Pastarąjį kartą keliaudama nusipirkau labai gražią indiško maisto knygą. Jos autorė taip šiltai perteikia meilę savo Anapilin iškeliavusiam tėčiui, kuris ir išmokė ją gaminti maistą, kad net skaitydama nubraukiau ašarą… Na nedažnas atvejis, kai apsiašaroji vartydamas kulinarinių receptų knygą, sutikit…
Pagaminusi keletą patiekalų pagal šios knygos receptus, labai greitai perpratau indiškų karių virimo taisykles. Iš tiesų, turint omenyje kokia didelė ta Indija yra, ir kiek šeimų joje turi savo tradicijas ir gaminimo metodus, jokiais būdais netvirtinu, kad šis yra pats teisingiausias, pats tikriausias. Galiu pasakyti tik tiek, kad nepaisant to, jog gamybos procesas šiek tiek sudėtingesnis, nes padalintas į atskiras stadijas (labai svarbu ne iš karto suberti visus prieskonius, o juos dėti priklausomai kokioje virimo stadijoje šiuo metu esate – antraip prieskoniai pakankamai neatsiskleis, neišgausite reikiamo skonio…). Todėl jei mėgstate vegetariškus pasižaidimus, tai indiškas karis bemėsei vakarienei – tikrai pats tas. Ir pamėginkite tiksliai laikytis gaminimo aprašymo – galbūt ir jūs pajusite skirtumą nuo tradiciškai (ir greitai) paruošto kario?:)
Jei susigundysite išsikepti ir roti duonos, jos receptą rasite čia. Juk pamenate kai pasakojau, kad šios duonos receptą parsivežiau iš savo bičiulės indės, gyvenančios Johanesburge, ir lepinančios mane kaskart pačiais skaniausiais indiškais patiekalais!
Saldžių bulvių ir žalių žirnelių karis
- 4 vidutinio dydžio saldžiosios bulvės (apie 800g)
- 4 šaukštai aliejaus
- 1 didelis svogūnas, supjaustytas kubeliais
- 1 indelis konservuotų pomidorų savo sultyse (400g)
- 2 skiltelės česnako, susmulkintos
- 1 cm dydžio gabalėlis imbiero šaknies, susmulkinta
- 100g šaldytų žaliųjų žirnelių
Prieskoniai:
- 1 šaukštelis kumino sėklų
- 1 šaukštelis kalendrų sėklų
- ¼ šaukštelio juodųjų pipirų žirnelių
- 1 nedidelė cinamono lazdelė
- 1 lauro lapas
- ½ šaukštelio maltos ciberžolės
- ½ šaukštelio čili pipirų dribsnių (arba pagal skonį)
- 1 šaukštas citrinos sulčių
- 1 šaukštelis cukraus
- Druskos
Patiekimui:
- Šviežių kalendrų
- Virtų baltųjų ryžių
- Indiškos roti duonos
Įkaitinkite orkaitę iki 200C.
Saldžias bulves nulupkite, supjaustykite apie 2-3 cm dydžio kubeliais. Pašlakstykite 2 šaukštais aliejaus, pabarstykite pagal skonį druska ir išmaišykite, kad kiekvienas kubelis pasidengtų riebalais. Kepkite orkaitėje 20 minučių.
Mažodje sausoje keptuvėje 1 minutę kepinkite kumino sėklas, kalendras ir juoduosius pipirus, kol šie prieskoniai paskleis aromatą. Sudėkite į grūstuvę ir sugrūskite. Atidėkite į šalį.
Didelėje gilioje keptuvėje arba puode įkaitinkite likusius 2 šaukštus aliejaus ir maždaug 5 minutes kepinkite svogūnus kartu su cinamono lazdele ir lauro lapu. Tada suberkite ciberžolę, čili pipirus ir dar porą minučių pakepinkite. Supilkite konservuotus pomidorus, citrinos sultis, įberkite cukraus ir pagal skonį druskos, ir troškinkite ant nedidelės ugnies apie 10 minučių, katkartėmis pamaišydami. Pabaigoje sudėkite susmulkintus česnakus ir imbierą, suberkite sugrūstus anksčiau pakepintus prieskonius, ir toliau troškinkite dar apie 10 minučių. Jei masė tampa itin tiršta ir limpa prie keptuvės dugno, įpilkite šiek tiek vandens.
Įpilkite 80ml vandens ir sudėkite į puodą apkeptas orkaitėje saldžias bulves. Uždenkite keptuvę arba puodą dangčiu, ir troškinkite dar 10 minučių, jei reikia, dar įpildami šiek tiek vandens. Pačioje pabaigoje suberkite šaldytus žirnelius, dar patroškinkite atidengę apie 3 minutes, ir patiekite pabarstę kalendrų lapais, su virtais ryžiais ir indiška naan duona.
Receptas iš Anjula Devi „Spice for Life”, jis buvo ruoštas žurnalo „Beatos virtuvė” pavasario numeriui.
Vilija, geras klausimas. Manau, jūsų pastaba teisinga, kad mano receptuose indiški patiekalai dažnai yra švelnesni, labiau „europietiški” turbūt. Kita vertus, pati Indija yra tokio dydžio ir tokio skirtingumo, kad patiekalai šiaurėje ir patiekalai pietuose bus kardinaliai skirtingo prieskoningumo (ir, be abejo, aštrumo). Čia turbūt kaip su čili pipirais – tiek, kiek jų „pakelia” azijiečiai nepakeltų absoliuti dauguma europiečių. Manau drąsiai galite didinti kiekius, jei jums norisi stipriau. Be to, tai juj jūsų maistas, tad ruoškite taip, kaip skanu būtent Jums:)
Seniai įkeltas receptas, bet gal dar pakomentuosite. Bandau gaminti indiškus patiekalus, nes su šeima juos labai mėgstam, o kavinėse darosi brangokoka. Tačiau jau kelintą kartą atrodo pritrūksta prieskonių. Gal receptai pritaikyti labiau lietuviškam gomuriui o norint autentiškesnio varianto reikėtų visų prieskonių dėti du ar tris kartus daugiau? Ar čia viskas pagal indiškus receptus?
Auguste – Anjuka Devi, Spice for Life. Beje, savo IG paskyroje esu patalpinusi net 4 serijų video, kur apžvelgiau visas savo kulinarines knygas, tai ši ten irgi yra apkalbėta:)
Sveiki, Nida, ačiū už receptą! 🙂
Gal galite pasidalinti minėta Indų virtuvės knyga? Dėkoju.
Vilma, smagu girdėti. Tik saldžios bulvės vadinamos batatais, topinambai – kita daržovė (jerusalem artichoke angliškai).
Puikus receptas, seniai ieškojau ką čia pagaminti iš topinambų ir atradau, dekui Jums