Kai tik pagalvojam apie Kalėdas, daugumai, turbūt, prieš akis pirmiausiai iškyla stalo centre pūpsantis kalakutas ar šventinė žąsis. Patikėkit, tik ne vegetarams, juolab ne veganams… Tiesą pasakius, ilgokai aš buvau viena tų, kuriai net mintis apie tai, kad svečių tarpe bus kažkas, kas nė į burną neima ne tik mėsos, bet ir jokių gyvulinės kilmės produktų (tokių kaip kiaušiniai, pienas, sūris, sviestas ir kt), sukeldavo stresą… Aš vis jausdavausi kiek nesmagiai, kad vegetarai (ar veganai) dažniausiai būdavo paliekami pasikapstyti garnyrų ir salotų lėkštėje, ir tik tam kad neliktų alkani…
Žinot, Kalėdos – toks jau metas, kai apkabinti ir priimti reikia visus, kokie tik bebūtų tie mūsų svečių įsitikinimai. Tad jei šiemet svečiuose laukiante vegetarų ar veganų, kodėl gi nepagaminus jiems tokio patiekalo, į kurį žiūrint seilės tekėtų ir mėsiavalgiams? 🙂 Aišku, neprašausit, jei veganiško maisto prigaminsit daugiau, mat jis kuo puikiausiai tinks ypatingam šventiškam garnyrui.
Jei iki šiol nesate turėję svečių tarpe veganų, štai jums keletas patarimų, kaip juos integruoti į bendrą ratą ir leisti pasijausti labai laukiamais, mylimais ir visaverčiais svečiais.
PRIĖMIMAS. Tai bene pirmas žingsnis – priimti žmones su visais jų įsitikinimais ir pačių susikurtais ar gydytojų priskirtais maitinimosi ap(si)ribojimais. Juk kokiam visavalgiam brangiam dėdei jūs su mielu noru paruošite jo ypač mėgstamos, pavyzdžiui, silkutės, o tetą juk pamaloninsite jos dievinama krevečių užkandėle? Tai kodėl gi nepasistengus ir dėl veganų?
KOKYBĖ. Kad ir ką pagamintumėte savo veganams svečiams, tas maistas turi būti toks skanus ir kokybiškas, kad jo geistų ir visi kiti visavalgiai svečiai.
PAGALBA. Net jei imsitės veganams svečiams paruošti WOW efektą sukeliantį patiekalą, nesidrovėkite jų paprašyti patiems atsinešti veganiškų desertų arba kokių nors specifiškų veganiškų pagardų.
NUOSEKLUMAS. Pasistenkite, kad visi ant šventinio stalo atsidūrę patiekalai atspindėtų vieną temą ar geografinę kryptį: jei mėsos patiekalus ruošiate pagal Europos ar Artimųjų Rytų virtuvės receptus, kažką panašaus paruoškite ir veganams, nepulkite jiems siūlyti Tailando ar Šrilankos skonių. Juk buvimo kartu tikslas – pasijusti visiems tos pačios šventės, tos pačios kompanijos dalimi!
EFEKTAS. Padarykite taip, kad pamačius veganams skirtą patiekalą, pavydo jausmą sužadintumėte užkietėjusiems mėsos mylėtojams. Tačiau nepamirškite, jog jei jūs patys esate veganai ir svečiuose laukiate visavalgių, jums galioja lygiai tokios pačios taisyklės!
