Panašiai kaip Lietuvoje, naujas TV sezonas Australijoje prasideda rudenį. Kai orai atvėsta ir žmonės vis daugiau laiko praleidžia patalpose, o tai reiškia – prie ekranų, metas startuoti su populiariausiais TV projektais. Nedaug tų projektų per Australijos TV aš žiūriu, bet vienas, kurio laukiu ištisus metus ir esu visiška jo fanė, – tai Master Chef Australia! Ach kokia man būna šventė tą dieną, kai įvyksta projekto pirmoji transliacija, atidarymas, visų naujų dalyvių pristatymas… Tiesa, informacijos apie dalyvius apstu visose medijose, tačiau man įdomiau su jais susipažinti eigoje, sekant jų kulinarinę kelionę. Master Chef Australia formatas visiškai nieko bendro neturi su sensacijomis, asmeninio gyvenimo naršymu, pikantiškomis detalėmis apie dalyvius ar jų tarpusavo intrigėlėmis (kas, deja, dažnai yra lietuviškų TV šou būtinoji (ir pagrindinė) dalis), visas dėmesys čia sutelkiamas į maistą ir laidos dalyvių, atėjusių iš paprastų namų virtuvių, profesinį augimą su kiekviena diena, su kiekviena maisto gaminimo serija.
Ne vienas žiūrovas stebisi, kad Master Chef Australia projekto dalyviai super draugiški vienas kito atžvilgiu, kažkaip labai gera matyti tą pozityvią atmosferą ir užsidegimą. Kadangi dalyvių tautybių sąrašas ilgas, įdomu stebėti kiekvieno jų prigimtinius charakterius, sužinoti apie jų namų tradicijas, patiekalus, šventes… Pirmose projekto laidose dalyviai dažniausiai gamina tai, ką „atsineša” iš savo šeimų, patiekalus, su kuriais jie jaučiasi komfortabiliai. Man tai labiausiai patinkantis projekto etapas, nes valgiai paprasti, nesofistikuoti ir labai jaukūs, naminiai. Su kiekvienu sezonu išmokstu kažko naujo, išgirstu pavadinimus, kurių nesu girdėjusi (todėl vėliau googl’inu ir domiuosi giliau), ir imuosi gaminti tokius valgius, kokių kitomis aplinkybėmis greičiausiai nė nebūčiau paragavusi.
Nuo pat pirmųjų laidų šių metų Master Chef Australija projekte išsiskiria viena mergina iš Šri Lankos – Savindri. Charakteriu (bent man pasirodė) ji tokia labiau kampuota nei kiti dalyviai, bet maistą gamina taip, kad nuolat sulaukia didžiausių teisėjų liaupsių. Aš išbandžiau jau du jos gamintus valgius, o vieną šios dalyvės patiekalą siūlau išmėginti ir jums: tai tipiškas Šri Lankos pusryčių valgis, bandelės su labai (LABAI) pikantišku karamelizuotų svogūnų įdaru seni sambol. Kadangi Master Chef formatas reikalauja šiek tiek aukštesnės klasės įgūdžių pademonstravimo, tai Savindri dar „pagerino” tas bandeles įdarydama ir kepintomis krevetėmis bei virto kiaušinio pusele. Tiesa, apkepinusi svieste krevečių galvas ir lukštus, ji dar pagamino ir krevečių ajoli padažą, o taip pat paruošė šviežią pomidorų padažą – su šiais dviem padažais ji patiekė teisėjams savo bandeles, kaip pirštais valgomą patiekalą (tokia buvo užduotis). Tačiau namuose tikrai siūlau jums nukirsti kampus ir padažus su bandelėmis (jei norisi) patiekti pirktinius – aukščiausios kokybės pomidorų padažą bei majonezą. Aš recepte palikau tik svogūnus ir kiaušinius, tačiau jei norite dar ir pakerinti bandeles krevetėmis, teprireiks 4 didelių krevečių, jas 2 minutes apkepinkite svieste ir supjaustykite gabalėliais. Šių supjaustytų krevečių po šaukštelį įdėkite į bandeles kartu su svogūnų įdaru bei kiaušiniais.
