Negaliu atsidžiaugti naująja savo kulinarine knyga – Oliverio Italija. Rovena, Audriau, ačiū dar kartą už tokią puikią dovaną!

Kai turgus čia lūžta nuo šviežių artišokų, pankolių, prieskoninių žolių, šparagų ir kitokių gėrybių, pats geriausias metas imtis to, ko dar neteko gaminti. Taip atsitiko ir su risotto. Darius dar užsiminė, kad anoks čia patiekalas tas risotto – riebaluose plaukiantys ryžiai ir tiek! Bet šiandien prikalbėjau jį, kad vakarienei bus būtent tai, ko jis gal ir nelabai pageidauja:) Ir ką gi – rezultatu esu visiškai patenkinta! Risotto – visai nesudėtingas, tiesa, reikalaujantis stovėti prie viryklės procesas. Jau nekalbant apie tai, kad artišokų darinėjimas neįgudusiomis rankomis užima pakankamai nemažai laiko. Taip kad sekmadienis – pati tinkamiausia tam diena.

Apie artišokų pjaustymą, skutimą ir gramdymą esu jau rašiusi anksčiau. Tad proceso nekartosiu, tik užziminsiu, kad dviem asmenims reiks trijų išdarinėtų artišokų. Kad jie nepajuoduotų, Oliveris pataria pamerkti juos į vandenį, į kurį įspausta pusės citrinos sulčių.

Jums reikės:

600ml vištienos arba daržovių sultinio

šaukkšto alyvuogių aliejaus

gabalėlio sviesto

vidutinio dydžio svogūno, supjaustyto

2 česnako skiltelių, susmulkintų

3 saliero stiebų, susmulkintų

200g risotto ryžių

150g balto vyno arba vermuto

druskos, pipirų

poros šaukštų sviesto

50g tarkuoto parmezano sūrio.

Pusės citrinos sultys ir sutarkuota žievelė

švieži mėtų lapeliai

Užvirinkite sultinį ir į jį įdėkite tris artišokų puseles. Tegul smilksta ant mažos ugnies, kol gaminsite risotto

Puode storu dugnu įkaitinkite sviestą, aliejų ir jame lėtai kepinkite svogūnus, česnakus ir salierus, kol daržovės suminkštės, bet nepatamsuos ar kaip nors nepradės svilti. Tai užtruks geras 10-15 minučių. Pabaigoje supilkite ryžius ir maišydami kepinkite porą minučių.

Supilkite vyną. Maišykite masę, kol vyne esantis alkoholis išsigaruos, ir liks tik skonis ir aromatas.

Tada pradėkite palaipsniui į ryžių masę pilti sultinį. Darykite tą dalimis, maišant ir laukiant, kol ryžiai sugers skystį. Užtruksite vėl ne mažiau 20 minučių, tik ugnį laikykite mažą, kad ryžiai spėtų suminkštėti, o ne vien išgarinti skystį. Supylus maždaug pusę sultinio, į ryžių masę suberkite likusius mažais gabaliukais supjaustytus artišokus. Maišykite, ir toliau palaipsniui sultiniu skieskite ryžius.

Paragaukite – ryžiai neturi būti visai minkšti ir pilnai išvirę. Bet jei sultinys jau baigėsi, o ryžiai vis dar per kieti, įpilkite šiek tiek vandens. Paskaninkite druska, pipirais.

Tuo pat metu ant sultinyje išvirusių artišokų užberkite citrinos žievelę, pabarstykite mėtos lapeliais ir apšlakstę aliejumi, sumaišykite, kad pasidengtų tolygiai. Laikykite šiltai.

Pabaigoje, ryžiams išvirus, į puodą supilkite citrinos sultis, įdėkite kelis šaukštus sviesto, suberkite parmezaną ir viską gerai išmaišykite. Uždengtame puode palikite pastovėti risotto, kad susipintų skoniai.

Sudėkite risotto į lėkštes, ant viršaus uždėkite po 1,5 artišoko puselės su citrina ir mėtomis. Patiekalą dar galima pabarstyti parmezano sūriu.

Su balto vyno taure – tikras gardumėlis…

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *