Man mama dar vaikystėje įkalė į galvą, kad sumuštiniai – tai ne maistas 🙂 Net neabejoju, kad rėmėsi ji sava patirtimi apie tipinį sumuštinio modelį: duona, sviestas ir daktariška dešra 🙂 Kiekvieno sluoksnio storis turi būti vienodas!!! Pamenat tokia kombinaciją?:)
Pasaulyje sumuštiniai – populiarus, greitas, ir net sveikas maistas! Izraelyje kiaurą parą dirba užeigėlės, kuriose negaminama niekas kitas, kaip tik sumuštiniai. Pasirenki duonos rūšį (žinoma, duona kepama vietoje) – ruginę, kvietinę, sveikuolių, dietinę ar pitą, išsirenki šviežius priedus, užtepus, daržoves, pabarstus iš ilgo displėjaus, ir čia pat tau „pastatoma” ištaiginga įvairiaspalvė mėgiamų ingredientų pilis 🙂 Tokio sumuštinio paprastai pakanka dvejiems pietums – ne be reikalo kavinėje sumuštinį iškart perpjauna į dvi dalis 🙂
Amerikietiški sumuštiniai – tai gyva klasika! Tik jiems reikia labai plačios burnos. Maniškė tiek neišsižioja, kad apžiotų kalną maisto tarp dviejų bandelių. Be to, neturiu mados kimšti maistą gatvėje, skubėdama iš taško A į tašką B.
Viduržemio jūros regiono sumuštiniuose dominuoja daržovės. O duona, sakyčiau, tebėra tų daržovių priedas:) Sviesto čia niekas nevartoja, o jį pakeičia alyvų aliejumi arba sezamų pasta (tchina). Todėl kai po ranka nuolat yra šviežių žalumynų, susidėlioti sumuštinį galima per dvi minutes, beveik neatsitraukiant nuo atidaryto šaldytuvo:) Greita, sotu, skanu ir sveika!
Sumuštinis su avokadu, mocarela ir rukola
2 riekelės mėgiamos duonos, paskrudintos
Saujelė rukolos
1/2 prinokusio avokado
1/2 rutulėlio mocrelos sūrio
šaukštas paskrudintų pinijų riešutų
Šlakelis alyvų aliejaus
Druskos, pipirų
Avokadą nulupti ir supjaustyti griežinėliais. Mocarelos sūrį supjaustyti griežinėliais. Duonos riekelę pašlakstyti alyvuogių aliejumi, ant jos dėti rukolą, mocarelos sūrį, avokado gabaliukus, pabarstyti druska ir pipirais, ant viršaus uždėti rukolos, pabarstyti pinijų riešutais.
Šaltinis: www.kwestiasmaku.pl