Jau tikriausiai nusprendėte, koks Stalo Karalius šiemet bus ant jūsų Kalėdinio stalo! Beliko tik suspėti užsisakyti šviežią kalakutą, o gal žąsį, o gal kiaulės arba avies kumpį…
Atrodo, kad anksčiau tradicinį Kalėdų kepinį – žąsį – vis dažniau keičia jos stambesnis pusbrolis kalakutas. Gal todėl, kad privaišinti reikia didesnį būrį svečių? O gal todėl, kad kalakutas ant stalo visuomet atrodo įspūdingai? Kaip tą kalakutą iškepti, kad jis būtų ir minkštas, ir sultingas, ir net dūmu kvepėtų, išsamiai pasakojau savo ansktesniame įraše. Tad tikiuosi viskas jums puikiai pavyks. Na, o mano šių metų atradimas – kiaulienos kumpis – tikrai rimtas konkurentas kalakutui tiek išvaizda, tiek skoniu, tiek nuščiuvusių veidų išraiškomis, kai jis iškilmingai įnešamas į Kalėdinę „sceną”:).
Kelių pastarųjų metų čempionė – 7 valandas kepta antis (arba žąsis) – irgi tarp šio blog’o skaitytojų mėgiamiausių receptų, tad net neabejoju, kad nenuvils nė vieno ir šiemet:)
Tačiau kad ir ką begamintumėte, kad ir ką bepasirinktumėte, neapsieisite be gardžių priedų, kurie ne tik papuoš stalą skaisčiomis spalvomis, bet pakylės bet kurį pasirinktą kepinį iki dangaus. Jau rašiau apie traškias bulves, keptas trumų aliejuje, o šiandien pasidalinsiu spanguolių ir imbiero pagardo receptu, kurį kartoju kiekvienąkart, kai tik pašaunu kokį rimtesnį mėsos ar paukštienos kepsnį į orkaitę. Tam reikalui net turiu prisišaldžiusi porcijas mamos rinktų spanguolių, kad bet kuriuo metu po ranka turėčiau reikiamų ingredientų!:)
Spanguolių ir imbiero pagardas
- 1 šaukštas alyvuogių aliejaus
- 1 baltasis (saldusis) svogūnas, sutarkuotas stambia tarka
- 500g spanguolių (puikiai tiks šaldytos)
- 1/2 stiklinės (125ml) obuolių sulčių
- 1 šaukštas sutarkuotos šviežios imbiero šaknies
- 1 ir 1/2 stiklinės (330g) cukraus
- 1/3 stiklinės (80ml) sherry acto
- 1 šaukštelis druskos
- Grūstų juodųjų pipirų
- 3 lauro lapai
Gilioje keptuvėje įkaitinkite aliejų ir jame apkepinkite svogūnus, kol suminkštės (3-4 min). Sudėkite visus likusius ingredientus ir užvirinkite. Sumažinkite kaitrą iki vidutinės ir virkite apie 10 min., arba kol šiek tiek sumažės tūris ir padažas sutirštės. Atvėsinkite ir laikykite šaltai (šaldytuve galite laikyti iki 2 savaičių).
Mačiau tikrai, ir ne vienoje vietoje. Ir nepamenu tiksliai kur:) Ieškočiau Assorti, Senamiesčio krautuvėj, Žirnio parduotuvėj, Naturalia – tokio tipo. Tikrai nėra brangus actas ir labai kokybiškas, švelnaus skonio, panaudojamas salotms gardinti ir kitur, kur reikia gero kokybiško produkto. Jei nerasit, keiskit ryžių actu.
O kur yra pirkti sherry acto?