Britų virtuvė yra viena tų, kuri man nekelia jokių ypatingų sentimentų nei pasigėrėjimo:) Gal pernelyg mažai apie ją žinau? Gal tai, ką žinau, nelabai susiję su gurmaniškais potyriais?:) Britai ir patys iš savęs linkę pasišaipyti dėl savo kulinarijų sugebėjimų, ir bent jau tokios pasaulinės TV žvaigždės kaip Jamie Oliver ar Gordon Ramsay šiek tiek pataiso pasaulio nuomonę apie Didžiosios Britanijos kulinariją…
Bet britiška arbatėlės su kokiu saldėsio gabalėliu tradicija man yra žavi iki nukritimo. Sakykite, na negi apie 16-17 valandą jūs neužsimanot kažko labai skanaus?.. Vien dėl šio saldaus ritualo sutikčiau gyventi angliškoje aplinkoje:)
O štai scones yra vienas nedaugelio britų pasididžiavimų. Minkštos purios bandelės vienu metu ir trapios, ir drėgnos, ir lengvos… Skaniausios jos ką tik iškeptos, dar šiltos. Tradiciškai patiekiamos su plakta grietinėle, arba graikišku jogurtu ir braškėmis. Scones pagaminami taip paprastai, kad net darželinukas laisvai susitvarkytų su šia užduotimi! Vienintelė taisyklė, kurios dera laikytis – tai neperminkyti tešlos! Kuo lipnesnė ji bus, kuo prasčiau sumaišyti ingredientai, tuo puresnės bus bandelės!
Dažniausiai scones būna apvalios arba trikampės formos, o jų dydį galite nustatyti patys! Po 20 minučių karštoje orkaitėje visi namai pakvips dieviškais kvapais. Nesuvalgytus scones pravartu užšaldyti, o kai norėsite ir vėl pasilepinti minkšta bandele, palaikykite ją išėmę iš šaldiklio apie 20-30 minučių, tada įdėkite į orkaitę, įkaitintą iki 180C ir pašildykite apie 6-10 minučių (priklausomai nuo bandelės didumo).
Scones su braškių pagardu
scones tešlai:
325 g miltų,
2 šaukšteliai kepimo miltelių
40 g cukraus
75 g šalto sviesto, supjaustyto gabalėliais
250 ml kefyro
1 šaukštelis vanilės ekstrakto
1/4 šaukštelio druskos
Braškių pagardas:
400 g braškių (šviežių arba šaldytų),
3 šaukštai aviečių arba juodųjų serbentų džemo (arba mėgstamo sirupo)
1 šaukštelis krakmolo
1 šaukštelis vanilės ekstrakto
Įkaitinkite orkaitę iki 220C.
Sumaišykite miltus ir kepimo miltelius, tada persijokite viską į dubenį. Suberkite cukrų ir sviestą ir lengvai pirštais ištrinkite (nesijaudinkite, jei liks sviesto gabalėlių, jie padarys šiuos kepinius minkštesniais!)
Suplilkite kefyrą, vanilę ir druską ir rankomis arba šaukštu lengvai išmaišykite, kol tešla sušoks į vieną lipnų rutulį. Tik nepermaišykite!
Išdėkite tešlą ant pergamentinio popieriaus lakšto ir suploninkite, suformuodami apie 2cm storio apskritimą. Stiklinės pagalba (arba specialios tešlos pjaustymo formelės pagalba) išspauskite apskritimus, išstumdydami juos toliau nuo vienas kito, kad nesiliestų kepant. Pašaukite į orkaitę ir kepkite apie 20 min., arba kol paruduos ir taps traškūs.
Kol scones kepa, pasigaminkite braškių pagardą: braškes sudėkite į mažą puodą (didesnes supjaustykite ketvirčiais), ir kaitinkite kelias minutes, kol braškės suminkštės ir atsiras skysčio. Sudėkite džemą, dar pakaitinkite minutę, tada per sietelį prasijokite krakmolą tiesiai į verdančią braškių masę, nuolat maišydami. Pabaigoje supilkite vanilės ekstraktą ir dar minutę kitą pakaitinkite, kol gauskite norimą padažo konsistenciją. Atvėsinkite.
Patiekite scones šiltus, su plakta grietinėle arba graikišku jogurtu, ir su braškių pagardu.
Receptas iš Every Cake You Bake
Milda, kaip miela!!!!
Kokio skanumo bandeles 😊 traskios isoreje ir minkstutes viduj, o jau kvapas kol kepa… Googlinau kazko skanaus popieciui is namie turimu produktu ir vualia! Aciu jums Nida uz puikius atradimus 😊
Pingback: Rabarbarų ir braškių desertas (cobbler) su pyragėliais (scones) – Nidos receptai
Laura, jos tikrai skaniai pavojingos:)
Superinės bandelės!!!! Ačiū už receptą! Net vyras, kuris laikosi dietos negali atsispirti;)
Iš tiesų, Agne, kaip galėjau pamiršti Beef Wellington?:) O savoury scones irgi mano sąraše….:) Jau turiu nužiūrėjusi kelietą receptų:)
Tai jau tikrai, jog Britu virtuve liudnoka. Taciau Beef Wellington ir Smoked Hadock kedgeree (dazniausiai valgomas pusryciams) desimt balu. Scones beje taip pat! Neseniai kepiau scones su svogunais ir suriu ir patiekiau su chutney prie vyno. Puikumelis.