Siunčiu jums iššūkį – kada pirmą kartą paragavot šių traškių plonų gardėsių, juokingu pavadinimu „kačių liežuvėliai”?:) Krapštausi savo atmintyje, ir niekaip neatgaminu, ar tai buvo vaikystėje, bet lyg sovietų laikais tokių sausainių nebuvo? O gal studentaudama? Bet tada nei progų, nei galimybių smaguriauti nebuvo… Tad padėkite susigaudyti, kada mes visi šiuos priklausomybę sukeliančius gardumynus atradom?:)
Sausainiai, kaip taisyklė, yra kepinys, kuriam reikia labai daug laiko, o prisiterliojus pusę dienos, jie paprastai išgaruoja daug greičiau, nei buvo pagaminti. Tačiau visa tai tikrai ne apie Kačių Liežuvėlius:) Nes nei jų tešlą maišant užtruksite, nei juos pjaustyti, gražinti ar ypatingai formuoti, nei kepti ilgai nereikės… Bėda tik viena, kad jų paragavus neišeina sustoti… Todėl iškepus iš vienos porcijos tešlos, galite nespėti net mirktelti, kaip jų jau nebus 🙂
Šis vienas klasikinių prancūziškų kepinių – ypač dažnai naudojamas kaip desertų papildinys. Pavyzdžiui, įsmeigei tokį į vanilinių ledų kalnelį, ir jau ne ledai, o ledų desertas!:) Kadangi aš dievinu savo rytinę espresso išgerti su kokiu nors mažu saldėsiu (na kad diena gera būtų:)), tai man indelis tokių liežuvėlių – kaip tik:) Ar mėgausitės popietine arbata, ar smegenis budinsite ryte, palepindami saldumo doze, ar duosite vaikams patriaukšti – šie sausainiai tikrai tiks visais atvejais!
Sausainiai „Kačių Liežuvėliai”
apie 50 vnt
- 4 šaukštai (60g) minkšto sviesto (plius dar šiek tiek formai patepti)
- 1/2 stiklinės (60g) cukraus pudros
- 1/4 stiklinės (60g) kiaušinio baltymų (apie du baltymai) – kambario temperatūros
- 2/3 stiklinės (75g) miltų
Orkaitę įkaitinkite iki 180C. Dvi kepimo skardas gerai ištepkite sviestu.
Visus išvardintus ingredientus sumaišykite, išsukite iki vientisos masės. Suverskite į konditerinį maišelį (tokį, jei neturite, galite pasigaminti patys – iš bet kokio maistinio polietileno maišelio, prakirpę vieną jo kampą). Jei turite, įdėkite į maišelį 10mm paaprastos skylės konditerinį antgalį (jei neturite, tiesiog prakikrpkite maišelį taip, kad gautumėte tokio diamertro angą). Spausdami formuoite skardoje įstrižas juosteles, maždaug 5-7cm ilgio, palikdami didelius tarpus tarp jų (kadangi kepdami sausainiai taps plokšti, tad norint, kad jie nesusiklijuotų, turi likti pakankamai vietos).
Kepkite apie 8-10 minučių, arba kol sausainiai gražiai apskrus kraštuose, taps auksinės spalvos.
Recepto šaltinis – French Pâtisserie.
Taip taip, Inga, taip ta „magija” ir gimsta 🙂
Sausainiai nuostabūs! Stebuklingai dingo nuo stalo. Iš pradžių buvo neramu, galvojau, kaip iš tokių plonų tešlos juostelių gali gautis sausainiai:) tiesiog magija:)
Oi geras, Kristina:)) Gal tikrai pamatę iš tolo jos pagalvojo, kad ten blynai:)) Bet juk šie sausainiai tikrai blynų neprimena nei skoniu, nei tekstūra:)
Aha, neatsimenu taip pat kada, bet žinau tikrai, kad Stikliuose. Bet man tokia istorija nutiko su jais, dabar atrodo linksma, bet tada kažkaip nesmagiai pasijutau. Prieš kokius 7 metus, kai išmokau juos kepti pati, sugalvojau iškepti vaikui į darželį gimtadienio proga. Padavusi juos, nugirdau auklėtojų tarpusavio pokalbį: „ką, atnešė blynų”…
Julija, tikrai galėjo taip būti… Man irgi toks jausmas, kad žinau juos nuo seniai, tarsi visą gyvenimą žinojau… O va pradžios ir neprisiminiau:) Ačiū, kad sugrąžinot į jaunystę:)
Prieš maždaug 30 metų dėl šio skanėsto specialiai eidavau į „Stiklių” kavinę – tai galėjo būti paskutiniai sovietiniai metai.