Nesu pati mėginusi auginti šparagų, bet jei tokį daržą turėčiau, tai nežinia kokio dydžio mano šparagų pasėliai turėtų būti, kad jų man užtektų iki atsivalgyčiau 🙂 Kai tik pavasarį pasirodo pirmasis šių gražuolių išstypusių ūglių derlius, aš valgau šparagus nesustodama ir nesitaupydama. Tarsi visiems metams į priekį reiktų žūtbūt prisisotinti kažkokiais stebuklingais jų syvais, kurie palaikys mane gyvybingą ištisus metus….
Tačiau kai jau žalių, tiesiog pakepintų keptuvėje su šlakeliu sviesto, kartais dar patiektų ir su virtu kiaušiniu (be marškinėlių) šparagų jau atsivalgau, ateina laikas sriuboms (tik pagalvokit apie ŠIĄ, trintą, su vištiena…) , kišams, tartoms, kepiniams, rizotams, ir visokiems kitokiems šparagų patiekalams (vištienos suktinukai su šparagais – vienas tų tobulųjų receptų!!) , kurių aruodai tiesiog neišsemiami! Bet ką aš čia jums pasakoju – įveskite į šio blog’o paieškos langelį žodį „šparag…” ir pamatysite kokį kalną receptų jau esu paskelbusi šioje savo kulinarinėje erdvėje – nuo azijietiškų stir fry iki itališkų niokių su šparagais, nuo mėsiškų iki vegetariškų… Žodžiu, nieko nelaukę raitokitės rankoves ir ruoškitės šparaginei puotai!!
Šiandien dalinuosi amžina klasika, kuri negali atsibosti ir niekada neišeis iš mados, – tai šparagų ravioliai su rikota, patiekti su svieste kepintomis kedrinėmis pinijomis, česnakais, citrinų sultimis ir rukolomis. Tai tikras džiaugsmas lėkštėje, o kai džiaugsmas lėkštėje, tai džiaugsmas ir gyvenime!!!
Skanaus 🙂
Pasiruošimas | 20 min |
Laikas | 40 min |
Pasyvus laikas | 1 val |
Porcijos |
porc
|
- 400 g miltų
- 4 kiaušiniai
- 1 šaukštelis Alyvuogių aliejaus
- žiupsnis druskos
- 2 stiklinės supjaustytų šparagų
- 1 stiklinė žalių žirnelių (šaldytų)
- 240 g rikotos
- 40 g sutarkuoto parmezano sūrio
- 1 šaukštelis nutarkuotos citrinos žievelės
- druska, pipirai
- 75 g sviesto
- ⅓ stiklinės kedrinių pinijų
- 2 česnako skiltelės (smulkiai supjaustytos)
- citrinos sulčių
- sauja rukolų (arba jaunų špinatų)
- druskos, pipirų
Ingredientai
Pastos tešlai
Įdarui
Patiekti
|
|
- Užminkykite pastos tešlą: į elektrinio kombaino dubenį suberkite miltus, supilkite lengvai šakute suplaktus kiaušinius ir aliejų, įberkite druskos ir kablio įrankiu apie 10 minučių minkykite tešlą, kol ji taps elastinga ir minkšta, nelips prie rankų (jei limpa, įdėkite dar šiek tiek miltų). Tešlą susukite į maistinę plėvelę ir palikite pailsėti apie valandą.
- Pasigaminkite įdarą: užkaiskite puodą su vandeniu, gerai pasūdykite. Suberkite šparagus kartu su žirneliais ir pavirkite apie 3-4 minutes, kol suminkštės. Iškart perliekite lediniu vandeniu, kad išliktų žalia spalva, palikite kiauraindyje gerai nusivarvėti. Elektriniu smulkintuvu susmulkinkite šparagus ir žirnelius iki norimos konsistencijos (man patinka, kai masė būna grūdėta). Sumaišykite su rikota, parmezanu ir citrinos žievele, pagardinkite druska ir pipirais.
- Iškočiokite plonus tešlos lakštus (patogiausia naudotis pastos gaminimo mašinėle), suformuokite norimo dydžio ir formos raviolius. Sudėkite juos ant miltais gausiai pabarstytos skardos ar pjaustymo lentelės, laikykite uždengę virtuviniu rankšluosčiu kol prireiks.
- Pasiruoškite padažą: didelėje gilioje keptuvėje įkaitinkite sviestą, suberkite kedrines pinijas ir trumpai pakepinkite. Tada sudėkite česnakus ir toliau pakepinkite, tik kol česnakai paskleis aromatą. Įspauskite citrinos sulčių, įberkite druskos ir pipirų, pabaiigoje įdėkite rukolas ir pakaitinkite maišydami, kol jos suglebs.
- Užkaiskite didelį puodą pasūdyto vandens. Kai vanduo užvirs sudėkite raviolius ir virkite juos apie 2-3 minutes. Raviolius išgriebkite kiaurasamčiu ir sudėkite į keptuvę su sviesto padažu, ten pat galite įpilti samtelį vandens, kuriame virė ravioliai, viską pakaitinkite ir pamaišykite, sudėkite į pašildytas lėkštes ir patiekite iškart.