Vis pakilnodavau tą naujai aptiktą knygyne knygą ir padėdavau atgal. Prieš akis vis iškildavo mano 350 kulinarinių knygų kolekcija, kuri su manim atvažiavo iš Lietuvos į Australiją, ir kažkada ta kolekcija kraustysis atgal į Vilnių. Kiek vietos lentynose dar turiu naujoms knygoms? Ar „Parwana“ – ta, kuriai vietos turėčiau atrasti? 

Tačiau kai atskridau į Adelaidę, Pietų Australijos sostinę, ir staiga suvedžiau galus, jog būtent čia įsikūręs ir „Parwana“ restoranas, tas pats, kokiu pavadinimu išeista ir ta mano ne kartą vartyta knyga, supratau, kad niekur nuo likimo nepabėgsiu: teks ne tik restorane apsilankyti, bet greičiausiai ir tą knygą įsigyti 🙂 Juolab kad tik tik iš vakaro prieš mums rezervuojantis staliuką šioje gerai vietinių žinomoje vietoje, visi Pietų Australijos tv kanalai skelbė žinią, kad būtent čia vakarieniauti pasirinko ir Australijoje viešinti kulinarijos žvaigždė Nigela Lawson. 

Parwana restaurant
Parwana – Afganų virtuvės restoranėlis, tikra Adelaidės įžymybė

Gauti laisvą stalelį „Parwanoje“ gali ir nepasisekti bandant iš pirmo karto. Rezervacijoms skirti du „užsėdimai“ per dieną – 18:00 valandos ir 20:00. Tai reiškia, kad atvykęs šeštą, privalai vakarienę baigti per dvi valandas, nes už durų jau rikiuojasi kita vakarieniautojų pamaina. 

Kol valgyti baigia pirma pamaina, lauke jau rikiuojasi tie, kurie prie stalo sės 20:00 val

Šį restoraną prieš trylika metų atidarė viena niekuo neišsiskirianti emigrantų iš Afganistano šeima. Jie niekada nė neplanavo turėti savo pačių verslo, juolab startuoti su nuosavu restoranu, tačiau suveikė nostalgija savo maistui, savo tradicijoms, savo šaliai… O ir pasiūlyti afganų skonio australams jiems pasirodė nebloga mintis. Mama užsirišo prijuostę ir ėmė ruošti didžiulius katilus naminio maisto, lygiai tokio, kokį ruošdavo savo namuose Afganistane. Tėvas tvarkė buities reikalus, o dukros buvo įdarbintos padavėjomis. Kai restoraną nuo pat pirmų dienų užgriuvo netikėta sėkmė, viena dukrų Durkhanai sėdo ir parašė nuostabią kulinarinę knygą su pasakojimais apie afganų tautos istoriją, tradicijas, jos šeimos gyvenimą iki emigracijos ir po jos, bei nostalgiškus receptus, kurie buvo ir yra ruošiami visų iki vienos Ayuri šeimos kartų virtuvėse. 

Restorane kasdien pluša visa šeima
Durkhanai kas vakarą sukasi šeimos restorane ir visada randa minutę pabendrauti su kiekvienu svečiu

Restorano meniu toks trumpas, kad pernelyg ilgai rinkdamasis patiekalus neužtrunki: afganų duonos traškučiai su keliais padažais, keli plovų variantai, vos du mėsiško kario pasirinkimai, vegetariškas keptų baklažanų patiekalas, ir vienas kitas saldėsis užsigeriant pienu pagardinta arbata. Alkoholiu šioje užeigoje neprekiaujama, tačiau visi, kuriems norisi pakelti taurę vietinio shiraz’o su šiais aromatingais patiekalais, atsineša savo vyną ir mėgaujasi maistu taip, kaip pratę. 

Tai nebuvo pirmasis mano ragautas afganų virtuvės patiekalas – vos prieš kelis mėnesius dalinausi ir su jumis keliais receptais – viščiuko, troškinto jogurto padaže, ir moliūgų kario, kurie man labaaaai patiko! Tačiau „Parwanoje“ man dar plačiau atsivėrė akys kokie visgi nepakartojami yra šios šalies skoniai! Afganų virtuvėje dominuoja indiški prieskoniai, todėl jų kariai šildantys ir labai sotūs. Čia didžiulė persų kulinarijos įtaka, todėl Artimųjų Rytų aromatai, ryžių patiekalai, kątik iškepti duonos paplotėliai, baklažanų užkandžiai, ėrienos kepsniai ir viskas, kas susiję su gausiomis arabiškomis vaišėmis, taip pat egzistuoja Afganistane. O kur dar Mongolijos kulinariniai vėjai ir, pavyzdžiui, ypatingai populiarūs didelių švenčių proga manti, panašūs į koldūnus virtinukai, patiekiami su maltos ėrienos ir jogurto padažu… 

Afghan bread chips and dips
Vakarienės pradžiai – afganų duonos traškučiai su keliais daržovių pagardais
afghan eggplant dish
Krosnyje kepti baklažanai pomidorų padaže su jogurtu
Kabulo plovas ir ėrienos karis – neapsakomai skanu

Tai po sočios vakarienės, tarsi pabuvusi viešnia tikruose afganų namuose, argi aš galėjau susilaikyti ilgiau, nei tas kelias minutes, kurių reikėjo prisijungti prie knygų e-parduotuvės, kad nusipirkčiau „Parwana“, dar vieną naują kulinarinę knygą į savo knygų kolekciją? Tad dabar gerdama popietinę arbatą vartau savo naująją knygą, renkuosi vis kitus valgius, kuriuos ruošiu ir kurių receptais dalinsiuosi su jumis. 

Nauja kulinarinė knyga į mano biblioteką 🙂

O pirmasis patiekalas, kurį dar neišėjusi iš Parwanos žinojau, kad gaminsiu, – tai Kabulo plovas. Šis plovas gaminamas tik ypatingomsi progomis, nes reikalauja truputį daugiau pastangų, nei koks kitas kasdienis ryžių patiekalas. Recepto techniką aš šiek tiek adaptavau lietuviškoms virtuvėms, tikiuosi jis patiks ir jums. Beje, šiame recepte naudojamas ėrienos kumpis, tačiau jį galite keisti ir kitokia mėsa (pvz., jautiena, vištiena, žvėriena) arba gaminti vegetarišką versiją išvis be mėsos. 

Kabulo plovas ant padengto stalo
Afganai dengdami stalą patiekalus patiekia bendrose lėkštėse ir prikrauna maisto didelį kūgį, kuris simbolizuoja šeimininkų dosnumą
Kabulo plovas
Ypatingai dera su ryžiais aliejuje paskrudintos saldžios morkos ir razinos bei riešutai
Print Recipe
Kabulo plovas
Šventiškas ryžių ir ėrienos plovas, pagardintas skrudintomis morkų juostelėmis, razinomis ir riešutais. Afganistane šis plovas gaminamas tik ypatingomis progomis. Ėrieną galite keisti jautiena, vištiena arba žvėriena
Kabuli pilav
Porcijos
asm
Ingredientai
Plovui
Morkų ir razinų pagardui
Porcijos
asm
Ingredientai
Plovui
Morkų ir razinų pagardui
Kabuli pilav
Procesas
  1. Ryžius gerai nuplaukite ir palikite pabrinkti dubenyje šalto vandens. Dideliame puode (geriausia - sandarų dangtį turinčiame ketaus troškintuve) įkaitinkite aliejų ir jame kepinkite svogūnus. Kepinkite tol, kol jie paruduos. Sudėkite ėrieną ir kepinkite maišydami toliau, kol mėsa pakeis spalvą. Įpilkite į puodą 1 litrą karšto vandens, įberkite 1 šaukštą druskos, ir užvirinkite. Uždenkite puodą, sumažinkite ugnį ir virkite apie 1,5 valandos (ėriena turėtų būti minkštutė).
  2. Išbrinkusius ryžius nukoškite, suberkite į puodą su ėriena, įberkite kuminus ir kalendras, uždenkite puodą, padidinkite kaitrą ir palaukite, kol skystis užvirs, tada sumažinkite ugnį iki minimumo ir palikite troškintis 20 min.
  3. Tuo tarpu gilioje keptuvėje įkaitinkite aliejų. Sudėkite morkų šiaudelius ir virkite riebaluose apie 4-5 min., arba kol jos suminkštės. Išgriebkite kiaurasamčiu ir suberkite į virtuviniu popieriumi išklotą indą. Į karštą aliejų suberkite razinas, virinkite apie 3 minutes, arba kol razinos išpamps, truputį apskrus. Taip pat išgriebkite ir išberkite nusausinti riebalų perteklių (ps. šito afganai nedaro, čia jau mano patobulinimas, nes patiekalas tikrai nėra iš lengvųjų kalorijų prasme:)). Galiausiai suberkite paskrudintas daržoves į dubenį, ten pat suberkite migdolus ir pistacijas bei cukrų, sumaišytą su kardamonu. Pateliuskuokite dubenį, kad viskas pasidengtų cukraus ir kardamono mišiniu.
  4. Patiekite plovą karštą didelėje lėkštėje, dėkite didelį kūgį ryžių, sumaišytų su mėsa, o ant viršaus sudėkite paskrudintas morkas, razinas ir riešutus.

