Prieš porą savaičių ruošiausi oficialiai vakarienei mūsų rezidencijoje. Norėjosi mažiau formalaus renginio, be to, vakaro metu privalėjau ir pati būti prie stalo su svečiais (nors mieliau būčiau likusi virtuvėje 🙂 ), todėl nusprendžiau, jog gaminsiu buffet stiliaus vakarienę. Tokią, kur ant šalia esančio bufeto stovi didelės lėkštės užkandžių, vėliau tas lėkštes keičia kita serija – karštų patiekalų ir galiausia desertų, o svečiai patys sau įsideda kiek nori. Atrodytų tai kur kas paprastesnė užduotis, nei tiekti kiekvienam svečiui individualias porcijas, pašildytose lėkštėse, padekoruotas ir ypatingai patiektas. Tačiau tam, kad buffet vakarienė atrodytų patraukliai, tas bufetas negali būti pustuštis, ant jo turi būti gana nemaža maisto įvairovė. Tad ką jūs sau galvojat? Finale viena pati pagaminau ….. 14 patiekalų – užkandžių, salotų, karštų ir desertų. Trys dienos virtuvėje nuo ryto iki vakaro, neskaitant produktų supirkimo, neskaitant paties vakarėlio ir neskaitant susitvarkymo. 

Prireikė kelių dienų atsipeipalioti 🙂 Nors šildė svečių dėkingumas ir aikčiojimai, kad buvo skanu, reikėjo ne vienos dienos poilsio po tokio darbo darbelio… Aš lygiai taip jaučiuosi po švenčių, nes visos šeimos šventės būna tik pas mane, aš niekam nieko neleidžiu valgomo atsinešti, aš sudėlioju meniu, superku ingredientus, ir viena pati kokią savaitę tas šventes ruošiu. Nesiskundžiu – mėgaujuosi virtuvės darbais, norisi kasmet vis aukštesnį lygį pasiekti, vis kažkuo nustebinti, palikti svečius be žado…. 

Bet imu kartais ir pagalvoju: o ką daryti tiems, kurie nori lygiai tokio pat rezultato, nori, kad jų svečiai būtų pakerėti, bet maisto gaminimas jiems nelabai prie širdies, arba net jei ir norėtų, negalėtų sau leisti tiek laiko skirti vaišių ruošimui? Aš jau nekalbu apie tai, kad kiekvienai namų šeimininkei smagu prie stalo sėdėti pasipuošusiai, švytinčiai, bet ne suplukusiai, vos pastovinčiai ant kojų, ir spirgančiai, kad reikia nepamiršti laiku išjungti orkaitės, ar saugoti, kad kalakutas pernelyg neišsausėtų kepant… 

Ir nors didžioji dauguma šio blogo skaitytojų turbūt yra kažkur per vidurį nuo mano aprašyto (savo pačios) ekstrymo iki „nemoku net bulvių išvirti“, šiandien aš jus nutariau supažindinti su viena labai įdomia paslauga, kuri neseniai atsirado Lietuvoje. Tos paslaugos vardas – labai aiškiai iškomunikuotas pavadinime: „NEgaminsiu„. Tai yra platforma, kurioje galima išsirinkti ir užsisakyti visko, ko tik širdis geidžia, ir svarbiausia, jau… pagaminto!!

Suintrigavau? Tuomet kviečiu griebti arbatos puodelį ir paskaityti ką apie „NEgaminsiu“ pasakoja Jurgita, viena projekto įkūrėjų… 

Jurgita, kaip kilo mintis sukurti platformą, kuri vienija būrį įvairių lietuviško maisto gamintojų? Spėju, paskatino asmeninė patirtis?

