Kokį pagrindinį patiekalą gaminsite Kalėdoms, tikriausiai jau esate nusprendę. Dažnuose namuose šventinio stalo centre būna kažkas iš labai tradicinio, laiko patikrinto repertuaro: žąsis, kalakutas, kiaulienos kepsnys, ėriena, o gal ir višta. Mūsų šeimoje kažko, kas būtų tikrai ilgametė šeimos tradicija, ir tikrai tik Kalėdoms, nėra… Aš kasmet renkuosi vis kokį nors kitokį kepsnį. Kadangi šiemet planuojame turėti pilnus namus draugų (svečių bus net 12!), tai greičiausiai gaminsiu kelis didelius pagrindinius patiekalus, kuriuos būtų paprasta dalintis ir pasiserviruoti patiems. Vienas tų pagrindinių patiekalų tikrai bus ėriena, kitas – tikrai didelė žuvis, greičiausiai dar ir trečio prireiks…
Ir jei su pagrindiniais patiekalais kaip ir visiems viskas būna aišku, tai su garnyrais man visuomet norisi pasileisti plaukus. Nes patiekti tas pačias keptas bulves, kurias aš ir taip bent kartą per savaitę (šaltuoju metų sezonu) serviruoju kaip garnyrą, ne visai įdomu. Štai todėl ir koncentruojuosi šiuo prieššventiniu laikotarpiu į naujų skanių garnyrų paieškas, o patiekalas nugalėtojas bus gaminamas mano mieliems Kalėdų vakarėlio svečiams.
Šios keptos saldžios bulvės tikrai ant mano švenčių stalo šiemet bus. Vien dėl to, kad saldžios bulvės nuostabiai tinka prie mėsos kepsnių (ypač ėrienos ir kiaulienos) bei žuvies, be to, man labai patinka jų kremiška tekstūra ir karamelizavęsi krašteliai. Tačiau šiame patiekale saldžios bulvės dar ir pagardintos paskrudintais karijų riešutais bei ypatingu padažu su klevų sirupu, cinamonais, citrinų ir apelsinų sultimis, daug česnakų ir šiek tiek besikandžiojančiu čili pipiru. Net jei svečiuose bus nevalgančių mėsos, toks saldžių bulvių patiekalas, patiektas su fetos sūriu, bus nuostabus vegetariškas užkandis!
SpausdintiSaldžių bulvių garnyras su riešutais ir klevų sirupu
- Užtruks: 1 val 20 min
- Kiekis: 10 porc 1x
- Dieta: Vegetariškas
Aprašymas
Šventiškas garnyras, tiksiantis prie mėsos ir žuvies patiekalų
Ingredientai
- 1,5 kg saldžių bulvių ((gerai nuplautų, NEnuluptų))
- 50 ml Alyvuogių aliejaus
- 1 šaukštelis druskos
- grūstų juodųjų pipirų
- 100 g pekanų riešutų
- 5 svogūno laiškai ((nebūtina), perpjauti pusiau išilgai ir supjaustyti į maždaug 4cm ilgio juosteles)
Padažui
- 50 ml Alyvuogių aliejaus
- 4 česnako skiltelės ((supjaustytos plonais griežinėliais))
- 1–2 raudonieji čili pipirai ((supjaustyti plonais griežinėliais))
- 1 cinamono lazdelė
- 1,5 šaukšto klevų sirupo
- 1 šaukštas raudonojo vyno acto
- 1 šaukštas citrinų sulčių
- 1 šaukštas apelsinų sulčių
- ¼ šaukštelio druskos
Instrukcijos
- Įkaitinkite orkaitę iki 210C (su apipūtimo funkcija)
Didelę kepimo skardą išklokite kepimo popieriumi. - Saldžias bulves perpjaukite pusiau, tada supjaustykite riekelėmis. Sudėkite bulves į didelį dubenį ir išmaišykite su aliejumi, druska ir dideliu žiupsniu juodųjų pipirų. Paskleiskite bulves kepimo skardoje ir pašaukite kepti. Kepkite apie 30-35 min., arba kol suminkštės ir kraštai gražiai apskrus.
- Kol buvlės kepa, paskleiskite riešutus kitoje mažoje skardelėje ir pašaukite į tą pačią orkaitę, kurioje kepa bulvės, tiesiai po apačia didelės skardos. Kepkite 3-4 minutes, tik kol truputį paskrus. Išimkite iš orkaitės, atvėsinkite ir stambiai susmulkinkite. Atidėkite į šalį.
- Kol bulvės kepa, pasigaminkite padažą. Mažame puode ant nedidelės ugnies užkaiskite aliejų kartu su česnakais, čili ir cinamono lazdele. Kai tik česnakas pradės ruduoti, supilkite klevų sirupą, actą, citrinų ir apelsinų sultis, padidinkite kaitrą ir palaukite, kol skystis užvirs. Tada vėl sumažinkite ugnį ir kaitinkite apie 5 minutes, kol padažas šiek tiek sutirštės. Nukelkite nuo ugnies ir įmaišykite druską. Atidėkite į šalį, prieš pat patiekiant išimkite cinamono lazdelę.
- Ištraukite saldžias bulves iš orkaitės ir sudėkite į dubenį. Išlart apibarstykite svogūnų laiškais ir sumaišykite (laiškai turėtų nuo karščio truputį suglebti). Pašlakstykite padažu ir vėl sumaišykite. Sudėkite bulves į serviravimo lėkštę ir pabarstykite pekanų riešutais.
Pastabos
Recepto šaltinis – Good Food
- Paruošimo laikas: 20 min
- Gaminimo laikas: 60 min
- Kategorija: Pagardai, Užkandžiai, Garnyras
- Metodas: Orkaitė
- Virtuvė: Australijos