Yra vienas dalykas, kurio aš visuomet stengiuosi turėti namuose. Tai – granola. Nežinia kiek metų aš jau su ja draugauju, ir tikrai neketinu šios draugystės nutraukti!!
Aš net puikiai pamenu tą kartą, kai pirmąkart granolos paragavau. Avižiniai dribsniai man tuomet asocijavosi tik su meh koše rytais, bet tikrai ne kažkuo, nuo ko galiu būti „priklausoma” 🙂 …. Tada net nesupratau kaip taip gali būti – trašku, saldu, riešutinga, universalu, ir taip nesudėtingai pagaminama… Kai dabar pagalvoju, išsivadavę iš sovietinės tamsos prieš 30+ metų, mes visi buvom tokie vaikiškai nepatyrę, nieko nematę ir neragavę, kad visiems iki vieno mums buvo begalė pirmų kartų ir nuoširdžių nuostabų… Pirmos kelionės, pirmas užsienis, pirmas skrydis lėktuvu, pirmi kvepalai iš duty free, pirmas fast foodas (koookio skanumo!!:)), pirmas paragautas kiniškas (japoniškas, tailandietiškas, x-kas…) patiekalas… Kažkada tada ir buvo ta mano pirmoji granola. Ja, pamenu, mane pavaišino Lenkijoje, aš apsvaigusi iš nuostabos kruopščiai ranka užsirašiau receptą (turiu iki šiol!), o tada kepiau iki nukritimo, nes kiek iškepdavau, tiek per dieną kitą jos nelikdavo…
Paskui, keliaudama po užsienius, dažnai nusipirkdavau po dėžutę granolos, nes visada mėgstu turėti po ranka kažką pakramsnojimui, be to, man patinka keliaujant pusryčiauti namuose ir valgyti daug vietinių vaisių, o granola tokiems pusryčiams visuomet tinka: nusipirkai jogurto, vaisių ir daugiau nieko nereikia! Tos pirktinės granolos (ypač P. Afrikoje!) būdavo man pernelyg saldžios, bet užtai pakuočių grožis…. Vien dėl jų parduotuvėje nesusilaikydavau, parsiveždavau net ir į Lietuvą:)
Tačiau labiausiai visada mėgau savo pačios iškeptą granolą. Šiame blog’e ne vieną receptą esu įdėjusi, vienu ultra klasikinės granolos receptu pasidalinau ir savo knygoje „10 metų drauge”, nes tikrai manau, kad kiekvienuose namuose jos privalo būti. Tačiau tokios granolos, kokia šiuo metu mėgaujuosi (ir jos tikrai rytoj jau turbūt neliks:)), panašu, nesu dar turėjusi… Ar su vaisiais ir jogurtu, ar su pusrytine koše, ar su ledų kaušeliu, ar tiesiog pakramsnot tą trečią-ketivirtą valandą popiet (na nesakykit, kad jūsų tokiu laiku bado priepuoliai neapima…) – šita granola kol kas yra mano visų iki šiol gamintų čempionė. O ir sąžinė rami ją triauškiant, nes žinau kokius maistingus ingredientus sudėjau į skardą.
Jei mėgstat smaguriauti traškiais pusryčiais – tikrai labai rekomenduoju pasigaminti naminės šokoladinės granolos su grikiais, riešutais ir klevų sirupu…. Žinau, kad siųsit man vėliau padėkas 🙂





Pasiruošimas | 10 min |
Laikas | 25 min |
Porcijos |
stiklinės
|
- 330 g avižinių dribsnių
- 190 g neskrudintų grikių
- ½ stiklinės migdolų pasmulkintų
- ⅔ stiklinės pekanų riešutų pasmulkintų
- ½ stiklinės makadamijų riešutų pasmulkintų
- 1 stiklinė kokosų plokštelių
- 4 šaukšteliai linų sėmenų sumaltų
- 2 šaukšteliai cinamono
- 80 ml kokosų aliejaus ištirpinto
- 50 g kakavos miltelių
- 80 ml klevų sirupo
- 100 g kokosų palmių cukraus
- 1 šaukštelis vanilės ekstrakto
- ½ šaukštelio druskos
- 1 bananas (labai sunokęs) sutrintas
- ⅓ stiklinės skaldytų kakavos pupelių
Ingredientai
|
![]() |
- Įkaitinkite orkaitę iki 180C. Dvi kepimo skardas išklokite kepimo popieriumi (gali prireikti ir trijų skardų, nes mano orkaitė padidinta)
- Dubenyje sumaišykite avižinius dribsnius, grikius, riešutus, maltas linų sėmenis ir cinamoną. Visus likusius ingredientus (išskyrus bananus ir kakavos pupeles) - kokosų aliejų, kakavos miltelius, klevų sirupą, cukrų, vanilę ir druską) sumaišykite mažame puode ir užkaiskite. Kai užvirs maišydami pakaitinkite apie 2 min., arba kol cukrus visiškai ištirps. Nukelkite nuo ugnies ir įmaišykite sutrintą bananą.
- Supilkite šią skystą masę į dubenį su sausais ingredientais ir viską gerai išmaišykite, kad kiekvienas ingredientas būtų padengtas. Paskirstykite šią masę tolygiai į kepimo skardas vienu sluoksniu. Kepkite 20-25 minutes, sukeisdami skardas vietomis ir pamaišydami. Išimkite iš orkaitės ir pilnai atvėsinkite (pradžioje atrodys, kad granola labai minkšta, bet ji sukietės ir taps traški). Kai visiškai atšals, įmaišykite skaldytas kakavos pupeles ir suberkite viską į sandariai užsidarantį indą. Laikykite granolą iki 3 savaičių spintelėje.
Sigita, tikrai, ir man pačiai buvo staigmena:))) Man kol kas tai granola Nr1 🙂
Nida, koks nuostabus receptas. Mane labiausiai nustebino, kokia nata čia sugrojo bananas, aš tikėjausi, kad slaptasis ingridientas čia bus kakavos pupelės, o gi visai ne – bananas ! Ir grikiai !!!