienu ir prieskoniais. Jei aitrumo jums bus pernelyg daug, atskieskite padažą vandeniu, įpilkite šiek tiek žuvų padažo ir įspauskite citrinos (arba laimo) sulčių. Patiekite su virtais ryžiais.
Tailandietiškas žaliasis karis su vištienos maltinukais ir šparagais
4 asm.
Maltinukams:
500g maltos vištienos
1 didelė morka, sutarkuota smulkia tarka
1 šaukštelis sutarkuotos imbiero šaknies
2 skiltelės česnako, sutrintos
1 šaukštas žuvų padažo (fish sauce)
1 šaukštas sojos padažo
Žiupsnelis čili dribsnių
Pundelis šviežių kalendrų, susmulkintų
2 šaukštai džiūvėsių
Augalinio aliejaus kepimui
Curry padažui:
1 pakelis žaliosios curry pastos (apie 2 šaukštai)
2 skiltelės česnako, sutrintos
1 šaukštelis sutarkuotos imbiero šaknies
1 stiebas citrinžolės (jei turite)
1 pakelis (200ml) kokosų pieno
1 šaukštas rudojo cukraus
1 šaukštas žuvų padažo (fish sauce)
Šlakelis citrinos (arba laimo) sulčių
Pundelis šviežių šparagų, supjaustytų stambiai
Kalendrų papuošimui
Virtų ryžių patiekimui
Iš visų ingredientų paruoškite masę maltinukams. Šlapiomis rankomis suformuokite maždaug graikiško riešuto dydžio kukuliukus ir apkepkite juos iš visų pusių įkaitintame aliejuje.
Wok’e arba didelėje keptuvėje įkaitinkite šlakelį aliejaus, sudėkite curry pastą, taip pat imbierą ir česnakus. Pamaišykite kol pasklis aromatas (atsargiai, nes gali aštrumas erzinti nosį), supilkite kokosų pieną, suberkite cukrų, supilkite žuvies padažą. Užvirinkite. Sudėkite apkeptus kukuliukus, tada šparagus, pavirinkite apie 2-3 minutes, tada įpilkite šiek tiek citrinos sulčių ir paragaukite, ar netrūksta saldumo, rūgštumo ir sūrumo (galite įpilti dar šiek tiek žuvies padažo, ir praskiesti curry vandeniu).
Patiekite su virtais ryžiais, pabarstę šviežiomis kalendromis.