Su Lina (idėjos ir verslo partnere) buvom pažįstamos 14 metų. Laikas nuo laiko susitikę vis pakalbėdavome, kad gyvenime norisi nuveikti kažką kitokio, įdomaus, ir daugiau, nei tik suktis savuose, gerai pažįstamuose darbuose. Matyt visiems ateina gyvenime momentas, kai imi netilpti viduje ir pradedi ieškoti būdų, kaip ir kur galėtum realizuoti savo patirtis, žinias ir vidinius troškimus… Tad visiškai natūraliai, ir, ką čia slėpti, iš poreikio pačioms, kilo idėja vienoje vietoje turėti visų gero maisto gamintojų „katalogą“. Įdomiausia istorijos dalis ta, kad ši idėja kilo mums abiems lygiai tą pačią dieną! Tai turbūt ir buvo  geriausias ženklas, kad pats laikas startuoti.

Tiesą pasakius, nei aš, nei Lina nelabai mėgstame gaminti, nes tai užima tiek daug laiko! 🙂 Gyvename tokiu tempu, kad visur leki, skubi… O kai pamatai, kad artėja šventės ar rimta proga, imi panikuoti, nes supranti, kad paruošti visą maistą didesnei kompanijai laiko tikrai nepakas. Aš, pavyzdžiui, galiu pasirūpinti kalakutu ar žąsimi Kalėdų pietums, o gal kur nors galima užsisakyti užkandžius ir desertus? Ir jei taip, tai KUR? Na negi eisi į artimiausio prekybos centro kulinarijos skyrių vaišių ieškoti!..

Pradžioje aš pasiraitodavau rankoves ir leisdavausi į ilgas paieškas neaprėpiamose interneto platybėse… Manęs negelbėjo kažkada girdėti patarimai iš „lūpų į lūpas“, nes kai prireikia, tai imk ir prisimink, kad gudrus, kas ten ir iš kur prieš metus tą gardų tortą ar sumuštinį minėjo, kad užsisakė… Jūs manot, kad jei neturi laiko gaminti, tai turi daug laiko ieškoti, skambinti, su visais iki vieno aiškintis tuos pačius dalykus: „ar paruošit, ar atvešit, kiek kainuos, kokia sudėtis“?…  Kilo natūralus klausimas – kodėl šiais technologijų laikais negali būti viena patogi vieta, kurioje būtų visi užkandžių ir desertų gamintojai su visom jų kainom, asortimentais ir paslaugų aprašymais?

Iš tiesų – puiki mintis!! Net ir aš nekart esu gavusi visiškai nepažįstamų žmonių paklausimų, greičiau net desperatiškų pagalbos prašymų „gal sutiktumėt paruoši vaišes krikštynoms (Komunijai, mergvakariui, jubiliejui…)“?

Dėl poreikio ir mums nekilo abejonių. Tada savęs paklausėme: kaip mums, kaip pirkėjoms, būtų patogiausia naudotis tokia platforma? Juk svarbiausia išsifiltruoti gamintojus pagal miestą, maisto kategoriją ir datą, kuriai reikalingos vaišės. Suradus tuos, kurie tiktų, galima jau toliau gilintis į jų asortimentą, naudojamus produktus, sudėtį, kainas, ir, jei viskas tinka, tiesiog pateikti užsakymą ir laukti pristatymo! Juk sutaupytas laikas – kiekvienam iš mūsų didelė vertybė!

Bet juk tie mažieji gamintojai, spėju, turi ribotas galimybes paruošti apie save medžiagą, prisistatyti, pagaliau priimti užsakymus… 

Mes į šį projektą žiūrime ir kaip į socialinę misiją, ir kaip į pagalbą naujam, besikuriančiam verslui. Mes ne tik suteikiame jiems platformą būti matomais, neretai pagelbėjame susitvarkant leidimus legaliai veiklai. Trys gamintojai, pavyzdžiui, mūsų paskatinti ir padrąsinti, pradėjo legalią veiklą ir tapo Negaminsiu.lt nariais. Tokie maži laimėjimai mus labiausiai džiugina.

Taip pat neseniai pradėjome bendradarbiauti su maisto fotografe, kuri gamintojams ruošia mokymų ciklą kaip teisingai ir patraukliai nufotografuoti maistą. Ir tą daro visiškai nemokamai! Turime ir daugiau sumanymų kaip padėsim tiems, kurie norės būti mūsų didelės bendruomenės dalimi! 

