Mano vyras pastaruoju metu baisiai įniko į sveikos mitybos savišvietą. Ne tik savišvietą, bet ir įvairias konsultacijas su treneriais, nutrition specialistais. Jam, kaip labai intensyviai sportuojančiam, labai svarbu palaikyti tinkamą reikiamų medžiagų balansą. Tai va žinokit, kad vienas iš pagrindinių aktyvaus žmogaus mitybos elementų turėtų būti baltymai, ir per maistą gaunamų kalorijų pagrindas turėtų būti ne iš krakmolinių angliavandenių, bet iš baltymų. Vaje kaip aš čia protingai išsireiškiau:) Jei paprastai ir suprantamai perteikti, tai reikia vengti bulvių ir bulkos, o apsistoti ant tuno ir vištos krūtinėlių. Tai va dabar turbūt supratote, kad bent kartą per dieną aš gaminu savo vyrui (ir sau) tuno salotas. Ko jau ko, bet konservuoto tuno bent 5-6 dėžutės visada guli mūsų spintelėje.
Tas salotas pagaminti – vieni juokai, jei tik yra budinčių reikalingų ingredientų. Bet dar geriau, jei po ranka yra toks geras daiktas – daržovių pjaustyklė, dar vadinama angliškai Mandolina (labiau primena kokio nors muzikinio instrumento pavadinimą, ar ne?).
Seniai žvalgiausi į tokį mielą rakandą, bet tik būdama Lietuvoje užėjau į savo mėgstamą parduotuvę priešais VCUPą ir radau puikiausią vasaros išpardavimą gražiai žaliai pjaustyklei! O kad žinotumėt kaip ji puikiai dera prie mano salotinės spalvos centrifugos salotų džiovinimui!!:) Tai va šis naujas prietaisas gavo labai garbiną vietą mano pagrindiniame stalčiuje ir turiu pasakyt, kad kasdien naudojamas ir dar labiau kasdien giriamas 🙂 O jau kai reikia pjaustyti svogūnus, tai galiu mielai tą padaryti, nors manęs lauktų ir visas kibiras šių ašarą traukiančių „kamuoliukų” 🙂
Tai va, pristatydama savo naują pjaustyklę, noriu pristatyti ir kasdien gaminamas salotas su tunu:)
Suplėšom pilną lėkštę žalumynų (Iceberg salotų, rukolos, kininių salotų ar dar kokių kitokių, kokių tik turime). Plonyčiais griežinėliais supjaustome svogūną (kuo saldesnį – tinka raudonas, baltas), sudedam ant salotų. Pabarstom keliais šviežios morkos šiaudeliais (taip pat stebuklingosios pjaustyklės darbas). Vyšninius pomidorus perpjaunam perpus (arba supjaustom vieną vidutinį gerai sunokusį pomidorą). Jei patinka, pabarstom saujele alyvuogių. Uždedam gabaliukus konservuoto tuno, supjaustome išilgai kietai išvirtą kiaušinį ir pašlakstome padažu. O tą padažą pasigaminame sumaišę šaukštelį garstyčių (man skaniausia – su grūdeliais), šaukštelį rudojo cukraus, šaukštelį acto, šaukštelį sojos padažo ir vieną skiltelę susmulkinto česnako, bei šliukštelim pakankamai šviežio alyvuogių aliejaus.
O dabar – dėmesio! Pats skaniausias priedas prie šių paprastučių salotų. Paimame kelias riekeles baltos duonos (ypač jei turim tokios vakarykštės, kurios nelabai norisi niekam valgyti), paskrudinam ją įkaitusioje orkaitėje, kol gražiai parunda. Tada dar karštą ir traškią gerai įtriname česnako skiltele ir pašlakstome geru kokybišku aliejumi. Lengva vakarienė – garnatuota. Skanaus! 🙂
Pingback: Cukinijų gratinas su vištos krūtinėlių iešmeliais – Nidos receptai