Mėgstate sūdytą lašišą? O rūkytą? O gal labiausiai jums patinka kepta? O kaip jums skamba pasiūlymas visas šias žuvies gaminimo technikas sujungti į vieną ir šventėms pasigaminti tris viename – sūdytą, keptą ir rūkytą lašišos filė?

Jei kraipot pečiais ir sakot, kad tai – neįmanoma, turiu jums gerų naujienų: tai geriausias žuvies patiekalas, kokį tik esu gaminusi namuose. Žinot tą jausmą, kai gamindamas nujauti, kad bus gerai, bet pats nustembi, kad pasisekė NET TAIP gerai:) Tiesą sakant, nei čia kokio įmantraus ingrediento reikia, nei čia kokios ypatngai meistriškos technikos, tik kokybiškos lašišos filė ir grilio. Idealu, jei turite Big Green Egg (arba kitokį kamado tipo grilį), bet net jei tokio dar neturite (o galbūt jis užrašytas laiške Kalėdų seneliui?:)), duosiu jums patarimų kaip būtent tokią lašišą pasigaminti naudojant paprastą kepsninę. 

Žuvies sūdymo procesas čia bus gana greitas ir nesudėtingas: sumaišę ingredientus sausam sūdymui tiesiog paliksite žuvį trims valandoms. TRIMS, ir ne ilgiau. Kitu atveju nieko baisiai nepataisomo nenutiks, tiesiog toliau jau niekur nereikės keliauti, nes beliks mėgausitės sūdyta žuvimi. Po tų trijų valandų sūdymo žuvį nuplausite ir paliksite atidengtą šaltoje vietoje (šiomis dienomis tam kuo puikiausiai tinka balkonas). Atidengtą reiškia ATIDENGTĄ, jokiom maistinėm plėvelėm, jokiais kitokiais dalykais žuvies pridengti nereiktų, kadangi tikslas yra filė išdžiovinti. Taip paruošti (pasūdyti, nuplauti, nusausinti ir atidengus palikti) žuvį galite iš vakaro, kitą dieną ji jau bus pilnai paruošta kepimui ir rūkymui. 

Jei turite Big Green Egg, jūsų visi klausimai išspręsti: tereiks grilį įkaitinti su konvEGGtoriumi, įberti saują medžio gabalėlių, skirtų rūkymui, ir į dūmijantį kiaušinį įdėti paruoštą sūdytą lašišą. Tuo tarpu jei kamado tipo grilis dar tik jūsų planuose, galite šį patiekalą pasigaminti ir paprastame (net dujiniame) grilyje, tačiau jums prireiks vandenyje išmirkytos medinės (geriausia – kedro) lentelės. Ant jos uždėjus lašišos filė ir patepus ją medaus glajumi, medis ims smilkti ir rūkti, o žuvis – kepti. Turėkite tik kokį flakonėlį vandens pasiruošę, nes jei pradėtų degti lentelė, paskubėkite liepsną užgesinti purkšdami vandenį (ant degančios lentelės, ne ant žuvies:)).

Sūdyta, kepta ir rūkyta lašiša su medaus glazūra
Print Recipe
Sūdyta, kepta ir rūkyta lašiša medaus glazūroje
Course Main Dish
Virtuvė Lietuvos
Raktažodis grilis, žuvis
Pasiruošimas 10 min
Laikas 20 min
Pasyvus laikas 3 val
Porcijos
asm
Ingredientai
Sūdymui
Medaus glazūrai
Grietinės ir krienų padažui
Course Main Dish
Virtuvė Lietuvos
Raktažodis grilis, žuvis
Pasiruošimas 10 min
Laikas 20 min
Pasyvus laikas 3 val
Porcijos
asm
Ingredientai
Sūdymui
Medaus glazūrai
Grietinės ir krienų padažui
Procesas
  1. Sumaišykite visus sūdymui skirtus ingredientus. Maždaug trečdalį mišinio paskleiskite ant didelio stiklinio (ar kitokio, atsparaus cheminėms reakcijoms) indo dugno. Paklokite ant šio mišinio lašišos filė (odele į apačią) ir padenkite visą žuvį likusiu sūdymo mišiniu. Padėkite šaltai ir leiskite žuviai sūdytis 3 valandas.
  2. Nuskalaukite žuvį po šaltu vandeniu, kad pasišalintų visas sūdymo mišinys. Nusausinkite gerai iš visų pusių popieriniu rankšluosčiu. Perkelkite žuvį ant grotelių, tas groteles dėkite ant skardos ar kito indo (kad susidarytų oro cirkuliacija) ir palikite žuvį šaltai mažiausiai valandai (galite pernakt, bet ne ilgiau kaip 2 paras) neuždengtą, kad ji visiškai apdžiūtų.
  3. Įkaitinkite Big Green Egg (arba kitą kamado tipo grilį) iki 170C (su konvEGGtoriumi). Griliui įkaitus įmeskite ant anglių saują vandenyje išmirkytų medžio gabalėlių, skirtų rūkymui.
  4. Pasiruoškite glazūrą: sumaišykite medų su čili pipirais. Šiuo mišiniu padenkite visą lašišos filė (pasilikite apie ⅓-¼ mišinio patepti kol lašiša keps). Dėkite taip paruoštą lašišos filė ant grotelių ir kepkite apie 10-12 minučių, arba tol, kol lašiša bus pusiau iškepusi ir gražiai pasidengs tamsia glazūra. Žuvies nereikia pilnai iškepti - skaniausia ji bus pusiau žalia viduje (sūdyta).
  5. Patiekite su grietinės ir krienų padažu, kuriam sumaišykite visus ingredientus ir laikykite šaldytuve, kol prireiks.
Pastabos

Recepto šaltinis - Donna Hay.

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *