Ši istorija prasidėjo liūdnai pagrasėjusiais 2020-aisiais, kai visą pasaulį staiga ir netikėtai sukaustė COVID pandemija. Aš kątik buvau sugrįžusi iš savo pirmosios gyvenime kelionės po Australiją, pakylėta iki begalybės, įkrauta pozityvios energijos, radusi Australijoje būtent tą, ką tikėjausi rasti: puikią atmosferą, gerai nusiteikusius žmones, kupinas saulės dienas ir, aišku, bene geriausią pasaulyje maistą!
Kai viskas tą 2020-ųjų ankstyvą pavasarį ėmė užsidarinėti, kai visi staiga atsidūrėme kiekvienas savuose namuose, kai visi išgyvenome jausmų ir nežinomybės uraganus, labai svarbu juk buvo pasirūpinti savo emocine ir fizine sveikata. Mudu su vyru tada susitarėm dėl kai kurių esminių taisyklių, kurios leido visą ilgą kovido laikotarpį pragyventi ne tik be didelio streso, bet net ir su pakankamai šviesiais prisiminimais (ypač dabar, kai į viską žvelgiame iš laiko perspektyvų).
Viena iš mūsų kasdienės rutinos dalių buvo namų sporto sesijos. Joms susitikdavom didžiąjame kambaryje, išsipakuodavom svarmenis, išsitiesavom jogos kilimėlius ir išsidėliodavom visokius sporto „žaislus“, garsiai pasileisdavom nuotaikingą muziką ir pradėdavom treniruotę. Jau pačią pirmą dieną, užuot išvien klausiusis stresuojančių vietos žinių, aš pasiūliau paieškoti internete kokio nors gero Australijos radio bangų. Paleidę paiešką sustojom ties kažkokia radijo stotimi – MIX94,5, kurios muzika mums pasirodė smagiausia. Taip ir „prilipo“ mums tas australiškas radijas net…. dvejiems metams!! Tai buvo mūsų kasdienė lietuviška rutina: pilką ūkanotą dieną – garsi muzika iš Australijos, juokingas (tada bent taip atrodė) laidų vedėjų akcentas, saulėta nuotaika, nuotaikingas ritmas ir visai nenuobodžios, mums negirdėtos reklamos! Mes taip susigyvenom su MIX94,5 programomis, jog ilgainiui mintinai žinojom visas verslo įmones, kurios reklamuojasi tame kanale, aš net googlindavausi įdomesnius pavadinimus, jog geriau įsivaizduočiau kur vienas ar kitas verslas įsikūręs, koks jo logotipas ir kt. Beje, didžiam mano nustebibui, šis radijo kanalas pasirodė esantis visai ne Melburne ar Sidnėjuje, bet… Perte! Vakarų Australijos mieste, kuris toliausia pasaulyje nutolęs nuo kitų didžiųjų tos pačios šalies miestų!
Kai po dviejų metų nuo mūsų neakivaizdžios „draugystės“ su MIX94,5 sužinojome, jog netrukus kelsimės kuriam laikui pagyventi į Australiją, mano pirma mintis buvo tokia: „padarysiu viską, kad aplankyčiau MIX94,5 kolektyvą ir padėkočiau jiems už gerą nuotaiką bei muziką, kuri padėjo mums visiškai kitame pasaulio gale net labai sklandžiai išgyventi visą kovido laikotarpį!” Užtrukau net trejus metus, kol susiruošėme atvykti į Pertą….
Taigi, kai planavome savo kelionę į Vakarų Australijos valstiją, aš iškart prisiminiau sau duotą pažadą. Ir ką jūs sau galvojate – patį pirmą rytą nuskubėjome į MIX94,5 studiją. Ten susitikome su Elissa Macneal – viena populiariausių šios stoties laidų vedėja. Papasakojau jai mūsų istoriją, jums reikėjo pamatyti, kokie nustebę buvo visi MIX94,5 darbuotojai 😉 Na nekasdien į jų studiją užklysta svečiai iš Lietuvos ir dar su tokiomis asmeniškomis netikėtomis padėkomis. Įteikėme jai lietuviškus marškinėlius, nusifotografavome atminčiai ir pasikeitėme kontaktais.

O kol keliauju iš Perto tolyn į raudonosios šalies gilumą, rašau šį tekstą dar ir todėl, kad laukiau ne tik progos pasidalinti būtent šia nuotaikinga istorija, tačiau ir vieno ypatingo patiekalo receptu. Nekart esu rašiusi apie savo mėgiamo autoriaus Y. Ottolenghi rubriką viename mano prenumeruojamų kulinarinių žurnalų ir jo specialiai Australijos skaitytojams kuriamus receptus. Šis buvo publikuotas tada, kai pas mus buvo žiaaaauriai šalta, ir dubenėlis tokios maistingos sriubos buvo geriausia, kas tik galėjo nutikti jį skanaujant. Tai sriuba ir antras patiekalas viename, tikrai nesigailėsite pasigaminę 🙂



Sriuba pagal Ottolenghi: su ėrienos ir manų kukuliukais
- Užtruks: 60 min
- Kiekis: 4 porc 1x
Aprašymas
Vieno dubenėlio šios sriubos kažin ar pakaks – tai ir užkandis, ir pagrindinis patiekalas vienoje lėkštėje! Ryškūs Artimųjų Rytų aromatai rūgščiai sūriame sultinyje.
Ingredientai
Ėrienos kukuliukams
- 285 g maltos ėrienos
- 35 g šviežių baltos duonos trupinių ((žr. pastabas))
- 1 svogūnas ((mažas), sutarkuotas stambia tarka)
- sauja susmulkintų kalendrų
- 1 šaukštelis maltų kvapiųjų pipirų
- ¾ šaukštelio maltų kuminų
- ½ šaukštelio druskos
- Alyvuogių aliejaus ((kepti))
Sultiniui
- 1 svogūnas ((mažas), stambiai supjaustytas)
- 5 česnako skiltelės ((sutrintos))
- 2 jelapeno pipirai ((švieži), išvalyti, supjaustyti stambiai)
- 60 ml Alyvuogių aliejaus
- 90 g pomidorų pastos ((koncentruotos))
- sauja susmulkintų kalendrų ((plius šiek tiek patiekti))
- 1 šaukštelis maltų kuminų
- 1 šaukštelis maltų kalendrų
- ¼ šaukštelio maltų ciberžolių
- 285 g mangoldų ((arba burokėlių lapų), smulkiai supjaustytų)
- 3 šaukšteliai manų kruopų
- ½ šaukštelio cukraus
- 1200 ml vandens ((arba vištienos sultinio))
- 1,5 šaukštelio druskos
- šviežiai spaustų citrinos sulčių
Manų kukuliukams
- 2,5 šaukšto kefyro ((plius dar šiek tiek patiekti))
- 50 g tirpinto sviesto
- 1 kiaušinis ((didelis))
- ¼ šaukštelio kepimo miltelių
- ½ šaukštelio smulkios druskos
- 50 g šviežių baltos duonos trupinių ((žr. pastabas))
- 90 g manų kruopų
Instrukcijos
- Pradėkite nuo ėrienos kukuliukų: sumaišykite dubenyje maltą ėrieną su baltos duonos trupiniais, svogūnu, prieskoniais ir druska. Drėgnomis rankomis suformuokite 18 nedidelių kukuliukų.
Stipriai įkaitinkite keptuvę, įpilkite šlakelį aliejaus ir apkepinkite kukuliukus iš visų pusių, kol gerai apskrus, bet nespės iškepti pilnai (apie 3-4 min), išimkite iš keptuvės į lėkštę, ten pat supilkite ir sultis, jei išsiskyrė. Atidėkite į šoną kol prireiks. - Pasigaminkite sultinį: į nedidelį elektrinio smulkintuvo indą sudėkite svogūnus, česnakus ir jelapeno pipirus ir viską susmulkinkite iki tyrelės.
Įkaitinkite puodą storesniu dugnu ir įpilkite aliejaus. Kai aliejus bus karštas, supilkite pasigamintą tyrelę ir karkartėmis pamaišant kepinkit, kol viskas skystis išgaruos, masė pradės ruduoti.
Supilkite į puodą pomidorų pastą, suberkite susmulkintas kalendras, prieskonius (kuminus, maltas kalendras ir ciberžoles), ir kepinkite maišydami apie 1,5-2 minutes, kol masė taps tamsiai raudona. Sudėkite į puodą susmulkintus mangoldus, vis pamaišydami, kol žali lapai visiškai suglebs. Suberkite manų kruopas, cukrų, tada supilkite vandenį (arba sultinį), įberkite druską. Užvirinkite, tada sumažinkite kaitrą ir palikite virti 15 minučių. - Kol sultinys verda, pasigaminkite manų kruopų kukuliukus. Dubenyje sumaišykite kefyrą, tirpintą sviestą, kiaušinį, kepimo miltelius ir druską. Sudėkite baltos duonos trupinius ir manų kruopas ir viską sumaišykite (bet tik kol susimaišys, neminkykite ir neplakite, antraip kukuliai bus kieti). Palikite 5 minutes pabrinkti, tada šlapiomis rankomis suformuokite 18 kukuliukų ir atidėkite į šalį.
- Sumažinkite sultinio virimo stiprumą iki minimumo. Sudėkite į puodą apkepintus ėrienos kukuliukus, tada atsargiai įleiskite į puodą manų kruopų kukuliukus. Uždenkite puodą ir palikite virti 10 minučių. Pabaigoje pagardinkite citrinos sultimis.
- Išpilstykite sriubą į dubenėlius, pašlakstykite trupučiu kefyro, papuoškite kalendromis.
Pastabos
Kaip pasigaminti šviežios duonos trupinius? Imkite pačią paprasčiausią baltą duoną (pvz., forminę sumuštinių), nupjaustykite plutą, duonos minkštimą supjaustykite gabalėliais ir susmulkinkite blenderiu.
Recepto šaltinis – Ottolenghi, žurnalas Delicious Australia
- Paruošimo laikas: 20 min
- Gaminimo laikas: 40 min
- Kategorija: Sriubos
- Metodas: Virta
- Virtuvė: Artimųjų Rytų