Jei paklaustumėt tūlo prancūzo kam buvo sukurtos bulvės, jis nė nemirktelėjęs atsakytų, jog išskirtinai vienam patiekalui gaminti. Tas patiekalas vadinasi gratin dauphinois. Net neabejoju, jog tūlas lietuvis kaip mat kibtų tam pasipūtusiam prancūzui į atlapus ir paaiškintų visiems suprantama kalba, kokia gi tikroji tų bulvių misija :)) Bet grįžtant prie prancūziškosios versijos, Gratin Dauphinois – tai riebus ir be proto skanus keptų bulvių patiekalas. Nesigilinant į bulvių gratin gaminimo detales, tik paminėsiu, kad gaminant prancūziškąjį bulvių pasididžiavimą, griežinėliais supjaustytos bulvės apverdamos ir vėliau kepamos grietinėlėje, pagardintos druska, pipirais ir muškato riešutu. Amerikiečiai šiek tiek „patobulino” prancūzų versiją ir tą patį patiekalą gamina negailėdami sūrio… Neretai net kelių rūšių sūrio sluoksniai pagardinami papildoma sviesto porcija… Spėju, kad bandote suskaičiuoti tokio patiekalo kalorijas 🙂 Manau, kad trijų nulių vienai porcijai neužtenka 🙂 Aš paprastai nuo tokių patiekalų tampu soti vien pasiskaičiusi jų sudedamąsias dalis.
O aš jums siūlau subalansuotą versiją (kalorijų prasme), kurią radau savo vieno guru Michel Roux nuostabių knygų. Tai prancūziškojo bulvių gratin variantas, įvilktas į puošnų plonytės tešlos apvalkalą, papuoštą gražiais raižiniais. Pyragas be galo skanus tik ką ištrauktas iš orkaitės, bet ne mažiau gardus atvėsęs ar net pakeptas rytojaus dieną. Tai gali būti puošnus garnyras, sotus užkandis ar net atskiras pagrindinis patiekalas, pateiktas su gaiviomis žaliomis salotomis (ypač kokiam nors svečiui vegetarui). Žodžiu, pažadu, kad nenusivilsite nei skoniu, nei išvaizda!
250g miltų
150g sviesto, supjaustyto į mažus gabaliukus ir šiek tiek suminkštėjusio
1 šaukštelis druskos
žiupsnelis cukraus
1 kiaušinis
1 šaukštas šalto pieno
Tešlą galima pasigaminti rankomis arba elektriniu kombainu. Į supiltus miltus, vidure padarius daubą, sudedame sviesto gabaliukus, druską, cukrų ir įmušame kiaušinį. Pirštų galiukais maišome ir triname šiuos ingridientus kartu. Pamažu įminkome miltus, kol gaunasi trupiniai. Įpilame pieną ir švelniai išminkome iki vientisos tešlos masės. Įdedame į šaldytuvą, kad atvėstų. Tokia tešla gali būti pasigaminta gerokai iš anksto ir gali stovėti uždarame inde šaldytuve savaitę arba užšaldyta – iki 3 mėnesių.
100g sviesto
1,5 kg bulvių, nuluptų, supjaustytų 3mm griežinėliais (čia puikiai pasitarnaus mandolina :))
225g svogūnų, supjaustytų plonomis juostelėmis
druska, šviežiai grūsti pipirai
4 šaukštai sukapotų šviežių petražolių ir peletrūnų mišinio
žiupsnis šviežiai tarkuoto muškato riešuto
Kiaušinio plakinys pyrago aptepimui (1 trynys sumaišytas su 1 šaukštu pieno)
200ml grietinėlės (aš sunaudojau daug mažiau)
Didelėje keptuvėje (puikiai tinka wok’as) išlydome sviestą ir jame apkepiname bulves ir svogūnus, dažnai maišant, apie 5-6 minutes, kol bulvės maždaug trečdaliu bus iškepę. Pabarstome druska, pipirais, muškatu, įmaišome šviežias žoles. Galima visą šią masę supilti į kiauraindį, kad nusivarvėtų riebalų perteklius :). Paliekame, kol atvėsta.
Per tą laiką iškočiojame 2/3 tešlos į ploną apvalų maždaug 3mm storio plokštumą. Naudojantis kočėlu (apvyniojame tešlą aplink kočėlą, kad būtų galima tešlą pernešti į kepimo formą) įklojame šią tešlą į lengvai riebalais pateptą 22cm diametro (4cm gylio) kepimo indą su išimamu dugnu. Tešla turi pilnai uždengti formos šonus, kad viršutinė tešlos dalis, kurią užklosite vėliau, pilnai užsilipdytų į uždarą tešlos „voką”. Visą formą su paruošta tešla dedame į šaldytuvą, kad atvėstų.
Įkaitinam iki 180C orkaitę. Lengvai subadome tešlos pagrindą ir dedame bulvių įdarą, paskirstydami tolygiai per visą paviršių.
Iškočiojame likusią tešlos dalį į maždaug 23cm diametro apskritimą. Kraštus patepame kiaušinio plakiniu, kad susilipdytų. Užklojame viršutinį tešlos sluoksnį ant paskirstytos bulvių masės. nupjauname nereikalingus kraštelius, kurie išsikiša už formos ribų. Likusius kraštus aplink formą sulipdome, suformuodami gražų kraštelį aplink visą pyragą. Iš nupjaustytų tešlos gabalėlių iškočiojame dar vieną tešlos apskritimą ir iš jo aštriu peiliu išpjauname tris lapelio formos gabalėlius.
Visą pyrago paviršių ištepame kiaušinio plakiniu. centre užklijuojame lapelius, juos taip pat sutepame kiaušinio plakiniu. Galima peiliu „nupiešti” lapelių „venas” 🙂 Pačiame pyrago centre aštriu peiliu išpjauname nedidelį žiedelį – tai bus kaminas 🙂 Į išpjautą ertmę įstatome iš folijos išlankstytą kaminą. Per jį išeis viduje susikaupę garai kepant.
Pašauname į orkaitę ir kepame apie 45 minutes. Patikriname ar bulvės iškepę įsmeigdami smeigtuką per kaminą į vidų – jis turi labai lengvai susmigti į bulves. Išimame iš orkaitės, išimame kaminą. Puodelyje užverdame grietinėlę, leidžiame jai paburbuliuoti kokias 2-3 minutes, tada šiek tiek pabarstome druska ir pipirais. Pamažu dalimis pilame grietinėlę į pyragą, pro centrinę ertmę, vis palaukiant, kol susigers (tai užims maždaug 15-20 min). Po šio proceso pyragas jau paruoštas pateikti – pjaustykite jį ant stalo.
Į sveikatą:) Bulvės – kiekvienam lietuviui mielas širdžiai ir gomuriui produktas. Sėkmės gaminant:)
Aciu, Nida:) Musu seimynele labai megsta bulves, o cia taip graziai viskas surasyta:)Butinai palepinsiu saviskius:)
Egidija, pazadu, kad nenusivilsi ir sia gratin dauphinois versija! 🙂
oi koks gražumas ir gardumas… be proto mėgstu gratin dauphinois… o čia dar taip dailiai padaryta, papuošta… puikiai tiktų ypatingiems dideliems šeimos pietums.
Man patinka. 100 metų bulvių nevalgiau (tiksliau mėnesį), nes mano geriausias skutukas svečiuojasi pas draugo tėvus 😀 bet kai grįš ir kai turėsiu bulvių būtinai pamėginsiu. Aš ir mano mama labai mėgstam bulves, o dar tu tiiiek grietinės – imam 🙂