Kaip jūs atrandat, atrenkate tuos savo paslaugas galinčius pasiūlyti maisto gamintojus?

Mums visų pirma svarbu, kad gamintojai dirbtų legaliai, turėtų visus savo veiklai reikalingus leidimus. Juk taip ir pirkėjai gali būti ramūs, kad maistas ruošiamas laikantis visų higienos reikalavimų, kad gamintojai reguliariai tikrinasi sveikatą. Reikia pripažinti, kad mūsų visuomenėje vis dar nelegalumo problema opi, todėl ir nesistebim, kad mūsų platformos lankytojai vertina tai, kad dėl saugumo gali būti ramūs. Artimiausioje ateityje dar planuojame įdiegti ir kokybės vertinimo sistemą, taip bus dar paprasčiau išsirinkti kam patikėti savo švenčių stalą! O kol kas visada pirkėjų prašome, kad mus informuotų, jei tik iškiltų problemų dėl prekių kokybės ar pristatymo, atsiėmimo. Labiausiai džiaugiamės, kad iki šiol dėl kokybės nesulaukėme jokių neigiamų komentarų! Tikimės, kad ir nesulauksime. 

Ar yra kuris nors regionas, kuris dominuoja Negaminsiu.lt platformoje? Gal kuris nors miestas gali būti paskelbtas kulinarinių gaminių sostine?

Šiai dienai dar sunku daryti apibendrinimus, bet atrodo, kad skirtumai tarp regionų ryškėja. Galbūt taip sutapo, bet daugiausia gamintojų turime iš Kauno. Vilnius ir Klaipėda po truputį vejasi. Kartais pačios atrandam visai netikėtus dalykus, pavyzdžiui, Klaipėdoje yra gaminamas norvegiškas šakotis iš migdolų miltų (tokio neteko niekur matyt), kepami ypatingo skonio tortai Napoleonai. O štai Varėnoje gaminami sveikuoliški džiovinti vaisiai ir uogos. 

O ar tokias paslaugas jau spėjo įvertinti ir kiti pirkėjai, ne vien jūs pačios? 

Dar ir kaip!! Iškart pamatėm, kaip reikalinga tokia greitoji virtuvės pagalba… Dažnai sulaukiam skambučių „Kur jūs anksčiau buvote?!“, „Kaip čia viskas patogu! Kiek laiko sutaupo“, „Aš jau visoms savo draugėms papasakojau apie jus“ 🙂

Beje, didžiausias pasisekimas nuo pat pirmų dienų lydėjo (ir tebelydi) užkandžių tiekėjus, jie sulaukia daugiausia užsakymų! Su saldumynais situacija delikatesnė, dar tik jaukinamės pirkėjus, pamažu siekiam užsitarnauti jų pasitikėjimą, nes daug kam vis dar nedrąsu tortą užsisakyti internetu. Bet mes tikim, kad netrukus dideliais užsakymų kiekiais NEgaminsiu.lt platformoje džiaugsis ir tortų kepėjai! O kol kas matom, kad vis dažniau vaišes užsisako ne tik pavieniai žmonės, bet ir įmonės. Joms tokia platforma ypač patogi, kai prireikia vaišių verslo susirinkimams, kolektyvo vakarėliams ir kitiems renginiams.

#reklama

Tai va… Pakalbėjom apie pagalbininkus ruošiant vaišes, ir dabar jau pati nežinau, ar vis dar imsitės maisto gaminimo patys, ar kviesitės pastiprinimą? 🙂 Ką benuspręstumėt, siūlau šiandien idėją…  Kalėdinio vaišių stalo dekorui! Jei pabodo tradicinės stalo puošmenos, gal norite šiemet savo svečius pradžiuginti štai tokiais mažučiais morenginiais vainikėliais? Juos išsikepti galite gerokai iš anksto, laikykite sandariai užsidarančioje dėžutėje, kad neprisigertų drėgmės ir išliktų trapūs bei balti it sniegas!

