Ėmiau ir suabejojau šiemet tuo klimato atšilimu:) Atrodo, kad gamta apsuko ratą, prasitestavo visas galimybes, bet nusprendė sugrįžti prie mūsų kraštui įprasto vaizdo – speigų, sniegynų ir šalčio. Ar gali būti, kad su žvarbiais orais dar teks pagyventi visą mėnesį, taip kaip ir siūlo kalendorius (bet ne keliametė nusistovėjusi praktika, kai pavasaris ateidavo anksčiau, nei kalendorius liepdavo)?
Bet kuriuo atveju, man jau norisi spalvų, gaivumo ir šilumos. Ir nors žinau, kad šiuo metu didelio šviežių daržo gėrybių pasirinkimo ieškoti neverta, gal bent trupinėliu galima įsijausti į šiltesnių dienų palaimą? Kad ir su šiomis salotomis, kuriose be vieno kito žalėsio įsitaisę trumpai pamarinuoti burokėliai. Radau pas ūkininkus štai tokių gražuolių – jie dar vadinami „target beets”, arba kitaip „burokėliai – taikiniai”. nes išties su savo lygiai nupieštom rievelėm galėtų atstoti taikinį:) Žinoma, jų skonis nedaug kuo skiriasi nuo tradicinių lietuviškų, tik štai dėl vaizdo lėkštėje verta pasistengti:)
Na o šie karamelizuoti meduje riešutai yra tiesiog gėris. Ką čia ir bepridurti – jei nesusmaližiausite kol stovės ant stalo, jie tikrai pagardins bet kurias salotas… O ypač derinyje su švelnesniu ožkos sūriu.
Porcijos |
porc
|
- 2 šaukštai Alyvuogių aliejaus
- 3 salotų saujos (pvz., radicchio, endive, mišinio - tiks kartesnės)
- 200 g ožkų sūrio (minkšto)
- 125 ml vandens
- 250 ml obuolių sidro acto
- 80 ml medaus
- ¼ stiklinės šalavijų lapų
- druskos, pipirų
- 3 burokėliai Tradiciniai, vidutinio dydžio, plonai supjaustyti
- 4 burokėliai spalvoti (pvz., dryžuoti), maži, plonai supjaustyti
- 100 g graikinių riešutų
- 2 šaukštai medaus
- 1 šaukštelis druskos
Ingredientai
Marinuotiems burokams
Karamelizuotiems riešutams
|
|
- Pasiruoškite burokų marinatą: sumaišykite vandenį, actą, medų, šalavijus ir druską su pipirais indelyje. Tradicinius burokėlius ir spalvotus burokėlius sudėkite į atskirus (geriausia stiklinius) dubenėlius, ir ⅔ marinato supilkit į raudonuosius, o trečdalį - į spalvotus. Palikite šaldytuve 2 valandas arba per naktį.
- Pasigaminkite karamelizuotus riešutus: sudėkite medų, druską ir riešutus į nedidelę paktuvę nepridegančiu paviršiumi ir kaitinkite ant nedidelės ugnies apie 3-4 min., kol pagels. Suberkite viską ant skardelės, išklotos pergamentiniu popieriumi, ir palikite atvėsti.
- Kai jau būsite pasiruošę patiekti salotas, ištraukite burokėlius iš jų marinato (pasilikite 80ml marinato, ir jį sumaišykite su aliejumi - taip gausite salotų padažą. Sudėkite salotų lapus į didelę lėkštę, ant viršaus sudėkite marinuotus borokėlius, ožkų sūrio gabalėlius, ir pašlakstykite marinatu, užberkite karamelizuotais riešutais ir patiekite.
Ugne – žali!! Tik labai plonai supjaustyti.
P.S. kvailų klausimų nebūna 🙂
Atsiprašau už kvailą klausimą, ar tie burokėliai turi prieš marinuojant būti virti ar žali?