Nesuskaičiuojamą skaičių kartų rengiausi parašyti apie vieną patiekalą iš žydiškos virtuvės klasikos. Patiekalą, kurį valgo ir maži ir dideli, ir, skirtingai nuo kitų valgių, visi sutartinai turi pačią geriausią nuomonę, visi jį mėgsta:) Tai vištienos sultinys su kneidlah. Žydišką vištienos sultinį, kuris dažnai naudojamas tarsi antibiotikas, jau esu aprašiusi čia. Išties tai nepamainomas dalykas peršalus, negaluojant, pervargus…

Na, o kneidlah – tai nedideli kukuliukai, kuriais dažnai žydų šeimininkės gardina savo maistingąjį vištienos sultinį. Receptas toks paprastas, kad net juokinga apie jį daug pasakoti. Tačiau turiu prisipažinti, kad vien skaitydama knygas, taip ir nesupratau kaip tuos kukuliukus teisingai pasidaryti. Teko kretiptis į mano pačią mieliausią ponią Tėją, kuri mielai pasidalino ne vieną dešimtmetį verdamų kukiliukų receptu.

Šie kukuliukai – kneidlah – būtinai gaminami ir pateikiami su dubeniu skaidraus vištienos sultinio, kai žydai švenčia savo Velykas, Pesachą. Kadangi tuo metu negalima valgyti duonos gaminių, kneidliams jie naudoja macų miltus. Tie macų miltai – tai ne kas kitka, kaip sumaltos macos, tad juos galima pasigaminti laisvai namuose, įmetus sutripintas macas į kombainą ir juos gerai pasukus. Žinoma, reikia turėtų macų:) Bet kitu metų laiku, kai macos nekepamos ar jų nėra, galima naudoti paprasčiausius džiūvėsius.

Įgudę šeimininkės kneidlah įdaro dar ir kepintais svogūnais, pagardintais įvairiais prieskoniais. Tačiau visi tie, kurie skuba, džiaugsis greitai paruošiamais kukuliukais, kurie pakels jūsų sultinį į visai kitą lygį:) Būtinai išmėginkite:)

sultinys kneidlah 025

Kneidlah – kukuliukai vištienos sultiniui

1 stiklinė macų miltų (arba džiūvėsių)

1 stiklinė vandens

1 arbatinis šaukštelis druskos

2 valg. šaukštai aliejaus

1 didelis (arba 1.5 vidutinio) kiaušinis

Kiaušinį išplakam, sumaišom su likusiais ingredientais. Masę paliekame pastovėti valandai.

Šlapiomis rankomis formuojame apvalius kukuliukus. Juos verdame pasūdytame vandenyje (jokiu būdu be sultinyje!!), kelias minutes po to, kai jie iškyla į paviršių. Į lėkštę kiaurasamčiu išgriebiame kelis kukuliukus ir užpilame karštu sultiniu.

sultinys su kneidlah

Komentarų apie "Sultinys su kneidlah. Žydiškas receptas": 5

  1. Nida:

    Skaitytoja, man irgi tokie paprasti patiekalai be galo patinka. Kartais net pamirštu, kad verta juos ir į blog’ą sudėti… Visuomet gera „atšviežinti” atmintį:) O kad kulinarinės tradicijos persipynę skersai išilgai – tikra tiesa… Ir tas pavadinimas „kniedlikai” truputį čekiškai skamba:)

  2. Skaitytoja:

    Super, Nida 🙂 Atrodo ir skamba super ir zinau kad yra skanu. Tokius kukuliukus su sriuba (bet gali buti ir su pavasarinem darzovem kaip man sake) pas prancuzus valgiau 🙂 Tik man regis is bagetes suziedejusios juos daro. Sultinukus su rozmarinu ar pan. ir prasom – cia kaip as sakau – daugybe saliu, panasiu/ vienodu receptu, bet tik pavadinimai skirtingi 🙂 Ir aciu kad priminei, labai greitas (be sultinio virimo), lengvas ir nerealus patiekalas!

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *