Kad jūs pamatytumėt, kaip gražiai Australija rudenėja gegužę… Tos spalvos spalvelės ryškiai mėlyno dangaus fone yra tikrai vertos dailininko plunksnos.
Mažiau dailininko plunksnos, aišku vertos šalnos kas rytą, kurios baltai nudažo žolę ir atvėsina namus iki maždaug +12C temperatūros. Tada reikia pūsti šiltą orą per lubose įtaisytas angas ir mėginti namus sušildyti. Jie sušyla lygiai taip greitai, kaip ir atšąla, o tai, kad šildydamas namus dar ir gatvę sušildai – niekam nerūpi.
Australiškos žiemos aš laukiu su baime, nes žinau kaip bus riesta dar po mėnesio…. Tiesa, šiemet žiemai aš jau kur kas geriau pasiruošiau: nusipirkau UGG aulinukus iki kelių (kaip šlepetes, po namus vaikščioti, jei netyčia pagalvojot kažkaip kitaip:)), nusipirkau eletra šildomą paklodę, kad į ledinę lovą kas naktį nereiktų lįsti ir iki beveik ryto laukti, kol kojos atitirps iš ledinės būsenos… Dar pridėjus iš Naujosios Zelandijos parsivežtus extra šiltus (skirtus ekspedicijoms į Antarktidą) Icebreaker apatinius drabžius su merino vilna – turėtumėm kažkaip išgyventi iki rugpjūčio, iki kelionės į Lietuvą atostogų:) Ar tokią įsivaizdavot Australiją??? Aš tikrai ne tokią….
Bet, kaip žinia, kuo blogesnis oras,- tuo daugiau laiko praleidžiu virtuvėje:) Šis egiptietiškas ryžių pudingas buvo mano planuose jau kurį laiką, bet tik šiandien susiruošiau iškepti. Ach kokia šventė buvo, kai jo paragavom, su kokiu pasimėgavimu suvalgėm vėlyviems šeštadienio pusryčiams… Tai vienas senoviškų receptų, kuris nepavaldus laikui. Gal tik cukraus šiais laikais mažiau dedam, nei, galiu garantuoti, deda (dėdavo?) egiptiečiai, nes kas jau kas, o arabai mėgsta persaldinti dalykus:) Aš pastebėjau, kad bent jau čia, Australijoje, persaldinti desertai yra blogo tono ženklas. Ir man tas labai labai patinka.
Tad jei norite tokio pusiau deserto, pusiau pusryčių, ir dar su rabarbarų pagardu (kuris LABAI čia tinka dėl savo rūgštelės ir prieskonių), čiupkite receptą nė nesvarstydami. Jam prireiks produktų, kuriuos turbūt ir taip turite savo spintelėje (bent man nereikėjo lėkt į parduotuvę, net rabarbarų turėjau ryšelį…).





Keptas ryžių pudingas su rabarbarais
- Užtruks: 1 hour 35 minutes
- Kiekis: 6 porc 1x
Aprašymas
Orkaitėje keptas egiptietiškas senoviškas ryžių pudingas, patiektas su keptų rabarbarų pagardu ir pistacijų riešutais
Ingredientai
Ryžių pudingui
- 500 ml pieno
- 500 ml grietinėlės (10% arba 36%)
- 100 g cukraus
- 1 cinamono lazdelė
- 1 vanilės ankštis ((arba 1 šaukštelis vanilės ekstrakto))
- 4 kiaušiniai
- 2 kiaušinių tryniai
- 100 g arborio ryžių
- pistacijų ((patiekti))
Rabarbarų pagardui
- 700 g rabarbarų ((supjaustytų apie 5-7cm dydžio gabalėliais))
- 1 šaukštas tarkuotos imbiero šaknies
- 1 apelsino nutarkuota žievelė ir sultys
- ½ citrinos sultys
- 55 g cukraus
Instrukcijos
- Į puodą supilkite pieną, grietinėlę, suberkite cukrų, įdėkite cinamono lazdelę, vanilės ankštį (perpjaukite ją ir išskobkite sėklytes), ir užkaiskite. Maišykite, kol cukrus ištirps, tada išjunkite kaitrą (neleiskite užvirti) ir palikite įsigerti prieskoniams apie 15 min. Po to laiko galite išimti cinamoną ir vanilę (aš kepiau kartu su jomis ir išėmiau jau iš pudingo).
- Per tą laiką įkaitinkite orkaitę iki 160C. 2 litrų talpos karščiui atsparų indą patepkite sviestu.
Dubenyje suplakite kiaušinius ir trynius, įberkite žiupsnelį druskos. Supilkite pieno mišinį, suberkite ryžius. Išmaišykite ir supilkite į paruoštą kepimo indą. Tą indą įstatykite į skardelę, į skardelę įpilkite karšto vandens ir pašaukite kepti. - Kepkite 15min. Tada ištraukite iš orkaitės, pamaišykite (masė bus šiek tiek pradėjusi tirštėti). Vėl pašaukite kepti. Po 15 minučių dar kartą pamaišykite (dabar jau masė bus gana stipriai sutirštėjusi, ypač arčiau dugno). Vėl pašaukite kepti 30 minučių.
Padidinkite kaitrą iki 220C ir pakepkite dar 10 minučių, kad apskrustų pudingo viršus.
Išimkite iš orkaitės ir palikite pastovėti 15 minučių, tada patiekite. - Kol pudingas kepa, kitame inde toje pačioje orkaitėje pasigaminkite rabarbarų pagardą: visus ingredientus sudėkite į nedidelę skardelę ar karščiui atsparią keptuvėlę. Pašaukite kepti apie 15 min., arba kol rabarbarai bus minkšti. Išimkite iš orkaitės kol prireiks.
- Šaukštu dėkite pudingo į lėkštes, patiekite palaistę rabarbarais ir jų sultimis, pabarstę pistacijų riešutais.
Pastabos
Recepto šaltinis – Matt Preston
- Paruošimo laikas: 15 min
- Gaminimo laikas: 80 min
- Kategorija: Desertai, Main Dish, pusryčiai, Užkandžiai
- Virtuvė: Artimųjų Rytų