Ar jūs pamenate savo pirmąjį išgertą kavos puodelį? Aš saviškį pamenu taip tiksliai, tarsi tai būtų nutikę vakar…. Tuomet, dar paauglę, mane kavos kvapas be proto viliojo, bet gurkštelėjusi šio gėrimo iš mamos puodelio likau labai nusivylusi… Pavydžiai stebėdavau miesto kavinėje besišnekučiuojančias ponias, net prisimerkiančias iš malonumo geriant kavą, ir vis galvojau: „Kaip čia taip yra, kad tokio svaiginančio aromato gėrimas tuo pat metu gali būti toks negeriamai kartus, ir taip beprotiškai mėgstamas visų suaugusiųjų?…”

Mano lūžis įvyko vieno mokyklos renginio metu. Tas renginys (kas jau savaime buvo be galo neįprasta!) vyko populiarioje Druskininkų kavinėje „Kaštonas”, ir beklausant lektoriaus paskaitos visiems buvo pasiūlyta užsisakyti kokio nors gėrimo. Labiausiai, aišku, man norėjosi tada griebti kokį pienišką kokteilį, bet negi pasirodysi tokia vaikiška, kai aplink sėdinčios klasiokės užsisakė kavos?… Užsisakiau ir aš. Ir dar porciją ledų. 

Būtent tie ledai ir buvo mano didysis persilaužimas, durų atvėrimas į gurmanišką kavos pasaulį:) Kabinau šaukšteliu ledus ir lėtai tirpinau juos burnoje su gurkšneliu juodutėlės kavos… Kurį laiką tik taip kavą ir gerdavau – su ledais tai buvo pats geidžiamiausias mano desertas! Nuo tų laikų kavos desertai ir išliko man patys mėgstamiausi…

Kavos pasaulį išsamiau nagrinėti pradėjau daug vėliau… Kai nuo tirpios perėjau prie užplikomos puodelyje, tada „išaugau” iki verdamos makineta aparatėliu, paskui jau sekė nespresso kapsulės, o galiausiai atėjo šviežiai maltų rūšinių kavos pupelių ir gero espresso aparato era…

Pandemijos metas, beje, daug kam atnešė būtinybę namuose turėti gerą kavos aparatą ir to gero aparato vertas aukščiausios kokybės kavos pupeles:) Turbūt esate susidūrę su perskrudintomis ar nekokybiškomis pupelėmis, kai kavą tiesiog būna sunku nuryti?… Aš kažkada bičiulių iš Brazilijos lauktuvėms atvežtos kavos pupelių neatsargiai šliūkštelėjau į kavos malūnėlį, kuriame dar buvo likę kitų, mano mėgstamų pupelių, ir po pirmo paruošto puodelio supratau, kad viską sugadinau su tomis (matyt turistams neišmanėliams skirtomis) atvežtinėmis pupelėmis… Teko išberti visą malūnėlio turinį ant stalo ir rankomis atrūšiuoti geras, maniškes, ir tas turistines pupeles, kurios galiausiai subiro į šiukšlių dėžę…. 

Per tiek metų esu jau atsirinkusi, kas patinka man ir mano šeimai. Kadangi geriu tik vieną espresso puodelį per dieną, tas puodelis turi būti tiesiog tobulas! Būtent todėl tobulos kavos ieškau pas profesionalus, kurie geriausias pupeles iš gausybės pasaulio tiekėjų atrenka už mane, o tas kavos pupeles galima įsigyti internetu:) Būtent Kavos draugas man padėjo pasirinkti kavą ir šiam itališkam desertui. Juk kad ir kaip banaliai skambėtų, patiekalas yra geras tiek, kiek geri yra jo ingredientai! 

Itališki desertai apskritai yra kažkokie magiški: jie tiesiog gėdingai paprastai paruošiami, ingredientų sąrašas įtartinai trumpas, ir keisčiausia, jog jiems tiesiog nėra abejingų! Tik pagalvokite apie itališką klasiką – Tiramisu! Parodykite bent vieną, kuriam jis nepatiktų:) Mano vasara gal net neužsiskaitytų, jei bent kelis kartus nepagaminčiau sluoksniuoto Tiramisu ledų torto – šis apskritai yra visų laikų šaltų desertų čempionas! 

Privalau perspėti, kad šie rikotos ir espresso putėsiai turi labai panašų poveikį deserto ragautojams, kaip ir Tiramisu: prie jų tiesiog priprantama! Tik šis desertas dar paprasčiau sumaišomas ir mažiau kaloringas nei ta kultinė itališka klasika:) Desertui naudojau rūšines kavos pupeles Brazil Santa Luizia, kurios iš kitų išsiskiria gana ryškiu pieniško šokolado poskoniu. Jei mėgstate švelnius karamelinius aromatus kavoje – ši jums turėtų labai patikti! 

Geri kavos desertai visada prasideda nuo geros kavos:)
Rikota, grietinėlė, espresso puodelis – štai ir viskas, ko jums prireiks putėsiams pagaminti
Rikotos putėsius su kava galima pasigaminti iš anksto ir patiekti taurelėse arba mažuose espresso puodeliuose
Patiekite rikotos ir espresso putėsius pabarstę šokolado drožlėmis
Iš anksto paruoštus putėsius šaldytuve galite laikyti keletą dienų
Print Recipe
Espresso rikotos putėsiai
Tai elegantiškas ir gėdingai paprastai pagaminamas desertas, kuris patiks visiems švelnių itališkų skonių mėgėjams. Desertai su kava - tie, kuriais lengva pataikyti net išrankiausiems svečiams
Course Desertai
Virtuvė Italian
Raktažodis kava
Pasiruošimas 15 min
Pasyvus laikas 60 min
Porcijos
porc
Ingredientai
Course Desertai
Virtuvė Italian
Raktažodis kava
Pasiruošimas 15 min
Pasyvus laikas 60 min
Porcijos
porc
Ingredientai
Procesas
  1. Pirmiausia mažame dubenėlyje (arba puodelyje) želatinos miltelius užpilkite dviem šaukštais šalto vandens ir palikite išbrinkti bent 10 minučių. Šviežiai padarykite puodelį espresso* ir jį iškart supilkite ant pilnai išbrinkusios želatinos. Maišykite ir įsitikinkite, kad visa želatina ištirpo. Atidėkite į šalį, kad lengvai praauštų.
  2. Rikotą sudėkite į didelį dubenį (arba kombaino indą) ir minutę kitą plakite, kad ji taptų labai kreminės konsistencijos. Atidėkite į šalį. Kitame inde iki minkštų putų suplakite grietinėlę kartu su cukrumi. Atidėkite į šalį.
  3. Kavos ir želatinos mišinį supilkite į rikotos masę ir gerai išmaišykite. Tada dalimis į rikotos mišinį dėkite plaktą grietinėlę, ir atsargiai įmaišykite ją į rikotos masę (sudėkite plaktą grietinėlę 3 dalimis).
  4. Šiuos putėsius sudėkite į serviravimo indus (tiks desertiniai dubenėliai, taurės, kavos puodeliai ar kitokie indai, kokius turite). Jei norite pateikti meniškiau, pirmiausia padėkite pagamintus putėsius valandai į šaldytuvą. Tada sukrėskite putėsių masę į konditerinę rankovę su žvaigždutės formos antgaliu, ir išspauskite masę į serviravimo indelius. Laikykite šaldytuve kol reikės patiekti. Prieš tiekiant pabarstykite šokolado drožlėmis.
Pastabos

*aš šiam desertui naudojau rūšines kavos pupeles Brazil Santa Luzia, jos itin švelnaus aromato su gerai juntamu šokolado poskoniu

Įrašas paruoštas bendradarbiaujant su Kavos draugas, #reklama

Komentarų apie "Rikotos putėsiai su espresso": 2

  1. Nida:

    Giedre, aš jau ne vienerius metus naudoju Ascasso (konkrečiai – Dream Zero) kavos aparatą ir Ascasso kavos malūnėlį (kavą kiekvienam puodeliui maluosi šviežiai).

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *