Šventės tam ir yra šventės, kad kvepėtų visi namai. Pradžioje – kol kepame kūčiukus, kol lipdome imbierinius sausainius, kol maišome mielinio pyrago su aguonomis tešlą, o galų gale – kai susėdame prie stalo ir dosniai riekiame sūrio pyrago riekę… Mūsų šventės neįsivaizduojamos be sūrio pyrago. Kasmet vis ieškau naujų, dar nebandytų receptų, kad kaskart paragautumėme ko nors naujo, neįprasto… Šiemet nusprendžiau sujungti keletą receptų į vieną ir paimprovizuoti šventiškomis temomis. Kadangi prieš metus garų vonioje keptas sūrio pyragas su aguonų pagrindu susilaukė didelio pripažinimo, šiemet labai norėjosi bent dalį tos sėkmės pakartoti. Išėjo, pasakyčiau geriau nei tikėjausi, mat pagrindui panaudojau maltas aguonas, razinas bei sutrupintus imbierinius sausainius. O štai į sūrio masę įmaišiau marcipanų masės. Tikrai puikus skonių derinys, labai atitinkantis šventinę nuotaiką!
- 150g aguonų
- 100g imbierinių sausainių
- 2 šaukštai razinų
- 40 g ištirpinto sviesto
- 200 g marcipanų masės
- 180 g cukraus
- 800 g triskart maltos varškės
- 3 kiaušiniai
- 200 g grietinės
- 2 šaukštai krakmolo
- Kepimo formos (su nusegamais kraštais) dugną išklokite pergamentiniu popieriumi taip, kad jo kraštai išsikištų pro šonus, tik tada užsekite formos kraštus.
- Aguonas perplaukite, užpilkite vandeniu ir virinkite apie 15 minučių. Tada nukoškite, gerai nuvarvinkite ir sumalkite 2 kartus.
- Sausainius sutrupinkite iki miltų. Sumaišykite su maltomis aguonomis, razinomis ir tirpintu sviestu. Šiuo mišiniu išklokite visą paruoštos torto formos apačią, gerai prispausdami prie dugno ir kraštų. Padėkite į šaldytuvą maždaug pusvalandžiui, kad sustingtų.
- Orkaitę įkaitinkite iki 170C.
- Marcipanų masę sulaužykite gabaliukais ir sumeskite į elektrinio plaktuvo indą. Supilkite cukrų, varškę ir plakite tol, kol masė taps visiškai toygi, vientisa. Tada įmaišykite po vieną kiaušinį, vis kuo geriau suplakdami masę. Pabaigoje įmaišykite grietinę ir krakmolą.
- Paruoštą sūrio masę supilkite ant paruošto pagrindo ir dėkite į įaitusią orkaitę. Orkaitės apačioje pastatykite karščiui atsparų indą su vandeniu. Kepkite 50-65 minutes, arba kol pyragas taps standus. Atvėsinkite pyragą labai pamažu, pradžioje šiek tiek pravėrę orkaitės dureles, paskui išėmę ant darbastalio.
- Kai pyragas visiškai atauš, dėkite jį į šaldytuvą, geriausia laikykite pernakt, kad skoniai susigertų, pyragas sustandėtų. Prieš patiekdami atsargiai apipjaustykte kraštus, nusekite formą, perkelikite ant torto padėklo ir papuoškite.
Pingback: Panettone su spanguolėmis ir pistacijų riešutais – Nidos receptai
Aiste, žinoma, kad tinka!! Net labai tinka!
Nida, ar tinka šiam sūrio pyragui ricotta sūris? Neįsivaizduoju kur gauti tokios pertrintos varškės, o pačiai trinti nelabai norisi 🙂
Kristina, aš naudojau 20cm formą. O dėl marcipano pritariu – jo tikrai nebūtų per daug, net jei tai būtų dviguba porcija:)
Pyragas super. Puiki alternatyva įprastam sūrio pyragui. Tik pyrago pagrindas gavosi itin plonas,lyginant su pavaizduotu nuotraukoje. Kepiau 22cm skardoje. Ar aš nemačiau nurodyto skardos skersmens ar nebuvo paminėta? Ir kitą kartą dėsiu daugiau marcipano masės.
Žana, labai ačiū už jūsų komentarą ir patarimus!! Tikrai pravers kitiems skaitytojams!! 🙂
Pyragas iškeptas, suvalgytas ir visų išgirtas. Patiko net ir nemėgstančiam varškės žmogui.
Kas mėgsta razinas, rekomenduočiau dar daugiau jų įdėti 🙂 Tikrai skanesnis buvo kitą dieną, pastovėjęs bent 10 – 12 val šaldytuve, tad verta išsikepti iš vakaro:). Bet valgėme ir tik 4 val pastovėjusį šaldytuve, skanus ir toks 🙂
Marcipanų masę irgi perku RIMI ICA (po 400 g.) arba Majuose (~ po 150 g. pakuotė)
Imbieriniai sausainiai buvo naudoti Selgos.
Brigita – pirktą Rimi, tokią kaip „dešrelę”:) ICA brand’o.
O kojią marcipanų masę naudojate?