Morengų vainikėlis šventėms
Šventiniam stalui papuošti – maži morengų vainikėliai
Print Recipe
Morengų vainikėlis
Kuo papuošti šventišką Kalėdų stalą? Ogi valgomais morengų vainikėliais!
morengų vainikėlis
Course Desertai
Virtuvė Lietuvos, Australijos
Raktažodis kiaušiniai
Pasiruošimas 15 min
Laikas 1 val
Porcijos
vnt
Ingredientai
Course Desertai
Virtuvė Lietuvos, Australijos
Raktažodis kiaušiniai
Pasiruošimas 15 min
Laikas 1 val
Porcijos
vnt
Ingredientai
morengų vainikėlis
Procesas
  1. Įkaitinkite orkaitę iki 100C. Išklokite kelias skardas pergamentiniu popieriumi ir ant popieriaus pieštuku nusibrėžkite apie 10cm skersmens, arba kitokip dydžio nedidelius apskritimus (naudokite mažą lėkštelę ar puodelį, ar kitokią apskritimo formos detalę). Apverskite popierių kita puse, kad maistas nesiliestų su pieštuko linija, tačiau matytųsi nubrėžta forma.
  2. Baltymus supilkite į elektrinio kombaino indą ir plakite, kol pasirodys putos. Po šaukštą dėkite cukraus, kaskart išplakdami iki pilno cukraus ištirpimo (ne trumpiau nei 1 min), tik tada dėkite kitą šaukštą cukraus. Taip suplakite baltymus iki standumo. Pabaigoje įpilkite acto ir dar 2 minutes paplakite. Sukrėskite šią masę į konditerinį maišą su įtaisytu antgaliu (1,6 mm).
  3. Išspauskite nedidelius baltymų masės rutuliukus konditeriniu maišeliu aplink visą nupieštą liniją, stengdamasi priglausti kiekvieną rutuliuką vieną šalia kito, kad kepant jie suliptų. Pašaukite į orkaitę ir kepkite apie 50-60 minučių. Išjunkite orkaitę ir palikite skardas su morengais lėtai vėsti ir džiūti orkaitėje. Atsargiai pernerkite juostelės gabalėlį ir viršuje suriškite.
Pastabos
Idėja iš Donna Hay

Komentarų apie "Šventinis stalas – ką (ne)gaminsit?": 6

  1. Nida:

    Inesa, tąkart gaminau ganėtinai plačią gamą patiekalų:) Buvo toks fusion tarp Lietuvos ir Middle East:) Trijų rūšių salotas (visos Ottolenghi stiliaus – su kuskusu ir riešutais, su keptais moliūgais, karamelizuotais pomidorais ir jogurto padažu, su keptais burokėliais ir žalumynais), taip pat gaminau lašišos putėsius (iš mano knygos „Žuvis“), kepiau sour dough duoną, pagrindiniam patiekalui buvo lėtai Big Green Egg kepta ir rūkyta lašišos filė ir lėtai ilgai keptas ėrienos kumpis, orkaitėje skrudintos daržovės ir žalios itališkos salotos su balzamico padažu, na o desertui – mangų panacota ir Baskų sūrio pyragas.

  2. Inesa:

    Nida, kaip smalsu, o ką tokiam priėmimui rezidencijoje gaminote.

  3. Nida:

    Jurga, acto ten dedasi labai minimaliai, rūgšties reikia tinkamai konsistencijai išgauti (stabilizuoti plaktus baltymus) – sausam, trapiam traškiam morengui ir tąsiam jo vidui. Galite vietoj acto naudoti kitokią rūgštį – citrinų sultis (tik nukoškite per sietelį), arba cream of tartar (panašus į senovišką citrinos rūgštį)

  4. Jurga:

    O kodėl actas? Jeigu tik dėl skonio, tai gal galima naudoti citrinų sultis?

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas.