Aš esu labai reikli sausainiams. Ne tai, kad esu labai didelė sausainių kepimo meistrė (yra pasikrapštymo juos kepti, čia jums ne kokį pyragą pagatavoti – sumaišei ingredientus, supylei į kepimo formą, uždarei orkaitės dureles ir lauki, kol visi namai pakvips), bet mano reikalavimai sausainiams gana aukšti. Tad bent dėl išragautų sausainių kiekio nominuočiau save šiokia tokia sausainių žinove:)
Kažkada, kai dar gyvenome Izraelyje, labai intensyviai su D sportavome ir kiek įmanoma laikėmės disciplinos, ypač (ne)valgydami visokius saldumynus. Tačiau ko jau ko, o koks nors skaniukas prie rytinės kavos puodelio mūsų namuose visada buvo ir iki šiol visada privalo būti. Kažkaip skaniausia mudviem su ta kava kažkas traškaus, saldaus, maloniai kvapnaus. Pamenu, įsismaginom Izraelyje pirkti kažkokius „dietiškus” sausainius, neva be cukraus (jie visvien buvo truputį saldūs, nepagalvokite, kad išsižadėjome savo saldžios ryto akimirkos:)). Valgėm tuos sausainius beveik be stabdžių, na, nes jie „dietiški”, be cukraus, tai matyt (beveik) be kalorijų. Kol mūsų tuometinė sporto trenerė paprotino, kad skaniems sausainiams reikia dviejų pagrindinių dalykų – cukraus ir riebalų (antraip, jei jie būtų iškepti be šių dviejų sudedamųjų dalių, mes juos vargu ar valgytumėm). Tad akivaizdu, jog kadangi tie traškūs kepinukai mums buvo labai skanūs, tai cukraus „nebuvimą” tuose mūsų „dietiškuose” sausainiuose greičiausiai pakeitė dar didesnis riebalų kiekis, ir, tikėtina, visokie elementai iš Mendelejevo lentelės… Tik tada atidžiau perskaičiau tų pirktinių sausainių sudėtį ir supratau, kad verčiau jau kepsiu gardėsius pati, tai bent žinosiu ką į tešlą dedu ir kiek, o jau savidiscipliną paliksiu mūsų abiejų valios stiprybei lavinti.
Tad, kaip jau supratote, mūsų namuose visada yra kokių nors skanėstų prie kavos, ir bent jau čia mes į dietas sutartinai nežiūrim 🙂 D labai dažnai vienoje mūsų mėgstamoje kepyklėlėje nuperka sausainių. Tačiau tie pirktiniai, kad ir kokie gardūs būtų, man yra pernelyg saldūs. Pastebėjau, kad kai iškepu ANZAC sausainius (tuos kur ant mano knygos „Australijos skoniai” viršelio :)), tai kažkaip į juos D ranka tiesiasi, pirktiniai sausainiai užsiguli lentynoje. ANZAC man yra tie tobulieji, nepabostantys, visais gyvenimo atvejais, visais sezonais tinkantys, ilgai stovėti galintys, labai nesunkiai iš paprastučių ingredientų pagaminami sausainiai. Kitaip sakant, tie, kurie „tick all the boxes„.
Tačiau man rodos, kad šiandien aš atradau labai didelius konkurentus savo mylimiems ANZAC’ams… Tai trapūs sausainiai su graikiniais riešutais ir japoniška miso pasta. Aš miso pastos VISADA turiu šaldytuve (dažnai ji užsiguli ir prasiterminuoja, nesunaudoju tiek, kiek prisiperku), tai nuo šiol, manau, čia tą miso pastą aš daugiausia ir naudosiu! Miso pasta, kaip žinia, būna visokių rūšių, kuo ji šviesesnės spalvos, tuo skonis švelnesnis (pati šviesiausia, shiro miso, yra ta, kurią aš naudoju dažniausiai). Kol kas šiuos sausainius kepiau tik su šviesia miso, tačiau ateityje pamėginsiu ir su tamsesne (pvz., sumaišysiu shiro miso su raudonuoju miso, kurio skonis yra daug daug stipresnis!). Tamsesės miso pastos greičiausiai prireiks mažiau, antraip skonis gali uždominuoti. Tačiau gerai tai, kad patikrinti skonį čia galima ragaujant (ne, tikrai nesiūlau ragauti žalios sausainių tešlos, neįsivaizduoju, kaip kiti žmonės mėgsta tą daryti:)): pradžioje sviestas išsukamas su cukrumi ir miso pasta- štai čia ir yra proga tą saldų mišinį paragauti, ar skonis jums patinka.




Sausainiai su graikiniais riešutais ir miso
- Total Time: 30 minutes
- Yield: 16 vnt 1x
Aprašymas
- Miso ir graikiniai riešutai stebėtinai dera tarpusavyje. Jei nuo šiol japonišką miso pastą naudojote tik sriuboms ar padažams, išmėginkite jos įmaišyti į sausainių tešlą!!
Ingredientai
- 1 stiklinė (110g) graikinių riešutų puselių
- 100g sviesto, labai minkšto
- 70g rudojo cukraus
- 1 šaukštas šviesios miso pastos
- 1 stiklinė (120g) miltų
- 1 šaukštelis kepimo miltelių
Instrukcijos
Atidėkite į šalį 16vnt gražių, nesuskilusių riešutų ketvirčių papuošimui, o likusius riešutus susmulkinkite blenderiu arba peiliu.
Dubenyje arba kombaino inde išsukite sviestą kartu su cukrumi ir miso pasta iki vientisos purios masės (jei naudojate kitokią nei šviesią (shiro) miso, įdėkite jos pradžioje kiek mažiau, o šioje stadijoje puikus laikas paragauti, ar skonis jums patinka, gal norisi įdėti dar šiek tiek). Suberkite sumaltus graikinius riešutus, ir gerai išsukite. Pabaigoje miltus sumaišykite su kepimo milteliais, sudėkite į tešlą ir mentele išsukite, tik kol susijungs ingredientai.
Kad būtų lengviau formuoti sausainius, sudėkite tešlą į nedidelį indą ir padėkite 10 minučių į šaldiklį – tešla sutvirtės, bus patogiau su ja dirbti.
Įkaitinkite orkaitę iki 180C, kepimo skardą išklokite kepimo popieriumi.
Iš tešlos suformuokite 16 graikinio dydžio rutuliukų (pasišlapinkite rankas, kad tešla neliptų, galite naudoti matavimo šaukštą, kad rutuliukai būtų vienodo dydžio) ir sudėliokite rutuliukus skardoje, palikdami gana didelius atstumus. Į kiekvieno rutuliuko centrą įsprauskite po gabalėlį riešuto ir švelniai tuo pačiu paspauskite rutuliuką, kad jis truputį suplokštėtų.
Kepkite apie 15-20 minučių, arba kol gražiai parus. Kol karšti, sausainiai bus labai minkšti, bet vėsdami sukietės. Atvėsinkite pilnai ant grotelių.
- Prep Time: 15 min
- Cook Time: 15 min
- Category: Skaniukai
- Method: Orkaitė
- Cuisine: Japonijos



Puiku, Nomeda, labai smagu, kad patiko!!
Išbandyta. Ačiū, Nida, už receptą, sausainiai tikrai lengvai pagaminami ir be galo skanūs. Šeima puikiai įvertino, gavau pasiūlymą dar iškepti 😊
Džiugu girdėti, Guoda! Ačiū už palaikymą:)
Su paskrudintais riešutais sausainiai pavyko puikiai! 🙂
Labai nekantru sulaukti naujos knygos!
Oi Guoda, aš irgi miso esu įsimylėjusi visokiomis formomis, kai kurias dar tik atrandu, kai kuriais naujais dalykais pasidalinsiu savo naujoje knygoje, kurią rašau:) Smagu, kad ir Lietuvoje miso ateina į madą vis tvirčiau:)
Dėl riešutų – aš neskrudinau, tikrai abejonių nebuvo ragaujant, kad tešloje yra graikiniai riešutai. Bet manau, kad paskrudinusi tikrai nesugadinsit reikalo, nes visada paskrudinti riešutai turi išraiškingesnį skonį.
Miela Nida, nekantrauju išbandyti receptą! Kaip manote, ar verta graikinius riešutus prieš sumalant paskrudinti?
Miso desertuose atradau iškepusi datulių pyragą su miso karamele iš Australijos knygos – dabar joks deserto receptas su miso pasta nepraslysta pro akis.