Rašau šį įrašą tik ką grįžusi po blitz kelionės į Lietuvą ir atgal, vis dar kovodama su išsibalansavusiu vidiniu laikrodžiu, kuriam kažkodėl vis pasirodo, jog trečia valanda ryto yra pats tinkamiausias metas imti kuždėti, jog jau rytas ir pats laikas lipti iš lovos 🙂 Tie, kuriems yra tekę keliauti per 4-5 laiko juostas, mane puikiai supras, o tie, kurie bent sykį yra keliavę per visas 9 ir daugiau laiko juostų, supras dvigubai 🙂

Šios trumpos mano kelionės tikslas ir vėl buvo didžiausia knygų leidėjų ir knygų skaitytojų šventė – Vilniaus Knygų Mugė. Visi, kurie šiemet prasibrovė per spūstis ir apsilankė Ltekspo, patvirtins, jog žmonių skaičiumi mugė šiemet ir vėl pranoko pernykščius metus, o Lietuva dar kartą patvirtino, jog yra knygas mylinčių žmonių kraštas.

Kai planavau skrydį vasario mėnesiui į Lietuvą, bilietų pradėjau ieškoti gerokai iš anksto ir griebiau tuos, kurie pigiausi. Šįkart parankiausią kainą primygtinai siūlė Japonijos avialinijos. Ir nors kelionė per Japoniją išilgėja keletą valandų, jaučiu begalinę meilę japoniškai paslaugų kokybei, esu keliskart skridusi japonų avialinijomis ir žinojau, jog tos kelios papildomos valandos atsipirks su kaupu puikiuose japonų lėktuvuose su su niekuo nesulyginamu servisu (ir labai neblogu maistu, beje). Kelionė į priekį buvo tarsi sviestu patepta, nė kiek neprailgo nei 9 valandas trukęs skrydis iš Sidnėjaus į Tokiją, ir 14 valandų kelionė iš Tokijo į Helsinkį. Mėgavausi karštos sriubos dubeniu Narita oro uoste ir mankštinau kojas, mat artimiausią savaitę manęs laukė nulis sporto, vien ilgos valandos mugės pavilione.

Mane ir vėl šiemet į stendą draugiškai priėmė Beata su savo komanda. Mes tiek susigyvenom pernai, jog po keturių dienų net buvo gaila skirstytis iš stendo namo 🙂 Juk su puikia kompanija ir laikas greičiau bėga, ir viena kitą pavaduojam, o kartais stendo kaimynių prekes net ir geriau parduodam, garsiau reklamuojam:) Man ir vėl talkino Virginija, mano geriausia draugė, su kuria tarpuose tarp lankytojų apgulčių bent turėjom progos tinkamai pabendrauti. Aš šiemet naujų knygų neparašiau, tačiau į Lietuvą atsiskraidinau nedidelę dalį savo Indijoje pagamintų virtuvinių rankšluostėlių, kuriuos visi galėjo pačiupinėti ir įsitikinti puikia kokybe. Visos mano atskraidintos 4 dėžės rankšluostėlių išgaravo dar nepasibaigus mugės šventei. Tie, kurie atsargiai įsigijo po vieną pakuotę ir išsipakavo namuose, rytojaus dieną atlėkė nusipirkti dar – ir sau, ir dovanoms 🙂 O aš ir pati negalėjau atsidžiaugti puikia medvilnės kokybe… Likusi rankšluostėlių partija jau pakeliuj laivais į Lietuvą, spėju, jog balandžio pabaigoje siunta bus išmuitinta ir sudėta į mano e-parduotuvės lentynas:) Galėsite įsigyti ir patys įsitikinti aukščiausia šios virtuvės tekstilės kokybe:)

Tačiau Knygų mugės pabaiga man labai sėkminga nesigavo… Paskutinę dieną ėmiau jausti perštinčią gerklę, galvos skausmus ir nuovargį, o kai naktį tirtėjau iš šalčio net užsiklojusi trimis antklodėmis, supratau, jog greičiausiai pasigavau gripą… Gripu ir jokiomis peršalimo ligomis nesu sirgusi visus pastaruosius 15 metų… Australijoje gripo sezono metu žmonės vengia didelių susibūrimų ir visuomet laikosi atstumo, tad čia itin sunku užsikrėsti, net jei labai stengtumeis. Lietuviško gripo sezonu paprastai nesu Lietuvoje, tad su virusais nesusiduriu… Turbūt todėl gripo virusas prilipo prie manęs tarsi prie medaus… Ką daryti? Po dviejų dienų man jau reikia sėdėti lėktuve ir praleisti 38 valandas kelionėje… Gerai, kad suskubau nuvykti į Santaros klinikas, į infekcinę ligoninę, kur man skubiai atliko testą ir patvirtino gripo diagnozę. Negana to, išrašė stiprių antibiotikų, kurie veiksmingi tik jei skiriami per pirmas 48 valandas užsikrėtus virusu. Visą dieną prieš kelionę praleidau lovoje su 40C temperatūra, gerdama arbatas ir melsdama, kad tik rytoj pagerėtų savijauta… Kitą dieną savijauta buvo mažumėlę gersnė, bent jau nevargino karščiavimas, tad užsidėjusi dvigubą kaukę išskridau namo… Kelionė nebuvo iš lengvųjų, džiugino tik karšta miso sriuba, kurią keleiviams serviruoja Japonijos avialinijų stiuardesės, o išlipusi Tokijuje godžiai valgiau karštą sultinį su udon nūdlais, svajodama, jog visuose oro uostuose komfortiško maisto pasirinkimas būtų toks, koks yra Tokijuje….

