Pasiruošimas | 30 min |
Laikas | 45 min |
Porcijos |
asm
|
Ingredientai
Baklažanams
Pomidorų ir lęšių padažui
- ½ stiklinės juodųjų lęšių
- 1,5 stiklinės vandens
- Alyvuogių aliejaus
- 1 svogūnas (supjaustytas gabaliukais)
- 2 saliero stiebai (susmulkinti)
- 3 česnako skitelės susmulkintos
- 400 g pomidorų (nublanširuotų), galite pakeisti konservuotais
- 1 šaukštas pomidorų pastos
- 1 šaukštelis rudojo cukraus
- žiupsnis druskos
- ½ šaukštelio cinamono
- 1 šaukštelis džiovintų raudonėlių
Ingredientai
Baklažanams
Pomidorų ir lęšių padažui
|
|
Procesas
- Baklažanus supjaustykite maždaug 5mm storumo riekėmis išilgai. Pabarstykite rupia druska ir palikite pastovėti apie pusvalandį, kad "išprakaituotų". Tada nuvalykite popieriniu rankšluosčiu ir sudėkite į kepimo skardą (gali prireikti dviejų), išklotą pergamentiniu popieriumi
- Per tą laiką, kol laukiate baklažanų, išvirkite lęšius: sudėkite į puodą lęšius, užpilkite vandeniu, įberkite druskos, užvirinkite ir virkite apie 20 miniučių, arba kol lęšiai suminkštės (net jei nesuminkštės iki galo, nepergyvenkite, baigs minkštėti kepant). Jei vanduo išgaruos, įpilkite dar. Jei vandens liko per daug, nupilkite, kai lęšiai išvirs.
- Įkaitinkite orkaitę iki 200C. Baklažanus patepkite alyvuogių aliejumi ir pašįaukite į orkaitę kepti apie 15-20 minučių, kol suminkštės.
- Kol baklažanai kepa, pasigaminkite lęšių padažą. Gilioje keptuvėje įkaitinkite aliejaus. Apkepinkite svogūnus, kol suminkštės, taps sakaidrūs. Suberkite saliero stiebus, dar pakepinkite kelias minutes. Tada suberkite česnakus ir dar pakepinkite. Sudėkite supjaustytus pomidorus, įberkite druskos, cukraus, pipirų, sudėkite pomidorų pastą, suberkite cinamoną ir raudonėlius. Troškinkite viską, vis pamaišydami, kol skystis nugaruios ir masė taps sodri, tiršta (jei pernelyg sausėja, įpilkite vandens arba sultinio arba balto vyno). Užtruksite apie 10-15 minučių (kuo ilgiau kepinsite, tuo padažas bus skanesnis:)). Pabaigoje suberkite virtus lęšius ir dar pakepinkite apie 5 minutes.
- Pasigaminkite bešamelio padažą: Puode soresniu dugnu ištirpinkite sviestą. Suberkite miltus ir mediniu šaukštu intensyviai maišykite, kol miltų masė taps sausa. Tada dalimis pilkite pieną (idealu, jei pieną pašildysite prieš pildami), ir šluotele vis maišykite, kad neliktų masėje trupinių. Taip supilkite visą pieną, ir nuolatos maišydami dar pakaitinkite, kad padažas sutirštėtų. Įberkite muskato, truputį druskos. Nukelkite nuo ugnies, palaukite apie 5 minutes, tada įmuškite kiaušinį, gerai išmaišykite. Pabaigoje, jei norite, įberkite tarkuoto sūrio (dalį galite pasilikti pabarstyti ant viršaus). Išmaišykite
- Į kepimo indą įdėkite truputį lęšių padažo ir paskirstykite po visą dugną. Dėkite vieną sluoksnį baklažanų, ant jo pilkite visą (arba pusę) lęšių įdaro. Tada vėl baklažanų sluoksnį (ir jei pylėt tik pusę lęšių padažo - dabar supilkite likusį). Ant pačio viršaus sudėkite bešamelį, tolygiai paskirstykite visą paviršių (jei norite, galite pabarstyti dar tarkuoto sūrio). Kepkite 200C orkaitėje apie 40-45 min., arba kol bešamelis labai gražiai apskrus. Išėmę iš orkaitės palaukite apie 15 min., tada supjaustykite gabalėliais ir patiekite.
Pastabos
Šį patiekalą galite gaminti ne tik su baklažanais, bet ir su kitomis daržovėmis: cukinijomis, saldžiomis bulvėmis, arba galite šias daržoves pamaišyti (naudoti kelių rūšių). Visas jas prieš tai apkepinkite orkaitėje.
Recepto idėja (gerokai mano adaptuota) - iš The Mediterranian Dish