Turiu nuostabią bičiulę Londone, su kuria mus suvedė meilė kulinarijai. Lisos Roukin knyga „My relationship with food” yra ant mano darbo stalo, ir ji šiomis dienomis yra pagrindinis įkvėpimo šaltinis. Lisos istoriją pasakojau viename senesnių savo blog’o įrašų ir dalinausi jos išgyvenimais ir atradimais, kuomet buvusi apvalaina draugų nuolat pašiepiama storulė tapo liekna išvaizdžia miela sveika moterimi, besidžiaugiančia gyvenimu. 

Lisa man pavyzdys yra ir savo optimizmu bei trykštančia energija. Mudvi vos ne kasdien dalinamės įspūdžiais ką gaminame, bet dažniausiai užtenka tik atsiversti FB ir naujienose vis mane „užkabina” vienas ar kitas Lisos skanėstas. Kaip taisyklė, visus juos galėčiau imti ir tą pačią minutę gaminti, mat man jos maitinimosi filosofija, o ir skonio balansas kuo puikiausiai tinka. 

Iš Lisos knygos esu gaminusi ne vieną patiekalą ir ne vieną kartą, kai kurie jau tapo mano pačios „firminiais”:) Pavyzdžiui, mano šventinis stalas niekaip neapsieina be Pekino anties salotų, dėka Lisos sužinojau, kad pyragą galima iškepti ir be miltų, o tas pyragas – tai kukurūzinis keksas su mėlynėmis, o ir mano pirmasis raw desertų išmėginimas –  kokosų ir šokolado raw batonėlių pavidalu buvo tik Lisai padrąsinus. Todėl jei jūs taip pat esate linkę į sveikesnę mitybą – būtinai įsigykite Lisos knygą „My relationship with food”, kuri, beje, galima ir patogioje kindel versijoje. 

Na o dabar pristatau šios dienos desertą, kurį pagaminau pagal Lisos receptą, ir kurį, vos paragavus, paslėpiau į tolimiausią šaldiklio kampelį, ir dar užkroviau visokiom kitokiom gėrybėm, nes būčiau suvalgiusi iškart visą… Tai raw riešutų batonėliai. Be glitimo, be cukraus (su natūraliais saldikliais), bet deja NE be riebalų:)) Tik tie riebalai – itin sveiki ir naudingi, nes visi jie – iš riešutų sviesto. Riešutų sviesto dabar Lietuvoje galima įsigyti įvairaus ir įvairiose pakuotėse. Aš saviškį  – anakardžių sviestą ir migdolų sviestą – kibirėliais tempiausi iš Londono:) Bet šiandien mačiau tokio pat Assorti (tik mažesnėmis pakuotėmis). Ir nors šio deserto (o gal net labiau užkandžio) savikaina nėra maža, bet užteks jo ilgam, o ir maistingos energijos atsargos kaskart gabalėlį suvalgius – garantuotos. 

Originalaus recepto video versiją galite pamatyti Lisos Youtube kanale. Žemiau – mano šiek tiek pakoreguotas receptas. 

Raw riesutu batoneliai
Maistingi ir gardūs. Ir dar labai greitai bei lengvai pagaminami. 

Riešutų batonėliai (raw)

Apatinis sluoksnis (bazė)

100g avižinių dribsnių
100g maltų migdolų
170g anakardžių sviesto
5 šaukštai agavų sirupo
2 šaukštai kokosų aliejaus
2 žiupsniai jūros druskos

Vidurinis sluoksnis (įdaras)

350g migdolų sviesto (nesaldinto) (tiks bet koks kitoks riešutų sviestas, pavyzdžiui, žemės riešutų)
2 šaukštai agavų sirupo
2 žiupsniai jūros druskos

50g žemės riešutų, paskrudintų ir perskeltų pusiau

Viršutinis sluoksnis (šokolado glaistas)

90g kokosų aliejaus (ištirpinto)
60g agavų nektaro arba klevų sirupo 
40g raw kakavos miltelių
1/2 šaukštelio vanilės ekstrakto
1 žiupsnis jūros druskos

Mažą kepimo formą (ar kitokį indą) – apie 20x12cm – išklokite pergamentiniu popieriumi. 

Į virtuvinio kombaino indą suberkite avižinius dribsnius ir migdolų miltus. Smulkinkite, kol gausite vietisus „miltus”. Į šią masę sudėkite likusius ingredientus: agavų sirupą, anakardžių sviestą, kokosų aliejų ir druską, ir toliau maišykite virtuviniu kombainu (nugramdydami sieneles), kol masė susiklijuos į vientisą rutulį. Rankomis šią masę išklokite ant paruošto indo pagrindo, labai kruopščiai paspausdami kampus ir kraštus, išlygindami kuo labiau visą paviršių. Padėkite į šaldiklį, kol ruošite kitus sluoksnius. 

Dubenėlyje sumaišykite migdolų sviestą kartu su agavų sirupu ir druska. Išimkite desertą iš šaldiklio ir visą pagrindą padenkite riešutų puselėmis, įsprausdami jas į pagrindo masę. Ant viršaus tplygiai paskirstykite paruoštą vidurinį sluoksnį ir vėl padėkite desertą į šaldiklį. 

Dubenėlyje sumaišykite kokosų aliejų (jei jis ne skystas, švelniai pakaitinkite) su agavų nektaru, kakavos milteliais, vanile ir jūros druska. Šią masę tolygiai paskirstykite ant paruošto deserto, kelis kartus indą trinktelkit į darbastalį, kad glajus pasiskirstytų vienodai ir neliktų oro, ir padėkite šaldiklyje ant labai lygaus paviršiaus, kad desertas stingtų vienodai. Palikite keletui valandų arba pernakt, kad pilnai sustingtų. 

Prieš patiekiant išimkite desertą iš šaldiklio, ir palikite kambario temperatūroje apie 10-15 minučių, kad šiek tiek suminkštėtų. Aštriu sausu švariu peiliu nupjaukite kraštelius, tada supjaustykite desertą norimo dydžio batonėliais. Kaskart prieš pjaunant peilį verčiau nuvalykite popieriniu rankšluosčiu, kad masė neliptų ir nesiteptų. 

Patiekite iškart, o laikykite desertą šaldiklyje (taip nebus jis po akim ir ne taip greitai suvalgysite:)). 

Komentarų apie "Riešutų batonėliai: maistingas raw desertas": 4

  1. Nida:

    Dariau – tikrai taip, į šaldiklį. Ir laikykite šaldiklyje visąlaik, kitaip nebus batonėliai pakankamai kieti.

  2. Darius:

    Ar tikrai į šaldiklį? Nepakaks į šaltytuvą, tarkim 0 zoną?

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *