Koks nepakartojamas sezonas yra VASARA… Ne tik todėl, kad saulėtomis dienoms energijos ir geros nuotaikos su kaupu, dar ir todėl, kad vasarą sunoksta visi iki vieno vaisiai, tik spėk pasirinkti kuriuos ir kaip vartoti:) 

Nors Australijoje vasara ir kiti sezonai nedaug kuo skiriasi, nes vaisių čia visuomet gausiau nei bet kur kitur, kai kurie kepiniai tiesiog patys savaime labiausiai tinka vasarai. Kalbu apie gaivius tortus ir pyragus, kuriuose pagrindinį vaidmenį atlieka sunokę vaisiai. Juk kokia vasara būtų be mūsų visų taip pamėgtų nekeptų varškės tortų su braškėmis, ar be gaivių jogurtinių desertų, prigardintų šviežiausiomis sezono uogomis iš daržų ir miškų… Tačiau jei ruošiatės kokiai didesnei progai (o vasarą tokių progų apstu!!), aš jums siūlau štai šį sūrio pyragą (cheesecake) su keptais karamelizuotais abrikosais. Nors pati tiekiau jį savo svečiams tada, kai Lietuvoje buvo gūdus šaltas sezonas (tad savaime suprantama, nenorėjau jūsų erzinti tokiais saldžiais vaizdais, neatitinkančiais laikmečio:)), aš iki šiol labai gerai prisimenu jo skonį ir ypač nuščiuvusius svečius, kai jo paragavo:) 

Aš taip pat turiu ką švęsti, tad ta proga ir torto receptas 🙂 Šiandien pridaviau paskutinį savo naujos knygos skyrių redagavimui, tad didžiausias darbas, trukęs visus metus be jokio poilsio, artėja prie pabaigos. Labai tikiuosi, kad naują knygą, į kurią sudėjau visas savo Australijos kulinarines patirtis, jums galėsiu pristatyti jau šį rudenį… Galbūt net pasimatysime asmeniškai :)) Tad ruoškitės išgirsti iš manęs daugiau naujienų būsimos knygos tema, o kol kas čiupkite receptą ir sugalvokite progą, kuriai jį pasigaminsite:)

sūrio pyragas su keptais abrikosais
Vasariškas ir be galo skanus sūrio pyragas su karamelizuotais abrikosais
karamelizuoti abrikosai
Karamelizuojant abrikosus jie tampa ypač intensyvaus skonio…
gabalėlis sūrio pyrago su keptais abrikosais
Pyragas tikrai vertas svarbiausios jūsų šios vasaros šventės!
cheesecake with caramelised apricots
Kaip ir visus čiskeikus, šį pasigaminti reiktų iš anksto, beliks tik papuošti abrikosais
Print Recipe
Sūrio pyragas su keptais abrikosais
Nenusivilsit patys ir užsidirbsit aplodismentus iš svečių - šis čiskeikas yra Kažkas Tokio.
Cheesecake with baked apricots and amaretto
Course Desertai
Virtuvė Lietuvos
Raktažodis kepiniai, tortai
Pasiruošimas 25 min
Laikas 80 min
Pasyvus laikas 24 val
Porcijos
porc
Ingredientai
Pagrindui
Sūrio sluoksniui
Viršutiniam abrikosų sluoksniui
Course Desertai
Virtuvė Lietuvos
Raktažodis kepiniai, tortai
Pasiruošimas 25 min
Laikas 80 min
Pasyvus laikas 24 val
Porcijos
porc
Ingredientai
Pagrindui
Sūrio sluoksniui
Viršutiniam abrikosų sluoksniui
Cheesecake with baked apricots and amaretto
Procesas
  1. Įkaitinkite orkaitę iki 170g (be apipūtimo). Migdolų plokšteles iš nurodyto kiekio pagrindui ir papuošimui (iš viso 85g) suberkite į nedidelę skardelę ir pašaukite 10-čiai minučių į orkaitę, kad lengvai apskrustų (nuolat stebėkite, kad nesudegtų). Išimkite, atidėkite į šalį 15g migdolų, o likusius pasilikite pagrindui. Torto formą nusegamais kraštais lengvai patepkite riebalais ir dugną bei šonus išklokite pergamentiniu popieriumi.
  2. Sausainius susmulkinkite (geriausia - blenderiu arba virtuviniu kombainu), suberkite trupinius į dubenį, supilkite tirpintą sviestą ir apkepintus migdolus ir viską sumaišykite. Šią masę išdėkite į paruoštą kepimo skardą, gerai paspauskite dugną ir išlyginkite (šaukšto nugarėle arba stiklinės dugnu). Padėkite į šaldytuvą sustingti.
  3. Orkaitės temperatūrą padidinkite iki 210C (be apipūtimo) arba 190 su apipūtimu. Toje pat skardelėje, kurioje kepėte riešutus, išdėliokite abrikosų puseles nupjauta puse į viršų. Kepinkite 15-25 minutes, kol abrikosai suminkštės, bet visiškai nesutež (kepimo laikas priklausys kiek prinokę abrikosai). Išimkite iš orkaitės ir atvėsinkite.
  4. Sumažinkite orkaitės temperatūrą iki 170C (be apipūtimo) arba 150C su apipūtimu. Elektriniu kombainu suplakite kreminį sūrį, cukrų, vanilę, apelsino žievelę iki vientisos masės (vidutiniais apsisukimais). Keliomis porcijomis supilkite kiaušinius, vis įmaišydami į masę, kad tolygiai pasiskirstytų, pabaigoje sudėkite grietinę ir dar viską išmaišykite (tik neperplakite, antraip masė kepant pakils, paskui sugrius). Įmaišykite Amaretto.
  5. Išimkite iš šaldytuvo sustingusį pagrindą. Ant jo sudėliokite keptus abrikosus, nupjauta dalimi į apačią, ir supilkite visą kreminio sūrio masę. Stuktelkit kepimo formą į darbastalį, kad visos ertmės užsipildytų. Formą su paruošta mase įdėkite į kepimo skardą. Pašaukite kepti ir kepkite 1 val., arba kol kreminė masė sutvirtės, bet viduje visvien bus šiek tiek nestabili (neperkepkite!!). Išjunkite orkaitę, praverkite dureles, į tarpą įstatykite medinį šaukštą ir palikite taip pamažu vėsti kepinį 1 valandą. Tada išimkite iš orkaitės, pilnai atvėsinkite ir padėkite į šaldytuvą mažiausiai per naktį.
  6. Tą dieną, kai tortą serviruosite, pasiruoškite keptus abrikosus. Įkaitnkite orkaitę iki 210C (be apipūtimo) arba 190 su apipūtimu. Skardelėje sudėliokite abrikosus nupjautomis dalimis į viršų, ir pašaukite kepti. Kepinkite 15-20 minutes, kol abrikosai suminkštės, bet visiškai nesutež (kepimo laikas priklausys kiek prinokę abrikosai). Ištraukite abrikosus iš orkaitės, pabarstykite cukrumi ir pašlakstykite vandens ir Amaretto mišiniu. Pašaukit į orkaitę dar apie 10-čiai minučių, arba kol abrikosai lengvai karamelizuosis ir išskirs skysčio (sirupo). Išimkite iš orkaitės ir atvėsinkite.
  7. Prieš patiekiant išimkite pyragą iš šaldytuvo, išimkite iš kepimo formos, perkelkite ant serviravimo lėkštės. Ant viršaus sudėliokite keptus abrikosus, pašlakstykite sultimis, kurios išsiskyrė kepant, pabarstykite pakepintomis migdolų plokštelėmis.
Pastabos
Recepto šaltinis - Yotam Ottolenghi, Helen Goh "Sweet"

Komentarų apie "Sūrio pyragas su keptais abrikosais": 8

  1. Nida:

    Laura, bet kaip gerai čia jūs susisukot su pakaitiniais ingredientais, taip ir reikia daryti – jei kažko po ranka nėra, visada galima surasti kuo pakeisti 🙂

  2. Laura:

    Sveiki,
    bandžiau su persikais vietoje abrikosu ir pistacijomis vietoje migdolų. Gavosi puikiai 🙂 nemėgstu saldžių desertų, o šis dar gavos su lengva rūgštele, tikrai toks vasariškas 🙂
    Gyvenu Stambule, tad amareto neradau. Gavosi puikiai ir be alkoholio 🙂 (ir be grietinės, jos čia nėra 🙁 pakeičiau riebia grietinėle su geru šaukštu kukurūzų krakmolo 🙂 )
    Dėkoju už receptą! 🙂

  3. Birutė:

    Sveiki, gal galėtumėte pasidalinti, kokio dydžio kepimo formoje kepėte? Ačiū!

  4. Nida:

    Monika, smagu girdėti!
    Hm, purumu bent mano versija tikrai nepasižymėjo!! Sunku spręsti, kas tą purumą galėjo sąlygoti (bet cheesecake laikymas šaldytuve yra būtina sąlyga konsistencijai, tai faktas), gal tikrai jūsų spėjimai teisingi? Neįsivaizduoju….

  5. Monika:

    Sveiki,
    Liuks receptas, kepiau gimtadienio proga, visiems patiko 🙂 Tik vienas „ragautojas” pastebėjo, kad kaip cheesecake’ui buvo per purus. Ar toks ir turėjo būti ar galbūt įtakos galėjo turėti, kad kitą dieną ištraukus iš šaldytuvo ir jį transportuojant pabuvo šiltoje temperatūroje ~2-3 h? Ačiū 🙂

  6. Nida:

    Dėkoju, kad pastebėjot netikslumą. Reikia tik apelsino živelės.

  7. Anonimas:

    Sveiki,
    Reikia apelsino (nurodyta produktų sąraše) ar citrinos (gaminimo procese) žievelės?

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *