Pasiruošimas | 30 min |
Porcijos |
porc
|
Ingredientai
Žuvies kepsniams
- 4 šaldytos žuvies kepsniai (labiausiai tiks balta jūrinė žuvis, pvz., juodasis paltusas)
- druskos ir šviežiai grūstų juodųjų pipirų
- 2-3 šaukštai Alyvuogių aliejaus
- 2-3 česnako skiltelės (supjaustytos griežinėliais)
- 1 šaukštas sviesto (jei pageidaujate)
- citrinos ketvirčių (patiekti)
Risotto
- 1 šaukštas Alyvuogių aliejaus
- 2 šaukštai sviesto
- 1 šalotinis svogūnas (smulkiai supjaustytas)
- 1 stiklinė arborio ryžių
- ⅓ stiklinės baltojo vyno
- 500 ml sultinio (tiks vištienos arba daržovių), kiekis apytikslis
- 2-3 šaukštai sutarkuoto parmezano sūrio
- druskos ir šviežiai grūstų juodųjų pipirų
- 2 saujos šviežių špinatų (arba šaldytų)
- 3-4 šaukštai tyro alyvuogių aliejaus
Ingredientai
Žuvies kepsniams
Risotto
|
|
Procesas
- Pradėkite nuo rizoto. Dideliame puode storu dugnu įkaitinkite aliejų ir šaukštą sviesto, suberkite svogūnus ir kepkite ant vidutinės ugnies nuolat maišydami, kol svogūnai taps minkšti ir skaidrūs. Suberkite ryžius ir toliau maišydami kepkite, kol ryžiai pasidengs riebalais, tačiau nepradės skrusti (apie 2 minutes). Supilkite vyną ir maišydami kaitinkite, kol alkoholis išgaruos, o aromatinis skystis susigers į ryžius. Į puodą įpilkite samtį verdančio sultinio, išmaišykite ir palikite virti kartkartėmis pamaišydami. Kai skystis bus susigėręs į ryžius, įpilkite dar vieną samtį sultinio. Taip dalimis pilkite karštą sultinį į ryžius tol, kol ryžiai taps al dente (užtruksite apie 20 minučių). Jei prireiktų daugiau sultinio, nei turite, į ryžius samteliu pilkite verdantį vandenį. Pabaigoje įdėkite likusį šaukštą sviesto, suberkite parmezaną, druską, juoduosius pipirus ir gerai išmaišykite.
- Kol rizotas verda, nedideliame puode užkaiskite truputį vandens. Jam užvirus, sudėkite špinatus ir palaukite, kol jie suglebs. Tuomet supilkite špinatus į sietelį ir šaukšto nugarėle paspauskite, kad nuvarvėtų vanduo. Sudėkite špinatus į elektrinį trintuvą, įpilkite apie 2 šaukštus alyvuogių aliejaus ir sutrinkite iki vientisos masės (jei masė pernelyg sausa, įpilkite dar šiek tiek aliejaus). Šią špinatų masę įmaišykite į rizotą, paragaukite, ar netrūksta druskos, palikite šiltai. Jei naudojate šaldytus špinatus, juos atitirpinkite ir gerai nuspauskite skystį. Blenderiu sutrinkite iki vientisos tyrelės su aliejumi ir įmaišykite į risotto.
- Didelėje keptuvėje įkaitinkite aliejų. Žuvies kepsnelius nusausinkite popieriniu rankšluosčiu, abi puses pabarstykite druska ir pipirais. Kepkite žuvį apie 4-5 minutes (nelygu kepsnelio storis, plonesniems pakaks ir 2-3 min). Jei kepate pjausnous, juos galite apversti kita puse, į keptuvę suberkite česnakus ir šaukštą sviesto (jei naudojate) ir dar tiek pat pakepkite, palaistydami kepant žuvį riabalais. Jei kepate žuvies filė gabalėlius, jų galite išvis neapversti. Iškepkite žuvį beveik pilnai, kepdami odele į apačią (ji kepant labai apskrus), likus žuviai kepti apie ⅓ laiko nuolat šaukštu pilkite karštus riebalus ant viršutinės kepamo žuvies kepsnio dalies, taip iškeps ir žuvies viršius. Ar žuvis iškepusi, patikrinkite mediniu pagaliuku. Pačioje pabaigoje į keptuvę suberkite česnakus ir sviestą (jei naudojate), kai česnakai apskrus, išgriebkite juos iš riebalų.
- Į lėkštes dėkite rizotą, ant jo – žuvies kepsnelius, pabarstykite skrudintais česnakais ir patiekite su citrinų ketvirčiais.
Pastabos