Šiaip ne taip po beveik dviejų parų, pakeitusi 4 lėktuvus ir tiek pat oro uostų, praskrodusi 9 laiko juostas, atkeliavau namo. Dar niekada namai neatrodė tokie jaukūs, šviesūs ir gražūs, dar niekada sava lova nebuvo tokia minkšta, patogi ir viliojanti…

Bet labiausiai džiaugiausi, jog prieš pat išskrendant į kelionę buvau pasigaminusi šio ryžių ir daržovių apkepo, ir dalį jo buvau užsišaldžiusi! Kaip gera buvo išsitraukti porciją iš šaldiklio, įkišti pusvalandžiui į orkaitę, ir mėgautis skaniu, jaukiu naminiu maistu… Rekomenduoju šį apkepą ir jums, nebūtinai jei sergate. Jis tiks bet kuriam sezonui, o daržovės, kurias naudojate, gali būti vis kitokios. Tik labai svarbu tas daržoves supjaustyti kuo plonesniais (ir būtinai vienodais!) gabalėliais, kad visas apkepas tolygiai iškeptų tuo pat metu. Čia labai pasitarnaus mandolina.

Daržovių ir ryžių apkepas su traškia džiūvėsėlių ir sūrio plutele
Daržovių ir ryžių apkepas su traškia džiūvėsėlių ir sūrio plutele
Daržovių apkepas
Apkepas labai tinkamas užšaldyti porcijomis
Spausdinti
clock clock iconcutlery cutlery iconflag flag iconfolder folder iconinstagram instagram iconpinterest pinterest iconfacebook facebook iconprint print iconsquares squares iconheart heart iconheart solid heart solid icon
Itališkas daržovių ir ryžių apkepas

Ryžių ir daržovių apkepas


5 žvaigždės 4 žvaigždės 3 žvaigždės 2 žvaigždės 1 žvaigždė

Atsiliepimų nėra

  • Autorius: Nida Degutienė
  • Užtruks: 1 val 20 min
  • Kiekis: 8 porc. 1x

Aprašymas

Maistingas apkepas, kuriam galima sunaudoti vis kitas sezonines daržoves.


Ingredientai

 
  • 500g  bulvių
  • 2 vidutinio dydžio svogūnai
  • 500g šviežių pomidorų
  • 500g jaunų cukinijų
  • Alyvuogių aliejaus
  • 2 skiltelės česnako
  • Sauja žalumynų (petražolių, krapų, čiobrelių), susmulkintų
  • 200g arborio rūšies ryžių
  • 200ml balto vyno
  • 500ml sultinio (daržovių arba vištienos)
  • 4 šaukštai tarkuoto parmezano sūrio
  • 4 šaukštai džiūvėsėlių

Instrukcijos

Bulves ir svogūnus supjaustykite labai plonais griežinėliais (1-2mm), sudėkite į skirtingus dubenėlius ir atidėkite į šalį. Pomidorus ir cukinijas supjaustykite šiek tiek storesnėmis riekelėmis (2-3 mm), sudėkite į skirtingus dubenėlius ir atidėkite į šalį. Česnako skilteles sutarkuokite smuklia tarka, sumaišykite dubenėlyje su 100ml alyvuogių aliejaus, susmulkintais žalumynais ir ½ šaukštelio druskos, atidėkite į šalį. Atskirame inde sumaišykite vyną ir sultinį, atidėkite į šalį.

Įkaitinkite orkaitę iki 200C. Į gilų didelį kepimo indą (25x33cm) įpilkite šiek tiek alyvuogių aliejaus ir ant dugno išdėliokite trečdalį bulvių riekelių. Pabarstykite druska. Ant bulvių tolygiai sudėliokite pusę kiekio svogūnų ir pusę kiekio pomidorų, vėl pabarstykite druska. Ant viršaus sudėliokite pusę kiekio cukinijų, viską pašlakstykite puse kiekio aliejaus ir žolelių mišinio, užverkite puse kiekio ryžių. Ant ryžių vėl sudėliokite trečdalį bulvių ir pakartokite visus kitus sluoksnius. Apkepą pabaikite likusiu trečdaliu bulvių. Supilkite sultinio ir vyno mišinį, viršų pašlakstykite aliejumi ir pabarstykite grūstais juodaisiais pipirais. Uždenkite aliuminio folija ir pašaukite į orkaitę 1 valandai.

Po valandos nuimkite foliją (daržovės turėtų būti pilnai iškepę, visas sultinys susigėręs į ryžius), visą apkepo viršų pabarstykite tarkuotu parmezano sūriu ir džiūvėsėliais, pašlakstykite alyvuogių aliejumi ir pašaukite kepti apie 15-20 minučių, arba kol gražiai apskrus. Išėmę iš orkaitės palaukite apie 15-20 minučių, tik tada patiekite.

  • Paruošimo laikas: 20 min
  • Gaminimo laikas: 1 val
  • Kategorija: Pagrindinis
  • Metodas: Orkaitė
  • Virtuvė: Italijos

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *

Recepto reitingas 5 žvaigždės 4 žvaigždės 3 žvaigždės 2 žvaigždės 1 žvaigždė