Komentarų apie "Susipažinkit: Afganistano virtuvė. Kabulo plovas": 4

  1. Nida:

    Martyna, geri jūsų patobulinimai, nes viskas, kas „nutransportuoja“ plovą kuo toliau nuo sulipusių ryžių, yra super gerai!! Išties, senais laikais ryžiai „plove“ visada būdavo sulipę, ir visada… su kečiupu:)) Kaip juokinga, nes niekas niekur pasaulyje į plovą kečiupo jik nededa:)
    O man šitas irgi labai labai patiko. Toks tikrai šventiškas, nors ir kartu paprastas patiekalas.

  2. Martyna:

    Padariau šitą plovą. Ką dariau kitaip, tai ryžius po brinkinimo dar perploviau gana ilgai su šaltu vandeniu, nes plove labiausiai nemėgstu sulipusių ryžių; taip pat antrame žingsnyje į ryžius dar įkišau skersai perpjautą česnako galvą. Ką galiu pasakyti – fantastika! Labai skanus plovas, tikrai šventinis, imlus laiko, bet rezultatas pasakiškas. Į kitą pusę nuo plovo, kurį standartiškai gamindavo tėvai (sulipę ryžiai, kiauliena ir kečiupas :D). Valgiau kartu su agurkiniu jogurtiniu padažu ir pomidorų salotom su svogūnais. Jau planuoju, kaip gaminsiu vėl. Ačiū už receptą!

  3. Nida:

    Asta, ačiū, kad pasidalnot savo patarimais, manau kazanas ir tas brinkinimas čia tikrai labai vietoje. Puikūs patarimai.

  4. Asta:

    Gaminau, labai patiko😊 Kai ką dariau kitaip nei parašyta recepte. Aš viriau kazane, naudojau jautieną. Basmati ryžius 2 val. palaikiau šaltame vandenyje, po to gerai po tekančiu vandeniu nuploviau. Sudėjau ryžius į kazaną, patikrinau, kad skysčio būtų pakankamai. Palaukiau kol ryžiai užvirs, paviriau ant kaitrios ugnies 5 min, uždengiau kazaną, nukėliau nuo ugnies ir palikau brinkti 20-25 min. Per tą laiką dangčio nekilnojau ir nemaišiau, to daryti negalima. Ryžiai buvo birūs, nepervirę.
    O visa kitą taip kaip recepte – prieskonius ir ingredientus dėjau būtent tokius kaip parašyta, viskas tobulai derėjo. Na ir pateikiau taip kaip parašyta recepte. Buvo labai skanu ir gražu, ačiū už receptą!

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas.