Įsigijau neseniai naują žaislą 🙂 Baigiu užkimšti visą savo Instagramą storiais, kur net per ekraną rūksta dūmai:) Kalbu, žinoma, apie savo naują maisto rūkymo pasiją.

Mano nauja pasija – maisto rūkymas

Giliau domėtis maisto rūkymu pradėjau keliaudama po N. Zelandiją. Tenykščiai žmonės gyvena taip arti gamtos ir tokioje harmonijoje su gamta, kad jų gyvensena negali nežavėti… Kažin ar rasit zelandą, kuris neturi namuose kad ir paprasčiausios žvejybos įrangos, kuris nemokėtų ištraukęs žuvį jos išdarinėti, ir juolab susikurti lauželio ir tą žuvį skaniai iškepti. Zelandai medžioja, jie augina vaisius ir daržoves (N. Zelandijoje paukščiai toli gražu ne tokie akiplėšos, kaip Australijoje, kur viską, kas valgoma, tenka dengti po sandariais tinklais), jie užvis daugiausia laiko praleidžia gryname ore turistaudami. Taigi, artimas zelandams ir „senoviškas” maisto gaminimo būdas. Toks, kokį kaime naudojo mano (ir turbūt jūsų) seneliai. Juk savo užaugintus produktus anuomet reikėdavo konservuoti, kad šeima turėtų ką valgyti ištisus metus.

Taigi, maisto rūkymas, anuomet buvusi būtinybe, šiais laikais ir vėl užkariauja gurmanų širdis:) Tad nesusilaikiau pagundai ir iš Naujosios Zelandijos meistrų parsisiunčiau maisto rūkymo aparatą. Dabar mano terasa ko ne kiekvieną savaitgalį virsta rūkykla:) Švelnaus dūmo skoniu aš gardinu riešutus, prieskonius (ypač druską), net kruopas, alkoholinių ir nealkoholinių gėrimų ingredientus, esu mėginusi rūkyti net graikišką jogurtą, kuris, sumaišytas su trupučiu česnako ir tachini, tąkart virto super skaniu dip’u. Kiek įsidrąsinusi išrūkiau ir skumbres – su skumbrėm yra reikalų, neslėpsiu. Tačiau užvis dažniausia rūkau lašišos filė – šeima jau neįsivaizduoja situacijos, kad atidarę šaldytuvą jame nerastų šio mūsų labai mėgstamo užkandžio 🙂

Mano karštai rūkytos skumbrės

Neseniai išbandžiau ir dar vieną maisto rūkymo pradinukų projektą – karštai rūkytą šoninę. Procesas netrumpas, paruošti šoninę užtrunka 7 dienas (per tą laiką šoninė mirksta sūryme, vėliau džiūsta šaldytuve), tada dar 4 valandas rūkinasi akylai stebint karštį ir užtikrinant nuolatinį dūmų srautą… Man gerai, aš savo rūkymo įrangą sumontuoju ant Big Green Egg grilio, tačiau N. Zelandijoje žmonės į šį procesą žiūri labai kūrybiškai ir rūkyklomis paverčia senus neveikiančius šaldytuvus, bičių avilius, vyno statines ir keisčiausius kitokius buities daiktus:)

Taigi, prisirūkiusi kiaulienos šoninės, dabar smaginuosi ne tik savaitgaliais ruošdama sotesnius pusryčius, bet ir gardinama kitokius patiekalus. Juk ne be reikalo sakoma, kad gabalėlis šoninės (o ypač pakepintos!!) gali bet kurį valgį nutransportuoti į skonių kosmosą 🙂

Šįkart mano šoninė puikiai pagerino patį paprasčiausią risotto su žaliais (šaldytais) žirneliais. Super paprastas patiekalas, bet kokio gerumo!!!

Rizoto su žaliais žirneliais ir rūkyta šonine
Rizoto su žaliais žirneliais ir rūkyta šonine
Spausdinti
clock clock iconcutlery cutlery iconflag flag iconfolder folder iconinstagram instagram iconpinterest pinterest iconfacebook facebook iconprint print iconsquares squares iconheart heart iconheart solid heart solid icon
Risotto su žirneliais ir šonine

Risotto su šonine ir žirneliais


5 žvaigždės 4 žvaigždės 3 žvaigždės 2 žvaigždės 1 žvaigždė

Atsiliepimų nėra

  • Autorius: Nida Degutienė
  • Užtruks: 45 min
  • Kiekis: 4 porc 1x

Aprašymas

Maistingas naminis risotto – tikras džiaugsmas sau ir namiškiams.


Ingredientai

 
  • 60g rūkytos šoninės, supjaustytos mažais gabalėliais
  • Alyvuogių aliejaus
  • 3 šalotiniai svogūnai, smulkiai supjaustyti
  • 250g arborio ryžių (ar kitokios rūšies, tinkamos risotto)
  • šlakelis balto vyno
  • 1,5l sultinio (geriausia – naminio vištienos, bet tiks ir daržovių), karšto
  • 300g šaldytų žirnelių
  • sauja petražolių, susmulkintų
  • 60g tarkuoto parmezano sūrio
  • sviesto
  • druskos, pipirų

Instrukcijos

Puode storesniu dugnu lėtai apkepinkite šoninės gabalėlius, kol apskrus, bet nepradės svilti. Jei šoninė neriebi, įpilkite šiek tiek aliejaus. Išgriebkite apkepintos šoninės gabalėlius ir atidėkite į šalį.

Į puodą su likusiais riebalais suberkite svogūnus ir lėtai kepinkite maišydami, kol jie taps minkšti. Suberkite ryžius ir toliau kepinkite maišydami, kol ryžiai pasidengs riebalais. Įpilkite šlakelį vyno ir pakaitinkite, kol visas alkoholis išgaruos. Tada po samtį pilkite karšto sultinio ir virkite ant mažos ugnies, kartkertėmis pamaišydami. Kitą samtį sultinio pilkite tik tada, kai visas skystis puode susigers į ryžius. Taip virkite kol ryžiai taps al dente ir sunaudosite visą (ar beveik visą) sultinį.

Pabaigoje sudėkite atgal į puodą apkepintą šoninę ir žalious žirnelius, ir dar keletą minučių pavirkite, kol žirneliai sušils. Suberkite petražoles ir parmezaną, maišydami pakaitinkite, paragaukite ir įberkite druskos, daug grūstų pipirų. Pabaigoje įdėkite gabalėlį sviesto ir išmaišykite.

  • Paruošimo laikas: 15 min
  • Gaminimo laikas: 30 min
  • Kategorija: Pagrindinis, Užkandžiai
  • Metodas: Virta
  • Virtuvė: Italijos

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *

Recepto reitingas 5 žvaigždės 4 žvaigždės 3 žvaigždės 2 žvaigždės 1 žvaigždė