Savindri savo bandelių tešlą gamino lygiai taip, kaip būtų gaminamos indiškos naan duonelės, nors kituose šaltiniuose šių bandelių tešla mielinė. Aš su jumis dalinuosi Savindri gamintu receptu, kurį lengvai adaptavau namų virtuvei ir dar šaliai, kurioje kai kurių ingredientų gali būti problematiška gauti (tačiau jie nėra esminiai). Tačiau kitąkart mielai išmėginsiu būtent šias bandeles kepti su mieline tešla.
Pasiruošimas | 20 min |
Laikas | 50 min |
Porcijos |
vnt
|
- 200 g miltų
- 1 šaukštelis kepimo miltelių
- ½ šaukštelio druskos
- 1 šaukštelis šviežių kari lapų (susmulkintų) arba pakeiskite ¼ šaukštelio kari prieskonių
- 150 g graikiško jogurto
- 1-3 šaukštai vandens
- 3 kiaušiniai (išvirti kietai - 6 minutes), perpjauti pusiau, įdarui
- 1 kiaušinio trynys (sumaišytas su 1 šaukštu vandens) patepti bandeles prieš kepant
- 3 šaukštai aliejaus
- 300 g raudonųjų svogūnų (smulkiai supjaustytų)
- 1 šaukštelis Kašmyro čili miltelių
- 1 šaukštelis kajeno pipirų
- 2 šaukštai čili pipirų dribsnių (galit dėt mažiau, bus tikrai LABAI aitru)
- 2 šakelės šviežių kari lapų (pakeiskite ½ šaukštelio kari prieskonių)
- 5 cm cinamono lazdelės
- 2 gvazdikėliai (suplokite peilio kotu, kad paskleistų daugiau aromato)
- 2 kardamono pumpurai (suplokite peilio kotu, kad paskleistų daugiau aromato)
- 3 šaukštai rudojo cukraus
- druskos (pagal skonį)
Ingredientai
Bandelių tešlai
Pikantiškam svogūnų įdarui (Seeni Sambol)
|
|
- Užminkykite bandelių tešlą: dideliame dubenyje sumaišykite miltus, kepimo miltelius, druską, kari lapus (ar kari prieskonius). Sudėkite jogurtą ir pirštų galiukais maišykite, kol visi miltai susimaišys su jogurtu. Pilkite vandens po 1 šaukštą (greičiausiai pakaks to 1 šaukšto), kol tešla taps vienalyte, minkšta. Minkykite apie 3-4 minutes, tada suformuokite iš tešlos rutulį ir įdėkite į dubenį, uždenkite švariu rankšluostėliu, kad pailsėtų.
- Pasigaminkite įdarą: didelėje keptuvėje įkaitinkite aliejų ir sudėkite visus ingredientus. Kepinkite maišydami, kol svogūnai suminkštės. Po 2 minučių išimkite iš keptuvės gvazdikėlius ir kardamonus, sumažinkite kaitrą iki minimalios ir kepinkite vis pamaišydami apie 20 minučių, kol svogūnų masė karamelizuosis. Pabaigoje išimkite cinamono lazdelę, kari lapus, įberkite druskos ir palikite atvėsti.
- Įkaitinkit orkaitę iki 200C. Tešlą padalinkite į 6 lygias dalis. Kiekvieną tešlos gabalėlį iškočiokite į maždaug 5mm plonumo apskritimą (apie 10cm skersmens), pačius tešlos apskritimo kraštelius iškočiokite ploniau, apie 3cm (nes juos sujungsite formuodami bandeles, tad antraip tešlos sluoksnis bus pernelyg storas).
- Į kiekvieno apksritimo centrą dėkite po 1-1,5 šaukštelio svogūnų įdaro, ir ant viršaus uždėkite puselę virto kiaušinio taip, kad trynys liestųsi su svogūnų įdaru. sujunkite visus tešlos kraštus ir stipriai sulipdykite, suformuodami apvalią bandelę. Padėkite bandelę sujungimu į apačią ant miltais pabarstyto darbastalio, kol formuojate likusias bandeles.
- Gerai įkaitinkite didelę ir sunkią (geriausia - ketaus) keptuvę (kurią galėsite pašauti į orkaitę). Į keptuvę riebalų nepilkite, ji turi būti sausa. Sudėkite bandeles sujungimo dalimi į apačią ir kelias minutes leiskit bandelėms apkepti apačioje. Tada patepkite kiekvieną bandelę kiaušinio plakiniu ir pašaukite į orkaitę 18-20 minučių, arba kol gražiai pagels. Valgykite su pomidorų padažu ir majonezu.