Spausdinti
Veganiškos keptos bulvės su morkų „šonine” ir padažu
- Užtruks: 60 min
- Kiekis: 4 porc 1x
Aprašymas
Tai patiekalas, kuris nudžiugins veganus, o mėsos valgytojams tikrai tekės seilės 🙂 Tai gali būti ir garnyras prie mėsos patiekalų
Ingredientai
- 1 kg bulvių ((supjaustytų 3cm didumo gabalėliais))
- 100 ml Alyvuogių aliejaus
- 1 raudonasis svogūnas ((didelis) supjaustytas riekelėmis)
- 200 g feta sūrio ((veganiško))
- 100 g anakardžių riešutų ((paskrudintų ir pasūdytų), sukapotų)
- kalendrų lapelių
Pomidorų padažui
- 250 g vyšninių pomidorų ((perpjautų pusiau))
- 2 raudonieji čili pipirai ((nelabai aštrūs) perpjauti išilgai pusiau)
- citrinų sulčių
Morkų „šoninei”
- 2 morkos ((storos), daržovių skustuku supjaustytos pailgomis plonomis juostelėmis)
- 1 šaukštas Alyvuogių aliejaus
- 1 šaukštas Tamari padažo ((veganiško) arba sojų padažo)
- 1 šaukštas miso pastos ((šviesaus))
- 2 šaukšteliai saldžiosios rūkytos paprikos
Instrukcijos
- Įkaitinkite orkaitę iki 170C. Išklokite dvi kepimo skardas kepimo popieriumi (viena kepimo skarda gali būti mažesnė)
Užkaiskite puodą vandens, gerai pasūdykite. Sudėkite bulves ir palikite virti apie 10 minučių, arba kol apvirs (tačiau ne iki galo suvirs, bus dar kietokos).
Išvirusias bulves nukoškite per sietelį ir palikite 5 minutes sietelyje, kad laisvai garuotų ir apdžiūtų. - Kol bulvės verda, pasigaminkite morkų „šoninę”: skardoje vieną šalia kitos išdėliokite morkų juosteles. Sumaišykite mažame dubenėlyje aliejų, tamari padažą, miso pastą ir rūkytas paprikas. Šiuo mišiniu (maždaug puse kiekio) patepkite morkų juosteles. Pašaukite į orkaitę kepti apie 10 min. Išimkite iš orkaitės, apverskite juosteles kita puse, ištepkite likusia pasta ir vėl pašaukite kepti apie 5-10 min., arba kol gražiai apskrus. Išimkite iš orkaitės ir atidėkite į šalį.
- Orkaitės temperatūrą padidinkite iki 220C.
Į kepimo skardelę (kurioje bulvės tilps vienu sluoksniu) supilkite 100ml aliejaus ir pašaukite į orkaitę apie 5 minutėm, kad aliejus labai gerai įkaistų. Išimkite skardelę ir sudėkite apvirtas bulves (jos turi spirgėti). Pašaukite kepti apie 35-45 min, kaskart bulves pavartydami, kad vienodai skrustų. - Sudėkite pomidorus ir čili pipirus į antrą paruoštą kepimo skardą, perpjauta puse į viršų. Pašaukite kepti į tą pačią orkaitę, kur jau kepa bulvės. Kepkite apie 20 min., kol pomidorai ir čili vietomis pradės tamsėti, visiškai suminkštės. Dar karštas daržoves (kartu su skysčiu, jei jo išsiskyrė kepant) sudėkite į karščiui atsparų blenderį ir susmulkinkite iki vientisos tyrelės. Pagardinkite druska ir citrinų sultimis, atidėkite į šalį.
- Į tą pačią skardą, kurioje kepėte pomidorus, sudėkite svogūnų riekeles, pašlakstykite trupučiu aliejaus, pašaukite į orkaitę kartu su kepančiomis bulvėmis. Kepinkite apie 15 minučių, arba kol gražiai apskrus, vietom pradės tamsėti.
- Sudėkite keptas traškias bulves į serviravimo lėkštę, ant bulvių sudėkite svogūnų riekeles, morkų „šoninės” juosteles, pašlakstykite pomidorų padažu, pabarstykite feta ir anakardžių riešutais, papuoškite kalendrų lapais.
Pastabos
Recepto šaltinis – Delicious
- Paruošimo laikas: 20 min
- Kategorija: Garnyras, užkandis, pagrindinis patiekalas
- Metodas: Orkaitė
- Virtuvė: Fusion
Puikus patarimas, Rasa. Ačiū 🙂
Labai ačiū, kad dalijatės ir veganiškų patiekalų receptais. Prie jūsų patarimų būtų nieko pridėti dar vieną: ir veganiškas patiekalas turi turėti baltymų, skaidulų ir angliavandenių „trijulę” . Dažnai deja veganams ar vegetaras pasiūloma daržovių (skaidulų) su angliavandeniais, o baltymų nebūna…