Ne, jūs tikrai nesitikėjote dar vieno recepto su cukinijomis:)) Juokauju, aišku, bet atrodo, kad ši tema tiesiog neišsemiama:)
Be sriubų mes, šaltame klimate gyvenantys, turbūt ilgai neišgyventumėm:) O jei dar norim rudeninę darganą praskaidrinti, privalom girebtis gudrybių. Štai suomiai turi specialius kambarius su ryškia šviesa, kur pabuvęs jautiesi tarsi pasėdėjai saulėkaitoje. Norvegai ir švedai apskritai bent pusmečiui išsikrausto į Tailandą, Balį arba arčiau, Portugaliją ar Ispaniją, kad tamsų ir šaltą metų periodą praleistų ten, kur pakanka šortų ir marškinėlių. Aš nuo rudeninio slogučio dažnai „gydausi” egzotiškesniais skoniais. Viena vertus, jie šildo, antra vertus, bent skoniais ir mintimis sugrąžina į saulę ir vasarą.
Tai štai ši sriuba jums tikrai padės pasijausti tarsi atostogose po palmėmis. Be to, čia labai tiks cukinijos, ir ypač tos, kurių odelė jau spėjo sukietėti (ją nulupkite, o sėklas ir minkštimą išskobkite ir išmeskite). Nekaloringa, tačiau labai aromatinga tailandietiška sriuba su kokosų pienu ir raudonąja kario pasta – jūsų dėmesiui.
Tailandietiška cukinijų sriuba
4-6 porc.
- 1 šaukštas sviesto ir 1 šaukštas aliejaus (geriausia – kokosų)
- 2 vidutinio dydžio svogūnai, supjaustytas gabalėliais
- 4cm imbiero šaknies gabalėlis, smulkiai supjaustytas arba sutrintas
- 4 skiltelės česnako, susmulkintos
- 2 morkos, sutarkuotos burokine tarka
- 1 vidutinio dydžio cukinija (be odelės ir be minkštimo) – apie 600g, supjaustyta kubeliais
- po 1/2 šaukštelio ciberžolės ir saldžiosios paprikos
- 3 šaukšteliai raudonosios tailandietiško curry pastos*
- 1 litras daržovių arba vištienos sultinio, arba vandens
- 2 pomidorai, supjaustyti (arba 1 šaukštas pomidorų pastos)
- 1/2 stiklinės (125ml) kokosų pieno arba kokosų grietinėlės
- Patiekimui – kalendros arba petražolės, skrudinti riešutai (anakardžiai arba pekanai arba kedro), laimo skitlelės, gruzdinti svogūnai*
*ieškokite prekybos centruose Azijos produktų skyriuje
Dideliame puode storu dugnu įkaitinkite riebalus ir juose apkepinkite svogūnus. Kai svogūnai suminkštės, sudėkite imbierus ir česnaką. Dar minutę pakepinkite maišydami.
Sudėkite sutartkuotas morkas, ir dar papekinkite apie 2 minutes. Tada suberkite cukinijas, apibarstykite ciberžole ir paprika, ir toliau šiek tiek pakepinkite (apie 5 min.). Sudėkite raudonąją curry pastą, ir gerai išmaišykite. Supilkite sultinį (arba vandenį), įberkite druskos, šaukštelį cukraus, ir užvirinkite. Uždenkite puodą ir virinkite apie 10 minučių. Bebaigiant virti sudėkite pomidorus arba pastą, išmaišykite, ir dar porą minučių pavirkite. Pabaigoje supilkite kokosų pieną arba grietinėlę, ir sutrinkite sriubą blenderiu iki vientisos masės.
Patikrinkite ar netrūksta druskos, rūgštelės (galite įspausti šiek tiek laimo sulčių, o liksį laimą patiekite ant stalo). Patiekite su riešutais, laimo sultimis, pabarstykite kalendromis arba petražolėmis
Šiek tiek modifikuotas receptas iš Kwestia smaku.
Į sveikatą:) Džiaugiuosi, kad patiko!!
Nida, puiki sriuba, spalvinga ir aštri 😊 ačiū
Rasa, išmėginkit ir su curry pasta – ji tokio subalansuoto skonio duoda, nes ten ne vien curry prieskoniai, bet ir žuvies padažas bei kiti ingredientai, specifiniai Tailando virtuvės prieskoniai. Atsiskleis tuomet sriuba dar kitomis spalvomis:)
Ką tik išbandyta ir įtraukta į šeimos geriausiųjų sriubų sąrašą! Tiesiog tobula, nors viriau be imbiero (vaikai nemėgsta imbiero), o vietoj curry pastos naudojau tiesiog curry prieskonius. Reiks paieškot pastos kitam kartui 😁
Ačiū, labai smagu girdėti!
Isbandziau ir labai patiko. Turbut geriausias isbandytas cukiniju receptas.
Dėkui, kad parašėt Aušra!! Skanaus:)
Šiandien išbandžiau – puikus receptas! Tikrai virsiu dar ne vieną kartą. Ačiū!
Asta, kaip smagu su tom rudeninėm daržovių sriubom improvizuoti… Ką įdėsi, tas tiks! 🙂
Kaip faina, Rita!!!!
Labai panaši buvo mano paskutinė virta sriuba. Ne iš cukinijos, bet iš išblyškusio, visai ne oranžinio, matyt, cukinija norėjusio būti moliūgo. Be pomidorų, – bet reikės kitą kartą pabandyti su jais. Maniškėje geras priedas buvo trys iš šaldytuvo išgelbėtos verkiančios kukurūzų burbuolės, išgliaudytos ir gale virimo subertos,- smagiai susitriauškė tie saldūs grūdai aštrioje sriubytėje. Vėl noriu…
kai valgytojai paprašo suvalgius dar kartą įpilti , o po antro karto pasako – tikriausiai nepadoru būtų paprašyti dar – belieka padėkoti už puikų receptą ir perduoti visų valgytojų padėkas, ačiū🙂