Gelstantys lapai Australijoje pranašauja ateinančias… Velykas 🙂 Žinau, skamba tarsi anekdotas, tačiau jei pripratau prie Kalėdų vidurvasarį, Velykos rudenį – vieni juokai 🙂

Šiemet repetuotis Velykoms pradėjau gerokai iš anksto. Visa kulinarinė spauda čia, Australijoje, tik ir mirga Velykų stalo valgiais, tad rankos pačios tiesiasi išbandyti. Kadangi turiu čia, Kanberoje, gerą bičiulę graikę, Graikijos ambasadoriaus žmoną, ypač dažnai tenka ragauti graikiškų valgių. Mat Lara niekuomet į jokį susitikimą neateina tuščiomis rankomis, o apie valgiais nukrautą stalą, kuomet ji į svečius pasikviečia pati, aš jau net nekalbu. Ant to graikiško stalo visuomet be išimties būna spanakopita – plonytės filo tešlos pyragas su špinatų ir sūrio įdaru. Spanakopitos receptą publikavau savo knygoje „Australijos skoniai” (kaip tik šiuo metu galioja puiki akcija visoms knygoms mano e-parduotuvėje), nes neįsivaizduoju geresnio pasirinkimo, kai namuose laukiu svečių arba kai esu pakviesta į vakarėlį, kur kiekvienas atsineša po lėkštę užkandžių . Aš dažnai pagalvoju, kad spanakopita gal net jau tapusi Australijos „nacionaliniu” patiekalu, nes ko jau ko, o šio pikantiško pyrago galima tikėtis gauti praktiškai visur – nuo parduotuvių kulinarijos skyriaus iki namų, kuriuose negyvena nė vienas graikas 🙂 Tiesiog tai tobulas valgis, itin prigijęs australų tarpe ir itin tinkantis pagal čionykštį klimatą ir gyvenimo būdą.

Tačiau šioms Velykoms aš kepu šiek tiek kitokią spanakopitą – Kretos stiliaus. Užuot naudojusi pirktinę filo tešlą, ją pasidariau pati. Tešlą užminkyti labai paprasta – teprireiks miltų, verdančio vandens ir alyvuogių aliejaus. Tešla gaunasi tokia elastinga ir minkšta, kad ją labai paprasta iškočioti iki permatomo plonumo (net man, kuri labai nemėgsta kočioti tešlos, šis pratimas pavyko be jokio vargo!). Velykinei spanakopitai graikai renkasi kalną laukinių žolių, o aš naudojau pankolius, jaunus špinatus, daug petražolių ir saują žalumynų iš savo darželio: mėtų, bazilikų, čiobrelių, raudonėlių ir peletrūnų. Būtinas įdaro elementas – fetos sūris, tačiau užvis svarbiausia čia plonytė tešla, kuri iškepusi tampa traškia ir tikrai neatsivalgoma. Nepamirškite iškepę pyragą, kol jis dar karštas, pašlakstyti trupučiu citrinų sulčių, jos čia labai tinka. O ir graikų patiekalai be riekelės citrinos juk neįsivaizduojami 🙂

Tešlą su alyvuogių aliejumi reikia iškočioti kuo ploniau
Velykinės spanakopitos įdaras – žalumynai ir feta sūris
Svarbu nepagailėti alyvuogių aliejaus, kad iškepusi tešla būtų traški
Iškepus pyragą pašlakstykite citrinos sultimis ir pabarstykite druskos dribsniais
Kretos spanakopita turi nedaug įdaro
Velykinė spanakopita
Spausdinti
clock clock iconcutlery cutlery iconflag flag iconfolder folder iconinstagram instagram iconpinterest pinterest iconfacebook facebook iconprint print iconsquares squares iconheart heart iconheart solid heart solid icon

Spanakopita. Kretos stiliumi


5 žvaigždės 4 žvaigždės 3 žvaigždės 2 žvaigždės 1 žvaigždė

Atsiliepimų nėra

  • Autorius: Nida Degutienė
  • Užtruks: 1 val
  • Kiekis: 2 pyragai 1x
  • Dieta: Vegetariškas

Aprašymas

Lengvas plonas traškus pikantiškas pyragas su špinatų, pankolių ir fetos sūrio įdaru


Ingredientai

 

Alyvuogių aliejaus tešlai

  • 490g miltų
  • 210ml karšto vandens
  • ½ šaukštelio druskos
  • 110ml alyvuogių aliejaus (plius dar šiek tiek kepimo skardai patepti)

Įdarui

  • 1 mažas pankolis (apie 150g), supjaustytas labai plonomis plunksnelėmis
  • 200g jaunų špinatų, smulkiai supjaustytų
  • 100g prieskoninių žolelių: krapų, petražolių, mėtų, raudonėlių ir peletrūnų (arba kokių turite), susmulkintų
  • 150g feta sūrio, patrupinto
  • Citrinos riekelių (patiekti)

Instrukcijos

Užminkykite tešlą: į virtuvinio kombaino indą suberkite miltus, supilkite karštą vandenį, įberkite druską ir viską sumaišykite kablio įrankiu. Dalimis supilkite aliejų ir užminkykite elastingą minkštą tešlą (neperminkykite, tik kol visi ingredientai susijungs). Uždenkite maistine plėvele ir palikite kambario temperatūroje pastovėti apie 30min (arba ilgiau).

Kol laukiate, dubenyje sumaišykite pankolius, špinatus ir prieskonines žoles, pabarstykite druska ir pipirais.

Įkaitinkite orkaitę iki 220C (su apipūtimo funkcija). Alyvuogių aliejumi patepkite picai kepti skirtas dideles skardeles (arba kitokias apvalias, kokias turite). Padalinkite tešlą į 4 dalis. Vieną tešlos dalį iškočiokite kuo ploniau, kad būtų permatoma, į tokio dydžio apskritimą, kad galėtumėte įkloti į kepimo skardelę ir dar liktų apie 4-5cm kraštelis. Įklokite į aliejumi pateptą kepimo skardą, ant viršaus paskleiskite dalį įdaro, pabarstykite fetos sūriu. Iškočiokite lygiai tokį pat ploną kitą tešlos apskritimą ir užklokite jį ant įdaro. Užspauskite kraštelius, sulipdydami apatinį ir viršutinį tešlos lakštą ir sandariai viduje uždarydami įdarą.  Aštriu peiliu nupjaukite pernelyg išsikišusius tešlos kraštelius,tada labai gerai suspauskite tešlos kraštelius aplink visą perimetrą. Viršutinį lakštą patepkite alyvuogių aliejumi ir padarykite 3-4 įpjovas garams pasišalinti kepant.

Lygiai taip pagaminkite kitą spanakopitos pyragą. Pašaukite į orkaitę ir kepkite apie 20-25mon., arba kol gražiai apskrus. Supjaustykite riekėmis, pašlakstykite citrinos sultimis, pabarstykite druskos dribsniais ir patiekite šiltą.

  • Paruošimo laikas: 15 min
  • Gaminimo laikas: 25 min
  • Kategorija: Užkandžiai
  • Metodas: Orkaitė
  • Virtuvė: Graikijos

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *

Recepto reitingas 5 žvaigždės 4 žvaigždės 3 žvaigždės 2 žvaigždės 1 žvaigždė