Šių dienų lietūs ir vėsa leis šiek tiek atsikvėpti nuo visai malonių vasaros karščių, galbūt net bus proga išsivirti maistingos tirštos sriubos… Man sriubos reikia kasdien, nepaisant kokia oro temperatūra už lango. Nustebau, beje, kad sriubą kasdien privalomai valgo ir portugalai: Algarvėje liepą svilinant +43C karščio, vietiniai pietums mielai užsisako dubenėlį karštos (!) sriubos, o jei ši pasirodo pernelyg karšta, tiesiog įsimeta į sriubą porą gabalėlių ledo 🙂 O ką – visai gera išeitis tokiems sriubos fanams, kaip aš, nesakykit 🙂
Kol esu Lietuvoje, truputį ilgiuosi Australijoje palikto savo griliaus:) Žinoma, pas mus (Australijoje) dabar žiema, tai tą grilių šaltuoju sezonu kuriame truputį rečiau, nei tą darom tada, kai visas gyvenimas tikrąja to žodžio prasme persikelia į lauką… Aš jau esu pasakojusi, kad Australijoje kamado griliai dar tik įsitvirtina, dažnas užsukęs pas mus į svečius ir pamatęs mano kieme net du žalius Big Green Egg’us, negali atsistebėti, klausinėja ir čiupinėja… Net nesuskaičiuoju kiek mano svečių jau įsigijo ir savuosius „kiaušinius”, aš jiems vis talkinu su patarimais 🙂 Šiemet, beje, Big Green Egg prekinis ženklas švenčia savo 50-metį, tikrai solidus pasiekimas išsilaikyti rinkoje net pusę amžiaus!! Juk per 50 metų užauga net trys kartos…. Ta šventė švenčiama visame pasaulyje, mat Big Green Egg atstovybės gyvuoja bene kiekvienoje šalyje. Švenčių proga visus metus vyksta vis kitos akcijos, pvz., Lietuvoje visą vasarą visi šlavė Big Green Egg lauko virtuvės baldus. Aš jau irgi apie tokius pasvajoju, pavyzdžiui, savo Portugalijos sodyboje… Tiesa, ten bus ir šimto metų senumo portugališka akmenų krosnis, kurią šiuo metu kaip tik restauruojame, tačiau be savo žalio kiaušinio aš gyvenimo jau neįsivaizduoju, tad bent vienas iš mano žaliųjų kiaušinių tikrai važiuos į Portugaliją:) Jei portugališkoje krosnyje greičiausiai kepsiu portugališką duoną, tai kamado grilis tikrai pasitarnaus, pvz., rūkant įvairius ingredientus, kurie praturtina rodos paprastą patiekalą visai kitais, naujais poskoniais.
Štai kad ir ši burokėlių sriuba – anoks čia stebuklas lietuviams, ar ne? 🙂 Tačiau pamėginkite kitąkart burokėlius sriubai ne virti, ne kepti orkaitėje, bet iškepti savo kamado grilyje ir šiek tiek parūkyti. Sriubos skonis pasikeis neatpažįstamai. Tiesa, dūmo skonio nereikėtų perdozuoti, antraip patiekalas bus pernelyg įkyraus dūmo skonio. Aš esu fanė labai subtilių aromatų – jei jūs esat tokie patys, patarčiau sriubai naudoti vos kelis parūkytus burokėlius, o didesnę dalį burokėlių iškepti (ar išvirti) įprastai.
Patiekti sriubą galite su įprastais priedais (ar išvis be jų), man patiko paskrudinti baltos duonos krutonai, beje tai buvo dar ir būdas sunaudoti padžiūvusios duonos likučius.
Beje, su parūkytais burokėliais gausis ir visiškai kitoks (pagerintas!!) burokėlių pesto iš mano knygos „Australijos skoniai„. Kas jau kas, o tas pesto mano namuose vasarą niekada neišsenka (nes vis gaminu ir gaminu, kai tik pasibaigia:)). Jei dar knygos neturit, verta įsigyti ją dabar, nes iki vasaros pabaigos ši knyga parduodama už ypatingą kainą:)
Pasiruošimas | 40 min |
Laikas | 30 min |
Pasyvus laikas | 45 min |
Porcijos |
porc
|
- 500 g burokėlių
- Alyvuogių aliejaus
- 1 svogūnas (smulkiai supjaustytas)
- druskos, pipirų
- 1 šaukštas granatų sirupo (arba ½ šaukšto cukraus)
- 2 morkos (supjaustytos kubeliais)
- 2 saliero stiebai (supjaustyti kubeliais)
- 2 česnako skiltelės (susmulkintos)
- 1 šaukštelis džiovintų raudonėlių
- 1,5 litro vandens
- baltos duonos (supjaustytos kubeliais) tiks ir juoda ruginė duona
- grietinės
- krapų
Ingredientai
Sriubai
Patiekti
|
|
- Uždėkite burokėlius ant karštų anglių, ten pat įdėkite rūkymui skirtų medinių drožlių, uždarykite grilio dangtį ir palikite burokėlius kepti ir rūkytis apie 30-45 minutes, kol jie bus minkšti. Maždaug kas 15 minučių burokėlius apverskite kitu šonu. Nieko tokio, jei burokėliai nebus visiškai minkšti, jie suminkštės verdant. Rūkytus burokėlius galite laikyti šaldytuve 2-4 dienas įsukę į aliuminio foliją, prieš naudojant nulupkite jų odelę ir nupjaukite apanglėjusias vietas.
- Puode storesniu dugnu įkaitinkite aliejų ir sudėkite svogūnus, pabarstykite žiupsniu druskos. Kepinkite kol svogūnai suminkštės, tada įpilkite granatų sirupo (ar cukraus) ir toliau kepinkite, kol svogūnai ims truputį ruduoti. Jei masė sausėja ir ima svilti, įpilkite truputį vandens. Į puodą suberkite morkas, salierus, česnakus, įberkite raudonėlių, įberkite pipirų ir kepinkite dar keletą minučių, kol daržovės švelniai karamelizuosis. Sudėkite į puodą ir kubeliais supjaustytus rūkytus burokėlius, supilkite vandenį, užvirinkite ir virkite uždengę puodą ant mažos kaitros apie 25-30 minučių, arba kol daržovės bus visiškai minkštos. Suplakite sriubą blenderiu ir paragaukite, ar netrūksta druskos, saldumo, rūgšties.
- Kol sriuba verda pasiruoškite krutonus - įkaitinkite orkaitę iki 200C. Duonos gabalėlius pašlakstykite alyvuogių aliejumi ir pabarstykite trupučiu druskos. Kepkite pamaišydami apie10 min., arba kol gražiai apskrus.
- Ptiekite sriubą su grietine, pabarstę krapais ir krutonais, jei norisi - ir grūstais juodaisiais pipirais.
Dūmo skonis šioje sriuboje bus gana intensyvus, jei norite subtilesnio, dalį burokėlių pakeiskite virtais arba keptais orkaitėje.