Na ir karštelis Lietuvą šiemet lepina…. Atvykus iš australiškos žiemos į tokį svilinantį Vilnių net nesitiki, jog esu Lietuvoj, o ne kokioj Sevilijoj…

Metus nebuvusi gimtinėje, parskridusi aš visuomet stačia galva puolu tvarkyti įvairius per metus susikaupusius reikalus, eiti medicinines „technines” apžiūras, būtinai apibėgti savo mėgstamiausias parduotuves ir pasimatuoti visas sezono naujoves, įsigyti kalną batų ir visokių aprėdų, kuriais stebinsiu visus Australijoje ir visi mane nuolat tampys už rankovių klausinėdami iš kur šiuos grožius gavau 🙂 

Taip, Lietuva (ir bendrai Europa) labai stipriai pažengusi į priekį mados ir stiliaus reikaluose, lyginant su Australija… Ten daugelis dalykų skirta Azijos regiono gyventojams ir jų skoniui, tad man tai nei stiliumi, nei juolab dydžiais, dalykai nelabai tinka. Be to, lietuviai mados kūrėjai turi labai unikalų braižą, kuris labai išsiskiria bunant užsienyje. Kažkada per vieną iš priėmimų prie manęs priėjo vienos ambasados Australijoje darbuotoja ir į ausį pakuždėjo: „kai jūs ateinat į priėmimą, mūsų visi darbuotojai išeina pažiūrėt, kaip jūs apsirengusi, nes jūs visuomet apsirengiat išskirtinai ir kitaip”. Oi kaip man paglostė savimeilę, ir kaip mintyse padėkojau savo mėgstamiems lietuvių dizaineriams, kurių kurtais drabužiais labai mėgstu puoštis gyvendama užsienyje (R. Piekautaitės, Flow Femme, Linnen Tales, In Avati, Unlabel ir kt)… 

Tačiau kai ko būdama Lietuvoje visgi pasigendu…. Labiausiai – rytais kava kvepiančio miesto su mažytėmis jaukiomis kavinukėmis (dūzgiančiomis pilnu tempu nuo 7 ryto) ir pilnais prekystaliais šviežių pusrytinių grab&go valgių – apetitą keliančių sumuštinių, šviežutėlių kruasanų, jogurtų su granola, bananų duonos riekių, saikingai saldžių bandelių (lietuviškose cukrų, mano įsitikinimu, reiktų apmokestinti papildomais mokesčiais, kad kepyklos išmoktų jo kiekius sumažinti bent per pusę), ir visokių greitai paruošiamų lengvų sezoninių valgių iš įvairių geografinių regionų…

Vienu tokių vasariškų valgių kviečiu pasimėgauti ir jus. Tai jūsų pačių (grilyje arba wok’e) rūkytos žuvies salotos su ypatingu saldžiarūgščiu padažu. Tas padažas, beje, itin universalus, jis tiks bet kokiems grilio užkandžiams ar gaivioms vasariškoms salotoms paskaninti. 

 

Tailandietiško prieskoniai maloniai susilieja su dūmu kvepiančios žuvies aromatu
Tamarindų padažas tiks pagardinti ir kitus grilio patiekalus
Print Recipe
Salotos su grilyje rūkyta žuvimi ir tamarindų padažu
Rūkytos žuvies aromatas puikiai dera su gaiviomis salotomis ir saldžiarūgščiu tailandietišku tamarindų padažu.
Course Užkandžiai
Virtuvė Tailando
Raktažodis žuvis, grilis
Pasiruošimas 20 min
Laikas 15 min
Porcijos
porc
Ingredientai
Salotoms
Padažui
Mišinys rūkymui
Course Užkandžiai
Virtuvė Tailando
Raktažodis žuvis, grilis
Pasiruošimas 20 min
Laikas 15 min
Porcijos
porc
Ingredientai
Salotoms
Padažui
Mišinys rūkymui
Procesas
  1. Žuvį rūkyti galite arba Big Green Egg (ar kitokiame kamado) grilyje, arba wok'e. Jei rūkysite wok'e, turite pasirūpinti, kad patalpa būtų labai gerai vėdinama, nes kvapo tikrai bus daug.
  2. Visus ingredientus rūkymo mišiniui sumaišykite dideliam dubenyje ir suberkite į 2 sluoksnius folijos, folijos kraštelius užlenkite, kad gautųsi atviras "krepšelis". Rankomis paskirstykite mišinį ant folijos, kad būtų vienodas sluoksnis.
  3. 1. Jei žuvį rūkote wok'e: įdėkite folijos krepšelį su prieskoniais į wok'ą, ant viršaus įtaisykite groteles (ant jų vėliau dėsite žuvį), wok'ą kuo sandariau uždenkite (idealu, jei turite išgaubtą dangtį) ir užkaiskite ant didelės ugnies. Pasirūpinkite, kad gerai veiktų garų ištraukėjas arba kitoks vėdinimas. Kaitinkite apie 8-10 min., arba kol užuosite aromatą ir matysite dūmus. Ant grotelių paklokite 2 sluoksnius bananų lapų (arba pergamentinio popieriaus), ant viršaus uždėkite žuvies filė, pabarstytas druska. Uždenkite wok'ą ir nesumažinę ugnies rūkykite žuvį apie 5 minutes. Tada ugnį išjunkite ir palikite žuvį uždengtame wok'e rūkytis dar 8 minutes.
  4. 2. Jei rūkysite Big Green Egg (ar kitokiame kamado tipo grilyje) - įkurkite grilį. Kai jis įkais, tiesiai ant anglių klokite foliją su prieskoniais, įstatykite grilio groteles. Ant grotelių dėkite banano lapus ir žuvį. Uždenkite dangtį ir uždarykite viršutinę ir apatinę angą. Palikite žuvį rūkytis apie 10-15 min., priklausomai kokio storumo filė (patikrinkite mediniu dantų krapštuku, kai žuvis ne žalia, krapštukas be pasipriešinimo perveria žuvį. Arba tikrinkite temperatūrą instant termometru - turėtų storiausioje vietoje būti apie 50-60C). Rūkant grilyje galima naudoti ne aprašytą mišinį, bet paprastas išmirkytas medžio drožles.
  5. Sumaišykite visus padažo ingredientus, atidėkite į šalį. Dubenyje sumaišykite salotų ingredientus.
  6. Kai žuvis išsirūkys ir šiek tiek pravės, pirštais sulaužykite mažesniais gabalėliais ir sumaišykite su salotomis ir puse kiekio padažo. Patiekite su likusiu padažu, pabarstę papildomai kepintais riešutais.

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *