Aprašymas
Sotūs ir maistingi pusryčiai – geriausias būdas pradėti saulėtą dieną! Šiam patiekalui naudokite tokias lapines daržoves, kurių sezonas (pavasarį – špinatus, vasarą – mangoldus, rudenį – kale) bei kalną mėgiamų prieskoninių žolelių.
Ingredientai
Žaliam mišiniui:
- 70ml alyvuogių aliejaus
- 3 skiltelės česnakų, sutraiškytos
- 50g žalių lapinių daržovių (špinatų, mangoldų, kale, arba kelių iš šių mišinio)
- 50g prieskoninių žolių lapelių (aš naudojau petražoles, bazilikus, krapus ir raudonėlius)
Kiaušinienei:
- 6–8 kiaušiniai
- 4–5 šaukštai grietinėlės
- sviesto (kepti)
Patiekti:
- Paskrudintos baltos duonos riekelių
- Feta sūrio (patrupinto)
Instrukcijos
Pradėkite nuo aromatingo žalio mišinio (jį galite pasigaminti iš anksto): nedideliame puode arba keptuvėje užkaiskite aliejų kartu su sutraiškytais česnakais ir kaitinkite ant nedidelės ugnies apie 2-3 minutes, tik kol aliejus pradės burbuliuoti (virti). Jums reikia, kad aliejus prisigertų česnakų skonio, česnakai suminkštėtų, tačiau nepradėtų skrusti. Nukelkite nuo ugnies ir palikite atvėsti.
Per tą laiką nublanširuokite žalius lapus. Jei naudojate kale arba mangoldus, pašalinkite kietus kotus. Užvirinkite nedideliame puode truputį vandens ir sudėkite žalius lapus. Virkite apie 2-3 minutes, tik kol suglebs. Išgriebkite kiaurasamčiu, perliekite šaltu vandeniu, o tada rankomis kuo stipriau nuspauskite visą skystį, kad lapai būtų kuo sausesni. Pasmulkinkite lapus peiliu.
Į nedidelio blenderio indą supilkite atvėsusį aliejų kartu su česnakais, sudėkite blanširuotus lapus ir šviežių prieskoninių žolių lapus (patariu juos pasmulkinti peiliu prieš sudedant). Sublenderiuokite iki vientisos masės, pagardinkite druska ir pipirais. Jei iškart nenaudosite, laikykite šaldytuve sandariai uždarytame indelyje.
Kiaušinius dubenyje išplakite kartu su grietinėle, įberkite truputį druskos ir pipirų (druskos daug nedėkite, nes patieksite su feta, kuri yra ganėtinai sūri). Užkaiskite didesnę keptuvę (geriausia, jei nepridegančia danga), įdėkite truputį sviesto. Kai sviestas ims putoti, supilkite kiaušinių masę ir apie 2 minutes kaitinkite maišydami (scramble), kol masė truputį sutvirtės, tačiau vis dar bus skysta ir šlapia. Sudėkite į keptuvę žalią mišinį ir toliau kepinkite nuolat maišydami, kol kiaušinienė sutvirtės.
Patiekite ant paskrudintos baltos duonos riekelių, ant viršaus pabarstykite fetos sūriu.
- Paruošimo laikas: 15 min
- Gaminimo laikas: 5 min
- Kategorija: Pagrindinis, Užkandžiai
- Metodas: Kepta
- Virtuvė: Lietuvos